中嶋 光敏

J-GLOBALへ         更新日: 17/10/05 02:52
 
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研究者氏名
中嶋 光敏
所属
筑波大学
部署
生命環境系
職名
教授
学位
工学博士(東京大学)

研究分野

 
 

経歴

 
1981年8月
 - 
1985年3月
九州大学 工学部化学機械工学科 助手
 
1985年4月
 - 
1990年3月
農林水産省 食品総合研究所 研究員
 
1990年4月
 - 
1992年9月
農林水産省 食品総合研究所企画連絡室企画科 主任研究官
 
1992年4月
 - 
1996年3月
農林水産省食品総合研究所 食品工学部 プロセス工学研究室長
 
1992年
 - 
1997年
千葉大学 園芸学部 非常勤講師
 

学歴

 
1972年4月
 - 
1976年3月
東京大学 工学部 化学工学科
 
1976年4月
 - 
1978年3月
東京大学大学院 工学系研究科 化学工学
 
1978年4月
 - 
1981年7月
東京大学大学院 工学系研究科 化学工学
 

委員歴

 
2000年
   
 
日本食品工学会  理事
 

受賞

 
2016年8月
日本食品工学会 2015年度日本食品工学会論文賞
受賞者: 神津博幸,中田友輝,中嶋光敏,Marcos A. Neves,植村邦彦,佐藤誠吾, 小林功, 市川創作
 
Analysis of Disintegration of Agar Gel Particles with Different Textures using Gastric Digestion Simulator
2015年8月
日本食品工学会 2014年度日本食品工学会学会賞
 
