OCHIAI Yoshihiro

J-GLOBAL         Last updated: Feb 22, 2019 at 14:55
 
Avatar
Name
OCHIAI Yoshihiro
URL
http://db.tohoku.ac.jp/whois/e_detail/b3291f63a0953a1b17b5cf01721f6a41.html
Affiliation
Tohoku University
Section
Graduate School of Agriculture Division of Biological Resource Sciences Department of Applied Aquatic Bio-Science Laboratory of Marine Biochemistry
Job title
Professor
Degree
農学博士(The University of Tokyo)
Other affiliation
Tohoku University

Research Interests

 
 

Research Areas

 
 

Committee Memberships

 
Mar 2017
   
 
日本水産学会  企画責任者
 
Sep 2016
 - 
Mar 2017
日本水産学会シンポジウム企画委員  委員
 
Jun 2016
 - 
Jun 2017
人事院  試験専門委員
 
Apr 2016
 - 
Mar 2017
日本冷凍空調学会  編集委員
 
Apr 2016
 - 
Mar 2017
大学評価・学位授与機構  審査委員
 

Awards & Honors

 
Apr 1994
日本水産学会賞奨励賞, 日本水産学会
 

Published Papers

 
Characterization of collagen and its hydrolysate from yellowfin tuna Thunnus albacares skin and its potency as antioxidant and antiglycation agents
Mala Nurilmala, Rizsa Mustika Pertiwi, Tati Nurhayati, Shita Fauzi, Irmanida Batubara, Yoshihiro Ochiai
Fisheries Science   85(3)    Jun 2019   [Refereed]
Effects of Fermentation Methods on the Quality of Fish Sauce from Sakura Shrimp Lucensosergia lucens
Y. Funatsu, T. Hirose, S. Yoshikawa, Y. Ochiai
J Japan Soc Food Sci Technol   66    2019   [Refereed]
Species identification by DNA barcoding and bioprospecting of Indonesian seahorses
Zakiah, A.F.N., Nurilmala, M., Agoes Mardiono Jacoeb, A.M., Ochiai, Y
Proceedings of The JSFS 85th Anniversary-Commemorative International Symposium   (10032)    Sep 2017   [Refereed]
Availability of myoglobin as a molecular marker for phylogenetic relationships of fish
*Ming-Chih Huang, M.C., Ochiai, O., Watabe, S.
J. Agric. Sci. Technol.      May 2018   [Refereed]
pH and temperature dependent denaturation profiles of bluefin tuna myoglobin
Nurilmala, M., Ushio, H., Ochiai, Y.
Fish. Sci.   10.1007/s12562-018-1198-1    Apr 2018   [Refereed]
A streamlined isolation method and the autoxidation profiles of tuna myoglobin
Nurilmala, M., Ushio, H., Watabe, S., Ochiai, Y.
J. Food Sci. Technol.   55(5) 1641-1647   Apr 2018   [Refereed]
Ozawa, H., Umezawa, K., Takano, M., Ishizaki, S., Watabe, S., Ochiai, Y
Biochem. Biophys. Res. Commun.   498 119-124   Apr 2018   [Refereed]
Expression levels of myoglobin in muscle and non-muscle tissues of rainbow trout Oncorhynchus mykiss, a hypoxia intolerant species
Hasan, M.M., Ushio, H., Ochiai, Y.
Comp. Biochem. Physiol. B      2018   [Refereed]
Characterization of myosin heavy chains from the mantle muscles of cephalopods
Guo-Feng Wang, Shugo Watabe, Yoshihiro Ochiai
J. Biochem. Biotech.   1(1) 31-38   Dec 2017   [Refereed]
pH-dependence of coiled-coil structural parameters of shrimp tropomyosin studied by molecular dynamics simulation
Ozawa, O., Umezawa, K., Takano, M., Ishizaki, S,, Watabe, S., Ochiai, Y.,
Proceedings of The JSFS 85th Anniversary-Commemorative International Symposium   (10008)    Sep 2017   [Refereed]

