MISC

2006年7月25日

加速進化によるタンパク質の耐熱化 : 進化工学による耐熱化機構の解明から

生物物理
  • 小川智久
  • ,
  • 今野歩
  • ,
  • 村本光二
  • ,
  • 白井剛

46
4
開始ページ
201
終了ページ
208
記述言語
日本語
掲載種別
DOI
10.2142/biophys.46.201
出版者・発行元
日本生物物理学会

We recently demonstrated that the conger eel galectins, Congerin I and II, have evolved under significant selective pressure, with the emergence of a new strand-swap structure between subunits in Congerin I. To understand the structure-thermostability relationship of Congerins, and seek clues to the mechanism of their evolution, we improved the thermostability of Congerin II by rational design and in vitro evolutionary protein engineering. A resulting Tyr16/Thr88 double mutant exhibited structural features and thermostability similar to the naturally thermostable isoform, Congerin I. Thus, ...

リンク情報
DOI
https://doi.org/10.2142/biophys.46.201
CiNii Articles
http://ci.nii.ac.jp/naid/110004751709
CiNii Books
http://ci.nii.ac.jp/ncid/AN00129693
ID情報
  • DOI : 10.2142/biophys.46.201
  • ISSN : 0582-4052
  • ISSN : 1347-4219
  • CiNii Articles ID : 110004751709
  • CiNii Books ID : AN00129693

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