受賞題目「マイクロ・ナノテクノロジーの食品構造制御への応用」
2013年5月
日本食品科学工学会 日本食品科学工学会功績者表彰
 
2012年10月
World Congress on Oleo Science 2012 ポスター賞
 
2012年2月
12th The International Conferences on Microreaction Technology ポスター賞
 

論文

 
KOZU, Hiroyuki;KOBAYASHI, Isao;NAKAJIMA, Mitsutoshi;NEVES, Marcos A.;UEMURA, Kunihiko;Isoda, Hiroko;ICHIKAWA, Sosaku
BIOCHEMICAL ENGINEERING JOURNAL   120 85-90   2017年3月   [査読有り]
This study investigates mixing characteristics of the human stomach using a Gastric Digestion Simulator (GDS). The GDS simulates gastric peristalsis which is considered to have function of mixing gastric contents. The GDS has transparent observati...
Khalid, Nauman;Kobayashi, Isao;Neves, Marcos A.;Uemura, Kunihiko;Nakajima, Mitsutoshi;Nabetani, Hiroshi
EUROPEAN JOURNAL OF LIPID SCIENCE AND TECHNOLOGY   119(6:::SI) 1600247   2017年6月   [査読有り]
Ergocalciferol (VD2) and cholecalciferol (VD3) are bioactive compounds with reduced bioavailability. Soybean oil, olive oil, or medium chain triglyceride containing 0.5% w/w VD2 and VD3, was used as a dispersed phase, while phosphate buffer contai...
Souilem, Safa;Treeswan, W;Kobayashi, Isao;Khalid, Nauman;Bouallagui, Zouhaier;Neves, Marcos A.;Uemura, K;Isoda, Hiroko;Sayadi, Sami;Nakajima, Mitsutoshi
Food Research International   88(Pt A) 79-90   2016年4月   [査読有り]
Oleuropein, the main phenolic compound of olive leaves, exhibits a unique blend of biological activities and has been shown to locate itself at the oil-water (O/W) interface. This behavior could influence the physico-chemical properties of dispers...
Neves, Marcos A.;Ung, Porsry;Uemura, Kunihiko;Takahashi, Chieko;Kobayashi, Isao;Romano, Patrizia;Nakajima, Mitsutoshi
Journal of Food Science and Engineering   6 63-74   2016年4月   [査読有り]
Neves, Marcos A.; Wang, Zheng; Kobayashi, Isao; Nakajima, Mitsutoshi
JOURNAL OF FOOD PROCESS ENGINEERING   40(1) e12316   2017年2月   [査読有り]
Khalid, Nauman; Kobayashi, Isao; Neves, Marcos A.; Uemura, Kunihiko; Nakajima, Mitsutoshi; Nabetani, Hiroshi
FOOD AND BIOPRODUCTS PROCESSING   102 222-232   2017年3月   [査読有り]
Khalid, Nauman;Kobayashi, Isao;Nakajima, Mitsutoshi
Wiley interdisciplinary reviews. Systems biology and medicine   9(4) e1381   2017年2月
Microelectromechanical systems (MEMS) and micro total analysis systems (μTAS) revolutionized the biochemical and electronic industries, and this miniaturization process became a key driver for many markets. Now, it is a driving force for innovatio...
Souilem, Safa; Fki, Ines; Kobayashi, Isao; Khalid, Nauman; Neves, Marcos A.; Isoda, Hiroko; Sayadi, Sami; Nakajima, Mitsutoshi
FOOD AND BIOPROCESS TECHNOLOGY   10(2) 229-248   2017年2月   [査読有り]
Shu, Gaofeng; Khalid, Nauman; Zhao, Yiguo; Neves, Marcos A.; Kobayashi, Isao; Nakajima, Mitsutoshi
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL   90 320-327   2016年12月   [査読有り]
Yamanaka, Yohei; Kobayashi, Isao; Neves, Marcos A.; Ichikawa, Sosaku; Uemura, Kunihiko; Nakajima, Mitsutoshi
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY   76(B::SI) 344-350   2017年3月   [査読有り]
Udomrati, Sunsanee; Khalid, Nauman; Gohtani, Shoichi; Nakajima, Mitsutoshi; Uemura, Kunihiko; Kobayashi, Isao
COLLOIDS AND SURFACES B-BIOINTERFACES   148 333-342   2016年12月   [査読有り]
Ben Jemaa, Mariem; Falleh, Hanen; Neves, Marcos A.; Isoda, Hiroko; Nakajima, Mitsutoshi; Ksouri, Riadh
FOOD CHEMISTRY   217 726-734   2017年2月   [査読有り]
Khalid, Nauman; Kobayashi, Isao; Neves, Marcos A.; Uemura, Kunihiko; Nakajima, Mitsutoshi; Nabetani, Hiroshi
FOOD CHEMISTRY   212 27-34   2016年12月   [査読有り]
澱粉·大豆油混合物のエクストルージョン処理によるラットの油脂吸収低下
伊東,利博;高橋,陽子;大久保,剛;八巻,幸二;中嶋,光敏;五十部,誠一郎
日本食品科学工学会誌   63(5) 236-241   2016年6月   [査読有り]
大豆油とともにエクストルージョン処理したコーンスターチ(EXO)を3週間ラットに自由摂食させた.その結果,コーンスターチのみをエクストルージョン処理した試料(EXS)群およびエクストルージョン未処理コーンスターチ(Control)群と比較して,糞中中性脂肪量が有意に増加し,油脂の消化吸収抑制効果を示した.また,EXO群およびEXS群はControl群より肝臓のPPARα発現量が有意に低下した.一方,体重や脂肪組織重量,血清脂質濃度には群間に有意差は観察されず,肝臓での脂肪酸代謝系酵素の活性...
Nanik,Purwanti;Sosaku,Ichikawa;Marcos,A. Neves;Kunihiko,Uemura;Mitsutoshi,Nakajima;Isao,Kobayashi
FOOD HYDROCOLLOIDS   60 98-108   2016年3月   [査読有り]
