タンマウォン マナスィカン

J-GLOBALへ         更新日: 17/09/09 03:16
 
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研究者氏名
タンマウォン マナスィカン
所属
岐阜大学
部署
応用生物科学部 応用生物科学科 応用生命科学講座 食品科学系
職名
助教
学位
博士(農学)(岩手大学大学院連合農学研究科), 修士(農学生命科学)(弘前大学)

研究分野

 
 

学歴

 
1998年5月
 - 
2002年3月
チェンマイ大学  生物学
 
2003年4月
 - 
2005年3月
弘前大学  生物生産科学
 
2005年4月
 - 
2008年3月
岩手大学大学院連合農学研究科  生物生産科学
 
 
 - 
2008年3月
岩手大学 大学院連合農学研究科 生物生産科学専攻
 

受賞

 
2013年9月
The VI International Conference on Managing Quality in Chains (MQUIC2013, UK) 最優秀ポスター発表賞 異なるCAガス環境下におけるキャベツの呼吸関連酵素遺伝子の発現変動
 
2013年6月
日本食品保蔵科学会 奨励賞 青果物の輸送時における衝撃ストレス応答解析に関する生理学的研究
 
2011年6月
日本食品保蔵科学会 論文賞(共著者) トマト'桃太郎'緑熟果実の追熟過程における果皮色および果実硬度変化の積算エチレン生成量による予測
 

論文

 
処理方法がマイクロバブル生成特性およびオゾンガス溶解速度に及ぼす影響
中村宣貴,梅原仁美,松山成江,川崎保美,大原浩樹,松本均,タンマウォン マナスィカン,許晴怡,椎名武夫
日本食品保蔵科学会誌   38 293-299   2012年
新規バルクコンテナ輸送に伴うダイコンの加速度および接触部位応力が損傷特性に及ぼす影響の解明
兼田朋子,中村宣貴,タンマウォン マナスィカン,曽我綾香,吉田誠,新實誉也,横山幸一,椎名武夫
日本食品保蔵科学会誌   39 67-74   2013年
国産軟質小麦に含まれるフザリウム毒素・ゼアラレノンとデオキシニバレノールの製粉での残存率
Masayo Kushiro, Yazhi Zheng, Manasikan Thammawong, Toru Kozawa, Hiroyuki Nakagawa, Hitoshi Nagashima, Hiroshi Okadome
日本食品化学学会誌   21(3) 173-178   2014年12月   [査読有り]
Modeling of the respiration rate and gene expression patterns of cabbage in response to mechanical impact stress using a modified Weibull distribution
Thammawong et al.
Postharvest Biology and Technology   96 118-127   2014年10月   [査読有り]
新規バルクコンテナを利用したダイコン流通プロセスにおけるCO2排出量削減の可能性
23(4) 293-304   2014年8月   [査読有り]
The Response Characteristics of Japanese Radish (Daikon) to Mechanical Wound Stress
Shiina et al.
ISHS Acta Horticulturae   1005 247-252   2013年9月   [査読有り]
Changes in Gene Expression of Harvested Cabbage in Response to Mechanical Wound Stress
Thammawong et al.
ISHS Acta Horticulturae   1005 117-123   2013年9月   [査読有り]
Expression of Physical Wound Stress-Responsive Genes in Arabidopsis thaliana and Cabbage (Brassica oleracea var. capitata L.)
Thammawong et al.
ISHS Acta Horticulturae   989 73-78   2013年5月   [査読有り]
加振周波数と包装資材が多段積載されたダイコンの加速度、回転および振動特性に及ぼす影響
Kaneta et al.
食品保蔵科学会誌   39(5) 255-261   2013年   [査読有り]
カルモデュリンをコードするBoCam1はキャベツの鋭敏な傷害応答遺伝子である
Thammawong et al.
日本食品保蔵科学会誌   38(5) 277-283   2012年   [査読有り]
Effects of noodle making and cooking on the levels of a mycotoxin deoxynivalenol in Japanese soft wheat varieties
Kushiro et al.
Japanese Journal of Food Chemistry and Safety (JJFCS)   19(2) 129-135   2012年   [査読有り]
エチレン生成速度はトマトの物理ストレス応答の敏感な指標である
Thammawong et al.
日本食品保蔵科学会誌   38(3) 159-167   2012年   [査読有り]
Roy et al.
Journal of Environmental Management   93(1) 218-224   2012年   [査読有り]
Investigation of sugar and acid contents in bamboo shoots during storage under modified atmosphere packaging (MAP) condition
Thammawong et al.
ISHS Acta Horticulturae   934(1) 227-234   2012年   [査読有り]
衝撃ストレスが収穫後キャベツの生理的・化学的特性に及ぼす影響
Thammawong et al.
日本食品保蔵科学会誌   37(6) 273-282   2011年   [査読有り]
