安井 大輔
基本情報
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Hello! I am Daisuke YASUI.
My study is sociological research on food, eating and agriculture.
■ Summary of research
I studied social issues in the modern world from the perspective of food. Food includes not only the food and foodways, but also the interactions of people who make and consume it, the rules governing how to eat, and the systems of production, processing and distribution. Food culture is formed by mixing various factors such as the history of the country or area, interaction with different cultures, and political and social resources mobilized by ethnicities and nationalities. I have been studying food as a place where these social entangled elements.
My research is based on sociological cultural theory and qualitative and quantitative social research. As a qualitative social research, I write a monograph on ethnicity that focuses on the food culture of foreigners living in Japan and immigrants who cross borders, and analyze nationalism in food as a cultural heritage. As part of my quantitative social research, I conduct social stratification research that conducts multivariate analysis of the relationship between food choices and income or educational background. I also conduct food policy research based on the political economy of food and agriculture. I also study interdisciplinary food research (food studies) to explore research methods to clarify the relationship between food and society and culture, and conduct theoritical research that examines findings from empirical research from a sociophilosophical perspective.
■ Direction of future research
I have been studying food research disciplines with humanities and social science researchers. I would like to continue clarifying food and social issues from a multifaceted approach. I am also interested in practical activities that link food and agriculture. I hope to develop interdisciplinary network to cooperate for the promotion of food research.
■これまでの研究
主に社会学に準拠しつつ、文化人類学、経済学的な手法も援用し、現代世界の社会文化の問題について、食という観点から分析・考察する研究を行っています。食は、食べ物・食べ方だけでなく、それを作り消費する人びとの行為、食べ方を規定する規範、生産・加工・流通のシステムまで含みます。食文化はその食の営まれる国・地域の歴史、異なる文化との相互作用、エスニック・ナショナルに動員される政治・社会的資源など、さまざまな要素が混じりあって形成されます。私はこうした社会的要素の絡み合う場所としての食を研究してきました。
具体的には、在日外国人や国境を越える移民の食文化を対象にしたエスニシティ(民族)のモノグラフとしての記述、文化遺産としての食にみるナショナリズム分析、食品の選択と所得や学歴の関係を多変量解析する社会階層研究、食と農の政治経済学によるフードポリシー研究など、社会学・文化人類学の理論と質的・量的な社会調査に基づく研究を進めています。同時に、食と社会・文化の関係を明らかにするための研究手法を探求するための学際的食研究(フードスタディーズ)や、実証的な調査から得られた知見を社会哲学的に考察する理論研究も行っております。
■今後の研究の方向性
学生時代から人文社会科学の研究者たちと領域横断的に食研究について学んできました。引き続き、多角的なアプローチから食と社会の問題を明らかにしていきたいと思います。また食と農をつなぐ実践活動にも関心があります。今後は食につながるさまざまな研究者・専門家の学際ネットワークを食研究を志す人びとの互助へと発展できればと考えています。
Ritsumeikan University Researcher Database:
https://research-db.ritsumei.ac.jp/rithp/k03/resid/S001644
ResearchGate:
研究キーワード
17研究分野
5所属学協会
9-
2023年11月 - 現在
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2020年4月 - 現在
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2013年1月 - 現在
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2011年11月 - 現在
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2011年6月 - 現在
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2009年 - 現在
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2009年 - 現在
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2009年1月 - 現在
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2008年 - 現在
論文
23-
季刊農業と経済 88(4) 143-154 2022年11月30日 招待有り
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立命館食科学研究 (7) 297-308 2022年3月31日 招待有り筆頭著者
-
嗜好品文化研究 (6) 126-136 2022年3月31日 招待有り
-
社会学評論 72(3) 388-389 2021年12月31日 招待有り
-
ソシオロジ 65(3) 59-78 2021年2月28日 査読有り
-
明治学院大学社会学部付属研究所研究所年報 (51) 173-189 2021年2月20日
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日本労働研究雑誌 (718) 40-53 2020年4月25日 招待有り
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立命館食科学研究 (2) 46-50 2020年3月31日
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嗜好品文化研究 (3) 57-69 2018年3月31日 招待有り
-
2015年SSM調査報告書 1 201-240 2018年3月
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2015年SSM調査報告書 4 103-119 2018年3月
-
ソシオロジ 61(1) 63-81 2016年6月1日 査読有り
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京都社会学年報 (23) 35-53 2015年12月25日 査読有り
-
京都社会学年報 (22) 23-48 2014年12月25日 査読有り
-
社会学評論 64(2) 152-168 2013年9月30日 査読有り筆頭著者
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京都社会学年報 (20) 93-101 2012年12月25日 査読有り
-
ソシオロジ 57(2) 55-71 2012年10月31日 査読有り
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平成22-23年度 嗜好品文化研究会 研究奨励事業[助成研究]報告書 51-73 2012年 査読有り
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コンタクト・ゾーン 4 190-214 2011年3月24日
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京都エラスムス計画 2011年度第2回国際研究集団研修派遣 派遣成果論文 2011年
書籍等出版物
9-
ミネルヴァ書房 2024年4月16日 (ISBN: 9784623097197)
-
農村漁村文化協会 2023年4月7日 (ISBN: 9784540221132)
-
山代印刷株式会社出版部 2021年3月10日 (ISBN: 9784991147371)
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世界思想社 2021年2月28日 (ISBN: 9784790717508)
-
丸善 2021年1月30日 (ISBN: 9784621305935)
-
集広舎 2020年2月21日 (ISBN: 9784904213872)
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ナカニシヤ出版 2019年3月30日 (ISBN: 9784779513732)
-
昭和堂 2018年5月30日 (ISBN: 9784812217207)
-
昭和堂 2018年4月10日 (ISBN: 9784812217054)
主要なMISC
14主要な担当経験のある科目(授業)
27-
2021年9月 - 現在
-
2021年4月 - 現在
-
2021年4月 - 現在
-
2019年4月 - 現在
委員歴
5-
2013年10月 - 現在
-
2016年10月 - 2019年3月
-
2013年4月 - 2014年3月
-
2010年5月 - 2011年4月