Unheated and heat-aggregated beta-lactoglobulin (beta-Ig) solutions were used to stabilize clove oil-in-water emulsion and limonene-in-water emulsion prepared by microchannel (MC) emulsification. The size of the MC array plate was 15 x 15 mm(2) co...
Sunsanee,Udomrati;Nauman,Khalid;Shoichi,Gohtani;Mitsutoshi,Nakajima;Marcos,Antonio das Neves;Kunihiko,Uemura;Isao,Kobayashi
Carbohydrate Polymers   143(5) 44-50   2016年6月   [査読有り]
Hydrophobically modified oligosaccharides were prepared by an enzyme-catalyzed reaction of maltodextrin/xylo-oligosaccharide and palmitic acid. Maltodextrin with dextrose equivalent (DE) of 16 palmitate (DE16_P) and 9 palmitate (DE9_P), as well as...
Dammak, Ilyes;Neves, Marcos;Isoda, Hiroko;Sayadi, Sami;Nakajima, Mitsutoshi
INNOVATIVE FOOD SCIENCE & EMERGING TECHNOLOGIES   34 326-335   2016年4月   [査読有り]
Preparation and Characterization of Micro/Nano-emulsions Containing Functional Food Components
王,政;Neves,Marcos A.;礒田,博子;中嶋,光敏
日本食品工学会誌   16(4) 263-276   2015年12月   [査読有り]
エマルションとは水-油のように,互いに混じり合わない2種の液体で,一方が他の液体中に分散しているもののことをいう.互いに混じらない水-油を乳化剤の作用で細かい液滴として分散させる操作を乳化といい,乳化する作用をもつ物質を乳化剤という.同一組成のエマルションにおいては,分散液滴径と液滴径分布がエマルションの諸特性に大きく影響を与える.分散液滴の液滴径が小さく,液滴径分布が狭くなるほどエマルションの安定性が向上する.エマルションの粒子径は通常0.01~100μm程度であり,20~200 nm程...
Khalid, Nauman; Kobayashi, Isao; Neves, Marcos A.; Uemura, Kunihiko; Nakajima, Mitsutoshi; Nabetani, Hiroshi
BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY   79(11) 1852-1859   2015年6月   [査読有り]
Kuroiwa, Takashi; Horikoshi, Kaname; Suzuki, Akihiko; Neves, Marcos A.; Kobayashi, Isao; Uemura, Kunihiko; Nakajima, Mitsutoshi; Kanazawa, Akihiko; Ichikawa, Sosaku
JOURNAL OF THE AMERICAN OIL CHEMISTS SOCIETY   93(3) 421-430   2016年3月   [査読有り]
Kuroiwa, Takashi; Kobayashi, Isao; Chuah, Ai Mey; Nakajima, Mitsutoshi; Ichikawa, Sosaku
ADVANCES IN COLLOID AND INTERFACE SCIENCE   226(A::SI) 86-100   2015年12月   [査読有り]
Khalid, Nauman; Kobayashi, Isao; Wang, Zheng; Neves, Marcos A.; Uemura, Kunihiko; Nakajima, Mitsutoshi; Nabetani, Hiroshi
RSC ADVANCES   5(118) 97151-97162   2015年11月   [査読有り]
Morita, Kazuhiro; Shimoyamada, Makoto; Nakajima, Mitsutoshi
FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH   21(6) 863-867   2016年1月   [査読有り]
Zhang, Yanru; Kobayashi, Isao; Neves, Marcos A.; Uemura, Kunihiko; Nakajima, Mitsutoshi
JOURNAL OF FOOD ENGINEERING   167(B) 106-113   2015年12月   [査読有り]
Khalid, Nauman; Kobayashi, Isao; Neves, Marcos A.; Uemura, Kunihiko; Nakajima, Mitsutoshi; Nabetani, Hiroshi
JOURNAL OF MICROENCAPSULATION   32(6) 570-577   2015年7月   [査読有り]
Khalid, Nauman; Kobayashi, Isao; Wang, Zheng; Neves, Marcos A.; Uemura, Kunihiko; Nakajima, Mitsutoshi; Nabetani, Hiroshi
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY   50(8) 1807-1814   2015年8月   [査読有り]
Ito, Toshihiro; Nakajima, Mitsutoshi; Isobe, Seiichiro
FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH   21(3) 359-364   2015年9月   [査読有り]
Wang, Zheng; Ichikawa, Sosaku; Kozu, Hiroyuki; Neves, Marcos A.; Nakajima, Mitsutoshi; Uemura, Kunihiko; Kobayashi, Isao
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL   71 16-22   2015年5月   [査読有り]
Morita, Kazuhiro; Shimoyamada, Makoto; Nakajima, Mitsutoshi
FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH   21(1) 125-128   2015年1月   [査読有り]
Dammak,Ilyes;Neves,Marcos;Souilem,Safa;Isoda,Hiroko;Sayadi,Sami;Nakajima,Mitsutoshi
FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH   21(2) 193-205   2015年3月   [査読有り]
Dammak, Ilyes; Neves, Marcos A.; Nabetani, Hiroshi; Isoda, Hiroko; Sayadi, Sami; Nakajima, Mitsutoshi
FOOD AND BIOPRODUCTS PROCESSING   94 342-353   2015年4月   [査読有り]
Kozu, Hiroyuki; Kobayashi, Isao; Neves, Marcos A.; Nakajima, Mitsutoshi; Uemura, Kunihiko; Sato, Seigo; Ichikawa, Sosaku
FOOD & FUNCTION   5(8) 1839-1847   2014年8月   [査読有り]
Long-Term Continuous Production of Soybean Oil-in-Water Emulsions by Micro channel Emulsification
Zhang,Yanru;Kobayashi,Isao;Neves,Marcos A.;Uemura,Kunihiko;Nakajima,Mitsutoshi
FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH   19(6) 995-1001   2013年11月   [査読有り]
