安藤 正史

J-GLOBALへ         更新日: 17/08/30 17:11
 
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研究者氏名
安藤 正史
 
アンドウ マサシ
所属
近畿大学
部署
農学部 水産学科 水産利用学研究室
職名
教授
学位
農学修士(京都大学), 農学博士(京都大学)

研究分野

 
 

経歴

 
1992年
 - 
1996年
 近畿大学農学部 助手
 
1996年
 - 
2003年
 近畿大学農学部 講師
 
2003年
 - 
2009年
 近畿大学農学部 助教授
 
2009年
   
 
- 近畿大学農学部 教授
 

学歴

 
 
 - 
1992年
京都大学 農学研究科 水産化学
 
 
 - 
1988年
京都大学 農学部 水産学科
 

委員歴

 
2014年1月
 - 
現在
日本水産学会  近畿支部幹事
 
 
   
 
医学・生物学電子顕微鏡技術学会  評議員
 

受賞

 
1996年
平成7年度日本水産学会賞奨励賞
 

論文

 
Ando M, Fukai T, Kawasaki K, Itoh T, Tsukamasa Y
Journal of food science   79(2) E202-7   2014年2月   [査読有り]
Roy BC, Ando M, Itoh T, Tsukamasa Y
Journal of the science of food and agriculture   92(8) 1755-1764   2012年6月   [査読有り]
サイズと漁獲水域による小型魚水銀量への影響
安藤 正史
Fisheries Science   77 823-828   2011年   [査読有り]
Proximate and Fatty Acid Compositions in Different Flesh Cuts of Cultured, Cultured Fasted, and Wild Pacific Bluefin Tuna (Thunnus orientalis).
安藤 正史, 川﨑 賢一, 塚正 泰之, Bimol C. Roy, Y. Miyake
J. Aquat. Food Product Technol., in press      2010年
Effect of water temperature on feeding activity and resultant mercury levels in muscle of cultured bluefin tuna Thunnus orientalis (Temminck and Schlegel ).
安藤 正史, 瀬岡 学, 宮下 盛, 塚正 泰之, Yoshio Mukai, Mok Wen Jye
Aquaculture Res., in press.      2010年
Multiple taste functions of the umami substances in muscle extracts of yellowtail and bastard halibut.
安藤 正史, Yukiko Maruji Momoko Shimizu Michiyo Murata Morihiko Sakaguchi Takashi Hirata
Fisheries Science   76 521-528   2010年
Evaluation of New Fish Sauces Prepared by Fermenting Hot-Water Extraction waste of Stock from Dried Fish Using Various Kojis.
安藤 正史
J. Food Agric. Environ.   7(2) 175-181   2009年
Trial for quality control in mercury contents by using tail muscle of full-cycle cultured bluefin tuna (Thunnus orientalis).
Ando M, Seoka M, Nakatani M, Tsujisawa T, Katayama Y, Nakao M, Tsukamasa Y, Kawasaki K
Journal of food protection   71(3) 595-601   2008年3月   [査読有り]
Reduction of cadmium in fermented squid gut sauce using cadmium-absorbing bacteria isolated
安藤 正史
J. Food, Agric. Environ.   6(1) 45-49   2008年
Changes of proximate and fatty acid compositions of the dorsal and ventral ordinary muscles of the full-cycle cultured Pacific bluefin tuna Thunnus orientalis with the growth
中村好徳, 安藤 正史, 瀬岡 学, 川﨑 賢一, 塚正 泰之
Food Chemistry   103 234-241   2007年
Changes in myoglobin content and proximate compositions of the dorsal ordinary muscles of the cultured Pacific bluefin tuna Thunnus orientalis (Temminck et Schlegel) with body size
塚正 泰之, 中村好徳, 安藤 正史, 瀬岡 学, 川﨑 賢一
Aquaculture Research   38 201-205   2007年
Changes of proximate compositions and myoglobin content in the dorsal ordinary muscles of the cultured Pacific bluefin tuna Thunnus orientalis with growth
中村好徳, 安藤 正史, 瀬岡 学, 川﨑 賢一, 塚正 泰之
Fisheries Science   73 1155-1159   2007年
絶食が完全養殖クロマグロ普通筋の冷蔵変化に及ぼす影響
熊井 英水, 安藤 正史, 瀬岡 学, 川﨑 賢一, 澤田 好史, 宮下 盛, 塚正 泰之, 岡田貴彦
日本水産学会誌   2006(72) 1072-1078   2006年
The effectiveness of a new physical property evaluation method of kamaboko which applied the principal component analysis to the puncture and stress relaxation tests
萩原智和, 安藤 正史, 川﨑 賢一, 牧之段 保夫, 塚正 泰之
Fisheries Science   72 393-401   2006年
Changes in physical / chemical composition and histological properties of dorsal and ventral ordinary muscles of full-cycle cultured Pacific bluefin tuna, Thunnus orientalis, during chilled storage
中村好徳, 安藤 正史, 瀬岡 学, 川﨑 賢一, 塚正 泰之
Journal of Food Science   71 E45-E51   2006年
Histological comparison of the dorsal ordinary muscles of wild and full-cycle cultured Pacific bluefin tuna Thunnus orientalis
中村好徳, 安藤 正史, 瀬岡 学, 川﨑 賢一, 塚正 泰之
Journal of the Scence and Food Agriclture   86 1537-1544   2006年
Effect of fasting on physical / chemical properties of the ordinary muscles of the full-cycle cultured Pacific bluefin tuna (Thunnus orientalis) during chilled storage.
中村好徳, 安藤 正史, 川﨑 賢一, 澤田 好史, 宮下 盛, 岡田貴彦, 熊井 英水, 塚正 泰之
Fisheries Science   72 1079-1085   2006年
温度管理による魚類筋肉組織の脆弱化の抑制
安藤 正史
氷温科学   8 8-14   2006年
Pyridinoline concentrations in muscular and skin collagen of fish and the relationship between collagen solubility and pyridinoline concentration in fish muscular collagen
安藤 正史
Fisheries Science   72(5) 1104-1108   2006年
Change of meat quality of tiger puffer during frozen storage
安藤 正史
Food Sci Technol Res.   11(2) 175-183   2005年
スキャナーによるネガ取り込みにおける注意点
安藤 正史
医学・生物学電子顕微鏡技術学会誌   19(1) 53-53   2005年
Total activity of transglutaminase at various temperatures in several fish meats
塚正 泰之, 三宅康賀, 安藤 正史, 牧之段 保夫
Fisheries Science   68 929-933   2002年