Prediction of pericarp color changes based upon cumulative ethylene production for several tomato varieties with different ripening inhibitor genotypes
Nakamura et al.
日本食品保蔵科学会誌   37(2) 61-67   2011年   [査読有り]
Distribution of deoxynivalenol and nivalenol in milling fractions from Fusarium-infected Japanese wheat cultivars
Thammawong et al.
Journal of Food Protection   73(10) 1817-1823   2010年   [査読有り]
Cooking properties of different forms of rice cooked with an automatic induction heating system rice cooker
Roy et al.
Asian Journal of Food and Agro-Industry   3(4) 373-388   2010年   [査読有り]
Prediction of color and firmness changes in mature green tomato (cv. Momotaro) during ripening process by cumulative ethylene production
Nakamura et al.
日本食品保蔵科学会誌   36(2) 67-74   2010年   [査読有り]
Characteristics of sugar contents in different sections and harvest maturity of bamboo shoots
Thammawong et al.
HortScience   44(7) 1941-1946   2009年   [査読有り]
Starch degradation characteristics in relation to physiological and biochemical properties during growth and maturation of apple fruit
Thammawong, M. and Arakawa, O.
Journal of Applied Horticulture   11(1) 23-30   2009年   [査読有り]
Effect of dropping on Le-ACS2 accumulation around the mechanically stressed site of the tomato fruit
Usuda et al.
Journal of American Society for Horticultural Science   133(5) 717-722   2008年   [査読有り]
Thammawong, M. and Arakawa, O.
Journal of Japanese Society for Horticultural Science   76(4) 345-350   2007年   [査読有り]
トマト‘桃太郎’緑熟果実の追熟過程における果皮色および果実硬度変化の積算エチレン生成量による予測
中村宣貴,徐歩前,マナスィカン タンマウォン,伊藤博孝,北川麻美子,稲熊隆博,伊藤康博,椎名武夫
日本食品保蔵科学会誌   36 67-74   2010年
Starch to sugar conversion in''Tsugaru''apples under ethylene and 1-methylcyclopropene treatments
Thammawong, M. and Arakawa, O.
J. Agr. Sci. Tech. (University of Tarbiat Modares)   12 617-626   2010年
Changes in sugar and total oxalic acid contents in different sections of bamboo shoots harvested at different maturity
Thammawong, M., Nei, D., Roy, P., Nakamura, N., Inoue, Y., Hamachi, H., Nonaka, S. and Shiina, T.
ISHS Acta Hort.   880 253-259   2010年
Evaluation of high electric field chamber for shelf life extension of fresh food and agricultural commodities
Shiina, T., Nei, D., Nakamura, N. and Thammawong, M.
ISHS Acta Hort.   880 517-524   2010年
成熟遺伝子型の異なるトマト緑熟果実の果皮色変動予測モデル
中村宣貴,タンマウォン マナスィカン,金原淳司,伊藤博孝,北川麻美子,稲熊隆博,伊藤康博,北澤裕明,石川豊,春見隆文,椎名武夫
日本食品保蔵科学会誌   37 61-67   2011年
Influence of impact stress on the postharvest physiological and chemical properties of cabbage heads
Thammawong, M., Kaneta, T., Soga, A., Yoshida, M., Nakamura, N. and Shiina, T.
J. Japan.Food Preserv. Sci.   37 273-282   2011年
Life cycle inventory analysis of leafy vegetables grown in two types of plant factories
Shiina, T., Hosokawa, D., Roy, P., Nakamura, N., Thammawong, M. and Orikasa, T.
ISHS Acta Hort.   919 115-122   2011年
Ethylene production rate: A sensitive indicator for determining the occurrence of mechanical stress in tomato fruits
