NAKAJIMA Hadjime

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Name
NAKAJIMA Hadjime
Job title
Professor
Degree
Ph.D.(Tohoku University)
Other affiliation
Wayo Women's UniversityWayo Women's University
Research funding number
40708426
ORCID ID
orcid.org/0000-0003-3385-7185

Published Papers

 
Distinctive proteolytic activity of cell envelope proteinase of Lactobacillus helveticus isolated from airag, a traditional Mongolian fermented mare's milk
Mari Miyamoto, Hiroshi M. Ueno, Masayuki Watanabe, Yumi Tatsuma, Yasuyuki Seto, Taku Miyamoto, Hadjime Nakajima
Int. J. Food Microbiol.   197 65-71   2015   [Refereed]
Effect of respiration and manganese on oxidative stress resistance of Lactobacillus plantarum WCFS1.
Masayuki WATANABE, Stijn van der VEEN, Hadjime NAKAJIMA, Tjakko ABEE
Microbiology   158 2293-2300   2012   [Refereed]
Isolation and identification of casein- derived dipeptidyl-peptidase 4 (DPP-4) -inhibitory peptide LPQNIPPL and its effect on plasma glucose in rats.
Hiroshi UENISHI, Toshihide KABUKI, Yasuyuki SETO, Atushi SERIZAWA, and Hadjime NAKAJIMA
Int. Dairy J.   22 24-30   2012   [Refereed]
Native, but not thermally denatured lactoferrin solubilized iron in the presence of bicarbonate ion.
Hiroshi M. Ueno, Ken Kato, Noriko Ueda, Hhirokazu Masui, H.adjime Nakajima
Dairy Science and Technology   92 25-35   2012   [Refereed]
Gene cluster for biosynthesis of thermophilin 1277―a lantibiotic produced by Streptococcus thermophilus SBT1277, and heterologous expression of TepI, a novel immunity peptide.
Toshihide Kabuki, Yasushi Kawai, Hiroshi Uenishi, Yasuyuki Seto, Jan Kok, Hadjime Nakajima, and Tadao Saito
J.Appl.Microbiol.   110 641-649   2010   [Refereed]

Misc

 
中島 肇
日本家政学会誌   67(12) 709-713   Dec 2016   [Invited]
WATANABE Masayuki, MIYAMOTO Mari, HASHIBA Hono, NAKAJIMA Hadjime
ミルクサイエンス   64(1) 25-34   2015   [Refereed]
りんごに塗布した5種ピレスロイド系農薬の残留性に関する評価-経時的観察および水洗・ふきとりによる除去効果-
後藤政幸、佐藤千恵、間中友美、中島肇
和洋女子大学紀要   55 15-22   2015   [Refereed]
LC-MS analysis of the emetic toxin, cereulide, produced by Bacillus cereus.
Ueda S, Nakajima H, Iwase M, Shinagawa K, Kuwabara Y.
Biocontrol Sci   17(4) 191-195   2012   [Refereed]
Nutritional and health function of cheese
堂迫俊一、川上浩、吉岡俊満、中島肇、芹澤篤
乳業技術   55 21-33   2005   [Invited]

Books etc

 
食品学Ⅱ 食品の分類と特性・用途を正しく理解するために
中島肇、佐藤薫 編 (Part:Editor, 編集・執筆)
化学同人   May 2017   
食品学Ⅰ 食品成分とその機能を正しく理解するために
佐藤薫・中島肇 (Part:Editor, 編集・執筆)
化学同人   Apr 2017   ISBN:978-4-7598-1894-9
新版 食品学Ⅱ
田所忠弘、安井明美編 青木隆子、小島文博、小林恭一、小林謙一、西塔正孝、佐々木弘子、中島肇、藤野博史、藤原しのぶ 著 (Part:Joint Work, 第3章2 乳類)
建帛社   Sep 2016   ISBN:987-4-7679-0582-2
三訂 食品加工学
菅原龍幸・宮尾茂雄 編 川嶋浩二、北尾悟、津久井学、中島肇、松本憲一
建帛社   Sep 2015   
改定 食品衛生学実験
後藤政幸;上田龍太郎、金井美恵子、岸本満、古賀信幸、杉山千歳、遥牧子、友近健一、仲克巳、中島肇、松浦寿喜、吉田徹
建帛社   Feb 2015   

Conference Activities & Talks

 
小田中南弓、遠藤吏保、後藤政幸、三浦孝之、佐藤薫、中島肇
酪農科学シンポジウム2018   14 Sep 2018   日本酪農科学会
チーズ製造時の高温でのクッキングをスコールディング(SD)と呼び、プラスミンの活性化により熟成過程が異なる。LDスターターとL. helveticus AHU1049を併用し、異なるSD温度のチーズを試作した。目標カードpH6.0への到達は、50℃以上のSDにおいて、40℃より早かった。一方、50℃以上のSDではLDは死滅していなかった。これらのチーズの熟成パターンの分析結果も合わせて報告した。
古本 美栄、小田中 南弓、大河原 悦子、中島 肇
第65回栄養改善学会学術総会   5 Sep 2018   日本栄養改善学会
3Fp-02
小田中 南弓、古本 美栄、大河原 悦子、中島 肇
第65回栄養改善学会学術総会   5 Sep 2018   日本栄養改善学会
大河原悦子、古本美栄、小田中南弓、中島肇、龍崎英子
日本調理学 平成30年度大会   31 Aug 2018   日本調理学
テクスチャーアナライザーに接続したSPME/MS を用いた香気成分分析 2  ―冬キャベツと春キャベツの蒸し加熱前後の比較―
河内公恵、小出真緒、佐野筑志、水口実里、中島肇
日本家政学会第70回大会   27 May 2018   日本家政学会