Treesuwan,Witcha;Ichikawa,Sosaku;Wang,Zheng;Neves,Marcos A.;Uemura,Kunihiko;Nakajima,Mitsutoshi;Kobayashi,Isao
EUROPEAN JOURNAL OF LIPID SCIENCE AND TECHNOLOGY   115(10) 1115-1122   2013年10月   [査読有り]
Chuah,Ai Mey;Kuroiwa,Takashi;Kobayashi,Isao;Nakajima,Mitsutoshi
Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects   440(SI) 136-144   2014年1月
The influence of carboxymethylcellulose (CMC) on the stability of monodisperse beta-lactoglobulin (beta-lg) stabilized oil-in-water (O/W) emulsion was investigated. Monodisperse emulsion droplets with particle size (d(3,2)) of 29.6 mu m and coeffi...
Atsushi,Miyagi;Takayuki,Suzuki;Hiroshi,Nabetani;Mitsutoshi,Nakajima
Food and Bioproducts Processing   91(4) 507-514   2013年10月   [査読有り]
The present study systemically decolorized soy sauce using a membrane process to analyze the separation mechanism. An ultrafiltration (UF) membrane (NTU-2120) exhibited only slight decolorization ability. A nanofiltration (NF) membrane with a lowe...
Nanoscale Homogenization Approaches for highly bioavailable products
Nakajima,M.;Kobayashi,I.;Neves,M. A.
16th World Congress of Food Science and Technology - IUFOST      2012年8月
Atsushi, Miyagi;Hiroshi, Nabetani;Mitsutoshi, Nakajima
Journal of Food Engineering   116(3) 749-757   2013年6月   [査読有り]
A systemic adsorption study was conducted to find an appropriate process to decolorize Japanese soy sauce (shoyu) without changing the sensory quality, using activated carbon (AC), activated clay (ACL), diatomaceous earth (DE), magnesium oxide (MG...
Ultra-fine Pulverization of Rice: Effects on Hydration Properties and Enzymatic Hydrolysis
Md.シェリフ, ホッセン;五月女, 格;竹中真紀子;五十部誠一郎;中嶋光敏;清水直人;岡留博司
日本食品工学会   14(1) 37-46   2013年3月   [査読有り]
El-Abbassi, Abdelilah;Neves, Marcos A.;Kobayashi, Isao;Hafidi, Abdellatif;Nakajima, Mitsutoshi
EUROPEAN JOURNAL OF LIPID SCIENCE AND TECHNOLOGY   115(2) 224-231   2013年2月   [査読有り]
Khalid, Nauman;Kobayashi, Isao;Neves, Marcos A.;Uemura, Kunihiko;Nakajima, Mitsutoshi
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY   51(2) 448-454   2013年5月   [査読有り]
矩形貫通孔型マイクロチャネルを用いたエマルション作製におけるチャネルと操作変数の影響
小林, 功;植村, 邦彦;中嶋, 光敏
日本食品工学会誌   10(1) 69-75   2009年3月   [査読有り]
チキンエキス由来アンセリン-カルノシン混合体の抗酸化活性 : 植物由来抗酸化物質との比較
柳内, 延也;塩谷, 茂信;水野, 雅之;鍋谷, 浩志;中嶋, 光敏
日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology   51(5) 238-246   2004年5月   [査読有り]
To determine the characteristics of antioxidative activity of dipeptides, anserine (Ans), carnosine (Car) and their mixture (AC mix) isolated from a chicken extract, we evaluated the protective effect of these dipeptides on the protein degradation...
総説(2002年度日本食品工学会奨励賞) 単分散液滴作製のためのマイクロチャネル乳化技術の開発
中嶋, 光敏
日本食品工学会誌   5(2) 71-81   2004年6月
動物エキス中のヒスチジン含有ジペプチド(アンセリン, カルノシン)のHPLCによる迅速定量法
柳内, 延也;塩谷, 茂信;水野, 雅之;鍋谷, 浩志;中嶋, 光敏
日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology   51(2) 87-91   2004年2月   [査読有り]
A simple method of HPLC for quantification of histidine-containing dipeptides (HCDP), anserine and carnosine, in animal meats was investigated. Each 10μL of extracts prepared by heat extraction from various animal meats including beef, pork, chick...
Dynamics of phosphorus and niitrogen during algal blooms in a controlled ecosystem
Nakajima, M;Nishimura, H;Kumagai, M
Verh. International Verein Limnol   21 263-267   1981年1月   [査読有り]
Exchange of oxygen and carbon dioxide across the water surface during algal blooms in a pond
Nishimura, H;Nakajima, M;Kumagai, M
Water Research   18 345-350   1984年1月   [査読有り]
Effects of oxygen concentration on the rates of denitratification and denitritification in the sediments of an eutrophic lake
Nakajima, M;Hayamizu, T;Nishimura, H
Water Research   18 335-338   1984年1月   [査読有り]
Inhibitory effect of oxygen on denitratification and denitritification in sludge from an oxidation ditch
Nakajima, M;Hayamizu, T;Nishimura, H
Water Research   18 339-343   1984年1月   [査読有り]
A new measuring system for flow patterns of solid particles in gas solid fluidized bed
Baba, T;Nakajima, M;Morooka, S;Matsuyama, H
J Chem Eng Japan   17 275-279   1984年1月   [査読有り]