Thammawong, M., Usuda, H., Nei, D., Umehara, H., Nakamura, N., Roy, P., Satake, T. and Shiina, T.
J. Japan. Food Preserv.Sci.   38 159-167   2012年
The calmodulin-encoding gene BoCam1: A sensitive wound-responsive gene in cabbage
Thammawong, M., Hewajulige, I. G. N., Kaneta, T., Nakamura, N., Ito, Y. and Shiina, T.
J. Japan. Food Preserv. Sci.   38 277-283   2012年
加振周波数と包装資材が多段積載されたダイコンの加速度,回転,損傷特性に及ぼす影響
兼田朋子,中村宣貴,タンマウォン マナスィカン,北澤裕明,曽我綾香,吉田誠,福島崇志,椎名武夫
日本食品保蔵科学会誌   39 255-261   2013年
青果物の輸送時における衝撃ストレス応答解析に関する生理学的研究
タンマウォン マナスィカン
日本食品保蔵科学会誌   40 79-85   2014年
Retention of Fusarium mycotoxins zearalenone and deoxynivalenol during Japanese soft wheat milling
Kushiro, M., Zheng, Y., Thammawong, M., Kozawa, T., Nakagawa, H., Nagashima, H. and Okadome, H.
Japan. J. Food Chem. Safety   21 173-178   2014年
Oscillations of respiration-relating gene expression in postharvest cabbage head under controlled atmosphere (CA) storage
Thammawong, M., Umehara, M., Yoshida, M., Soga, A., Kaneta, T., Nakamura, N., Ito, Y. and Shiina, T.
ISHS Acta Hort.   1091 303-310   2015年
Response mechanisms of cabbage head to different strength levels of mechanical impact stress
Shiina, T., Umehara, H., Yoshida, M., Soga, A., Nakamura, N., Ito, Y., Nakano, K. and Thammawong, M.
ISHS Acta Hort.   1091 311-318   2015年
Analysis of temperature dependency of quality change during far-infrared drying of Komatsuna leaves
Orikasa, T., Okamoto, S., Komoda, T., Hatanaka, S., Togashi, C., Muramatsu, Y., Koide, S., Thammawong, M., Shiina, T. and Tagawa, A.
ISHS Acta Hort.   1091 319-326   2015年
CO2 processing and hydration of fruit and vegetable tissue by clathrate hydrate formation
Takeya, S, Nakano, K., Thammawong M., Umeda, H., Yoneyama, A., Takeda, T., Hyodo and Matsuo, S.
Food Chemistry   205 122-128   2016年
Evaluating the efficacy of modified atmosphere packaging (MAP) to reduce mechanical injury and quality loss of broccoli
Thammawong, M., Nakano, K., Umehara, H., Nakamura, N., Ito, Y., Orikasa, T. and Shiina, T.
ISHS Acta Hort.   1120 49-56   2016年
Drying kinetics and quality of tomato fruits dehydrated by a vacuum-microwave method
Orikasa, T., Koide, S., Sugawara, H., Muramatsu, Y., Thammawong, M., Shiina, T. and Tagawa, A.
ISHS Acta Hort.   1120 375-380   2016年
A technical and environmental evaluation of implementation of the bulk container to the distribution of fresh Japanese radish and cabbage in Japan
Shiina, T., Thammawong, M., Kaneta, T., Nakamura, N. and Orikasa, T.
ISHS Acta Hort.   1120 285-292   2016年

Misc

 
青果物の輸送時における衝撃ストレス応答解析に関する生理的研究
タンマウォン マナスィカン
日本食品保蔵科学会誌   40(2) 79-85   [依頼有り]

競争的資金等の研究課題

 
県内食用キノコの増収と品質保持及び機能性成分増量技術等の開発
岐阜県森林研究所: 共同研究
研究期間: 2016年8月 - 2017年3月
青果物におけるADH遺伝子発現変動を利用した最適なMA包装設計条件の開発と実用化
日本学術振興会: 科学研究費助成事業
研究期間: 2016年4月 - 2019年3月    代表者: タンマウォンマナスィカン
流通過程における青果物の低温ストレス応答メカニズム解明及び低温障害回避法の開発
東和食品研究振興会: 
研究期間: 2016年4月 - 2017年3月    代表者: タンマウォンマナスィカン