

Technical Guidance Schedule Regional Technical Guidance on Application of Next Generation Sequencing (NGS) Data and Artificial Intelligence (AI) In Agriculture

SEAMEO BIOTROP, Bogor, Indonesia, 7th – 9th and 14th June 2021

Day/Date/Time (Western Indonesia Time - UTC/GMT +7 hours)	Program	Resource Person/Moderator/PIC
Monday/June 7, 2021		
09.00 – 09.30	 Opening Ceremony Indonesia National Anthem SEAMEO COLOR SEAMEO SONG Report by the Course Leader of the 	The committee Dr. Ulfah J. Siregar
	 Report by the Course Leader of the Training Course Welcome Address and Official Opening by the Director Group photo 	Dr. Zulhamsyah Imran
09.30 - 10.00	Pre-test and overview	The committee
10.00 – 12.00	Lecture Overview on NGS Data Analysis	Dr. Kazuo Ishii (2 hours) Fifi Gus Dwiyanti Ph.D (Resource person & moderator)
	Lunch break	
13.00 - 16.00	 Lecture and Practical works Practical work on NGS data analysis 	Dr. Kazuo Ishii (3 hours) Dr. Ulfah J. Siregar (Resource person & moderator)
Tuesday/June 8, 2021		
08.00 - 10.00	Lecture Introduction of Linux Programming <i>on</i> Linux	Dr. Rahadian Pratama Dr. Ulfah J. Siregar (Resource person & moderator)
10.00 - 12.00	 • Overview on GWAS and re-sequencing 	Dr. Kazuo Ishii (2 hours) Dr. Ulfah J. Siregar (Resource person & moderator)
	Lunch break	
13.00 - 16.00	 Lecture and practical works Designing a GWAS experimental research 	Dr. Kazuo Ishii (3 hours) Dr. Ulfah J. Siregar (Resource person & moderator)
		-

Wednesday/June 9, 2021		
09.00 - 11.00	● Overview on RNA-Seq and Transcriptomic	Dr. Kazuo Ishii (2 hours) Dr. Fitri Indriani (Resource person moderator)
	Lunch break	
13.00 – 15.00	 Lecture and practical works Practical work on Transcriptomic data analysis 	Dr. Kazuo Ishii (2 hours) Dr. Fitri Indriani (Resource person moderator)
Monday, June 14, 2021		
09.00 - 11.00	 • Overview on AI and machine learning in agriculture 	Dr. Kazuo Ishii (2 hours) Dr. Deden (Resource person & moderator)
	Lunch break	
13.00 - 14.00	Workshop/discussions ● Developing a proposal on AI and machine learning in agriculture	Dr. Kazuo Ishii (1 hours) Dr. Deden (Resource person & moderator)
14.00 – 14.30	Post-test	The Committee
14.30 - 15.30	Closing Ceremony Closing report by the Course Leader of the Training Course Closing remarks by the Director	The Committee Dr. Ulfah J. Siregar Dr. Zulhamsyah Imran