書籍等出版物

 
Engineering Aspects of Food Emulsification and Homogenization
Kobayashi,Isao;Neves,M. A.;Nakajima,Mitsutoshi
2015年4月   
Nanotechnology and Functional Foods
Wang,Zeng;Neves,M. A.;Kobayashi,Isao;Nakajima,Mitsutoshi
2015年6月   
食品素材のナノ加工を支える技術
安達修二;中嶋,光敏;杉山滋 (担当:監修)
シーエムシー出版   2013年10月   ISBN:9784781308265
食品素材のナノ加工を支える技術
中嶋,光敏;王政
シーエムシー出版   2013年10月   
食品素材のナノ加工を支える技術
中嶋,光敏;小林功
シーエムシー出版   2013年10月   ISBN:978-4-7813-08

講演・口頭発表等

 
Microchannel array emulsification for size-controlled food emulsions and microcapsules [招待有り]
Nakajima,Mitsutoshi
NanoCity 2016   2016年6月21日   
Scaling-up Microchannel Emulsification Foreseeing Novel Bioactives Delivery Systems [招待有り]
Neves,,Marcos. A.;小林功;中嶋光敏
11th International Conference on Nanochannels, Microchannels and Minichannels, ASME2013   2013年6月16日   ASME
Influence of electrolyte concentration on microchannel oil-in-water emulsification using differently charged surfactants
Kobayashi,Isao;Zhang,Yanru;Neves,Marcos A.;Hori,Yuko;Uemura,Kunihiko;Nakajima,Mitsutoshi
10th International Symposium on Electrokinetic Phenomena (ELKIN)   2012年5月20日   
Size reduction of tomato juice particles and evaluation of their physical characteristics such as viscosity and particle size distribution
Zhao,,Z.;Wang,,Z.;Neves,,Marcos. A.;Kobayashi,,I.;Uemura,,K.;Nakajima,M.;Kobori,,A.;Inakuma,,T.
日本食品工学会第13回年次大会   2012年8月9日   
Nanochannel Emulsification for Producing Monodisperse Food-grade Nanoemulsions
Kobayashi,,I.;Neves,,Marcos. A.;Hori,,Y.;Uemura,,K.;Nakajima,M.
16th World Congress of Food Science and Technology - IUFOST   2012年8月5日   

競争的資金等の研究課題

 
インドネシアにおける海藻産業の高度持続的発展のための生産・加工・開発経済的戦
独立行政法人日本学術振興会: 基盤研究(A)(海外学術調査)
研究期間: 2017年4月 - 2020年3月    代表者: 中嶋光敏
抗酸化ナノ食品素材の製造技術の開発
独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所: 国内共同研究
研究期間: 2007年 - 2011年    代表者: 中嶋 光敏

特許

 
出願番号61-176893 (1986) : 酵素反応装置
中嶋光敏;渡辺敦夫;鍋谷浩志
出願番号62-37262 (1987) : 糖蜜からの転化糖の製造方法
中嶋光敏;渡辺敦夫;鍋谷浩志
出願番号62-161093 (1987) : 酵素固定化反応装置
中嶋光敏;渡辺敦夫;鍋谷浩志;鳴戸智;神保尚幸
出願番号62-334910 (1987) : 固定化酵素膜を用いたフラクトオリゴ糖を含有する甘味料の製造法
渡辺敦夫;中嶋光敏;鍋谷浩志;河野敏明;西沢耕治
出願番号63-214650 (1988) : ダイナミック膜
渡辺敦夫;大谷敏郎;中嶋光敏;鍋谷浩志;野垣久;前橋信之;山野繁