Misc

 
マリンコラーゲン
落合芳博
日本冷凍空調学会誌   92(1074) 74-75   Apr 2017
魚類を対象とした鮮度測定法の実際と問題点
落合芳博
日本冷凍空調学会誌   92(1073) 48-53   Mar 2017
魚類のゲリラ的毒化の実態と事前予測による安全性確保
日比慶久、鉄多加志、落合芳博、斎藤俊郎
日本冷凍空調学会誌   92(1073) 54-59   Mar 2017
水産食品の品質管理における電気泳動分析の重要性
落合芳博
冷凍   91(1061) 155-160   Mar 2016
ゲノム編集
落合芳博
冷凍   90(1058) 66-67   Dec 2015

Books etc

 
Recent advances in the structural studies on marine invertebrate muscle tropomyosins
Ozawa, H., Ishizaki, S., Ochiai, Y (Part:Joint Work, Allergic Diseases: Recent Advances)
OPEN ACCESS eBooks   2019   
Basic for Food Science and Technology of Marine Organisms
OCHIAI Yoshihiro (Part:Joint Work)
Sep 2018   
新・英和和英 水産学用語辞典
潮秀樹、尾島孝男、落合芳博、柿沼誠、豊原治彦、細川雅史、松永茂樹、山下倫明 (Part:Joint Work, 化学・生化学)
恒星社厚生閣   Sep 2017   
深き海の魚たち-生態の解明と有効利用に向けて
落合芳博 (Part:Editor)
丸善出版   Apr 2017   ISBN:978-4-86345-325-8
水産と海洋の科学 第3版
落合芳博ほか15名 (Part:Joint Work, 水産物の高度利用)
海文堂   Mar 2017   

Conference Activities & Talks

 
Aiming for the comprehensive utilization deep-sea bioresources [Invited]
OCHIAI Yoshihiro
International Symposium on Innovative Agriculture and Fishery 2018   11 May 2018   
Antioxidant activity of hydrolysates from tuna (Thunnus albacares) skin collagen
Nurilmala, M., Husein, H.,*Ochiai,
29 Mar 2018   
Characteristics of tuna (Thunnus albacares) skin gelatin and its potency as antioxidant
Arafah, P., Nurilmala, M., Abdullah, A.,*Ochiai, Y.
29 Mar 2018   
Variations of tropomyosin molecules from fish fast skeletal muscles as revealed by primary and higher order structures
*黄銘志・黄培堯・落合芳博・渡部終五
25 Mar 2018   
Tuna Fisheries in Japan: From Farm to Table [Invited]
OCHIAI Yoshihiro
The 1st EMBRIO Talk Series. Bogor Agricultural University   14 Mar 2018   

Research Grants & Projects

 
未利用水産生物資源の有効利用
The Other Research Programs
Project Year: Apr 1992 - Today
水圏生物タンパク質の特性に関する研究
Project Year: Apr 1983 - Today

Social Contribution

 
仙台再発見リレー講座(仙台市教育委員会主催)
[Others]  24 Jun 2017
「仙台の魚食文化―過去、現在そして未来へ」というテーマで一般市民を対象に講演
すしボンバー
[Planner]  日刊スポーツ  1 May 2017
放送大学宮城教育センター
[Others]  4 Feb 2017
公開講演会「魚の超能力」
仙台学2016
[Others]  11 Feb 2017
「仙台の魚貝歳時記」というテーマで講演を行った。
みやぎ県民大学
[Others]  5 Aug 2016
統一テーマ「私たちの食料と健康と環境」の一環で「魚に学ぶ賢い生き方」を講義

Others

 
Apr 2015   深海性魚類タンパク質の安定性と脂質結合性
深海環境への適応の過程で、浅海性魚類には見られない特徴を持つに至った深海魚のタンパク質の特徴について明らかにする。
Apr 2012   深海魚類資源の網羅的開拓
利用ざれず海上投棄されるものが多い深海魚について、資源調査、成分分析、食品や養殖魚餌料への転換、医薬品の開発等を試み、さらに社会実装へ向けて、市場調査を行う。