Misc

 
黒川 優子, 川合 真一郎, 與世田 兼三, 濱田 和久, 田中 克, 安藤 正史
水産増殖 = The aquiculture   59(4) 521-528   2011年12月
アサヒガニのゾエアから稚ガニまでの発育にともなう消化酵素活性の変化を実験室において調べた。4,000尾の幼生を水温26.3±1.6℃の0.5m3水槽で飼育した。ゾエア1~4齢まではアルテミア幼生で飼育し、その後、稚ガニまでは成長段階に併せて冷凍アサリ、アミ、コペポーダなどを給餌した。トリプシン様酵素およびアミラーゼの活性を孵化直後から孵化後54日まで測定した。両酵素はゾエア1齢から明らかに認められ、幼生の成長にともなって活性は上昇し、とくに孵化後16日からの活性の上昇は顕著であった。体重の...
安藤 真美, 安藤 正史, 塚正 泰之, 牧之段 保夫, 三好 正満
日本家政学会誌   51(5) 395-404   2000年
人工的なコラゲナーゼ処理を行うことにより, イカ筋肉の冷蔵中における軟化現象に対するコラーゲンの関与を調べた.<BR>ヤリイカ外套膜より分画したコラーゲンを濃度の異なる細菌コラゲナーゼ溶液 (酵素 : 基質=1 : 10, 1 : 100, 1 : 1,000, 5℃) に浸漬し, その変化をSDS電気泳動法により調べたところ, コラゲナーゼの濃度が高い場合ほどコラーゲンの分解が促進された.この結果は, 5℃という低温下であっても長時間反応により細菌コラゲナーゼがコラーゲンを分解し得ること...
安藤 真美, 安藤 正史, 塚正 泰之, 牧之段 保夫, 三好 正満
日本家政学会誌   49(10) 1089-1097   1998年
凍結解凍品のケンサキイカ, スルメイカ, ムラサキイカ, モンゴウイカ, ヤリイカについて, 加熱調理にともなう外套膜の結合組織の構造変化を透過型 (TEM) および走査型 (SEM) 電子顕微鏡により観察した.TEM観察によれば, 加熱により筋細胞の構造が不明瞭になるとともに, 細胞間に不定形の物質が認められた.また10%NaOHにより細胞成分を溶出し, 残りの部分をSEMにより観察したところ, 細胞間に存在する未知の物質の立体構造が明瞭に観察された.アミノ酸組成の分析より, この構造物...
安藤 正史, 豊原 治彦, 志水 寛, 坂口 守彦
日本水産学会誌   59(6) 1073-1076   1993年
To determine the structural change involved in the post-mortem tenderization of fish muscle, histological study was performed for yellowtail, flatfish, red sea bream, and tiger puffer. After decapitation, each fish was stored at 5°C and the change...

書籍等出版物

 
筋肉の物性変化
水産学シリーズ「魚類における死後硬直の生化学と応用上の緒問題」   1991年   
刺し身の歯ごたえ
「たべもの」のはなし   1994年   
魚肉の軟化機構
水産学シリーズ,魚介類の細胞外マトリックス   1997年   

講演・口頭発表等

 
魚類筋肉における過冷却保存の試み
安藤 正史, 岡田空太, 塚正 泰之, 他2名
平成15 年度氷温学会大会(米子)   2003年9月   平成15 年度氷温学会大会(米子)
魚肉を過冷却保存した際の品質保持効果について検討した。
絶食による養殖マグロ普通筋の品質改良に関する研究Ⅰ
熊井 英水, 安藤 正史, 瀬岡 学, 澤田 好史, 宮下 盛, 塚正 泰之, 岡田 貴彦
2006年3月   
絶食による養殖マグロ普通筋の品質改良に関する研究Ⅱ
熊井 英水, 塚正 泰之, 安藤 正史, 瀬岡 学, 澤田 好史, 宮下 盛, 川﨑 賢一, 岡田 貴彦
2006年3月   

Works

 
養殖トラフグの冷凍法の開発
2001年
エビ表皮発色方法の鑑定法の開発
2005年
マアナゴの品質の解析と数値化
2004年 - 2005年

競争的資金等の研究課題

 
魚肉の軟化現象に関する研究
魚介類に含まれる水銀に関する研究
水産物の鮮度保持
魚介類に含まれる微量金属元素に関する研究

特許

 
特許第4615481号 : 旨味調味料およびその製造法
川崎 賢一, 塚正 泰之, 安藤 正史, 村上 哲男