中嶋 光敏

J-GLOBALへ         更新日: 19/02/14 03:07
 
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研究者氏名
中嶋 光敏
 
ナカジマ ミツトシ
所属
筑波大学
部署
生命環境系
職名
教授

研究分野

 
 

経歴

 
1981年8月
 - 
1985年3月
九州大学 工学部化学機械工学科 助手
 
1985年4月
 - 
1990年3月
農林水産省 食品総合研究所 研究員
 
1990年4月
 - 
1992年9月
農林水産省 食品総合研究所企画連絡室企画科 主任研究官
 
1992年4月
 - 
1996年3月
農林水産省食品総合研究所 食品工学部 プロセス工学研究室長
 
1992年
 - 
1997年
千葉大学 園芸学部 非常勤講師
 

学歴

 
1972年4月
 - 
1976年3月
東京大学 工学部 化学工学科
 
1976年4月
 - 
1978年3月
東京大学大学院 工学系研究科 化学工学
 
1978年4月
 - 
1981年7月
東京大学大学院 工学系研究科 化学工学
 

委員歴

 
 
 - 
2018年4月
日本食品科学工学会  理事
 
2000年
   
 
日本食品工学会  理事
 

受賞

 
2017年9月
化学工学会 化学工学会第49回秋季大会 ポスター賞
 
「Water Removal of W/O Model Emulsions of Microalgae Bio-crude Oil using Electrostatic Demulsification」
2016年8月
日本食品工学会 2015年度日本食品工学会論文賞
受賞者: 神津博幸,中田友輝,中嶋光敏,Marcos A. Neves,植村邦彦,佐藤誠吾, 小林功, 市川創作
 
Analysis of Disintegration of Agar Gel Particles with Different Textures using Gastric Digestion Simulator
2015年8月
日本食品工学会 2014年度日本食品工学会学会賞
 
受賞題目「マイクロ・ナノテクノロジーの食品構造制御への応用」
2013年5月
日本食品科学工学会 日本食品科学工学会功績者表彰
 
2012年10月
World Congress on Oleo Science 2012 ポスター賞
 

論文

 
The Role of Elongation of Very Long Chain Fatty Acids Family Member 6 (Elovl6) in Allergic Airway Inflammation
Yoshida, K.;Morishima, Y.;Sakurai, H.;Tsunoda, Y.;Nakajima, M.;Matsuyama, M.;Kiwamoto, T.;Matsuno, Y.;Yukio, I.;Hizawa, N.
AMERICAN JOURNAL OF RESPIRATORY AND CRITICAL CARE MEDICINE   197    2018年   [査読有り]
Zhao, Yiguo; Khalid, Nauman; Shu, Gaofeng; Neves, Marcos A.; Kobayashi, Isao; Nakajima, Mitsutoshi
FOOD HYDROCOLLOIDS   86(SI) 70-77   2019年1月   [査読有り]
Sasongko, Nugroho Adi; Noguchi, Ryozo; Ito, Junko; Demura, Mikihide; Ichikawa, Sosaku; Nakajima, Mitsutoshi; Watanabe, Makoto M.
ENERGIES   11(7)    2018年7月   [査読有り]
Tan, Tai Boon; Nakajima, Mitsutoshi; Tan, Chin Ping
JOURNAL OF FOOD ENGINEERING   238 188-194   2018年12月   [査読有り]
Kozu, H.;Kobayashi, I.;Nakajima, M.;Marcos Antonio das, Neves;Uemura, K.;Isoda, H.;Ichikawa, S.
Biochemical Engineering Journal   122 85-90   2017年6月   [査読有り]
Li, R.;Kobayashi, I.;Zhang, Y.;Marcos Antonio das, NEVES;Uemura, K.;Nakajima, M.
Particulate Science and Technology      2018年1月   [査読有り]
Khalid, N.;Kobayashi, I.;Marcos Antonio das, Neves;Uemura, K.;Nakajima, M.
Critical Reviews in Food Science & Nutrition      2017年8月   [査読有り]
Shu, G.;Khalid, N.;Tan, T. B.;Zhao, Y.;Marcos Antonio das, Neves;Kobayashi, I.;Nakajima, M.
Journal of Functional Foods   38(A) 28-35   2017年11月   [査読有り]
Zhao, Y.;Khalid, N.;Shu, G.;Marcos Antonio das, NEVES;Kobayashi, I.;Nakajima, M.
International Journal of Food Properties   20(S2) 1329-1341   2017年12月   [査読有り]
Benjemaa, Mariem;Neves, Marcos A.;Falleh, Hanen;Isoda, Hiroko;Ksouri, Riadh;Nakajima, Mitsutoshi
Industrial Crops and Products   113 414-421   2018年3月   [査読有り]
This work aimed to nanoencapsulate Thymus capitatus essential oil as natural food preservative. To fix ingredients type and concentrations, preliminary formulations were tested for their droplet size average and distribution. Emulsions stability w...
Effect of carrageenan type on the formulation and stability of O/W emulsions
Moatsumoto, Sota;Neves, M. A.;Kobayashi, Isao;中嶋, 光敏
proceedings of The 64th Annual Meeting, The Japanese Society for Food Science and Technology   98-98   2017年8月
Formulation of oil-in-water nanoemulsions loaded with thymus essential oil and evaluation of its antimicrobial activity
Ben Jemaa, M.;Neves, M. A.;Ksouri, R.;Takahashi, C.;Kobayashi, I.;Uemura, K;Nakajima, M.
Proceedings of The 18th Annual Meeting, Japan Society for Food Engineering   89-89   2017年8月
Development and characterization of chitosan composite film
Elshamy, Samar;Kobayashi, I.;Uemura, K.;Nakajima, M.;Neves, M. A.
Proceedings of The 18th Annual Meeting, Japan Society for Food Engineering   97-97   2017年8月
Formulation characteristics of water-in-oil emulsions using microchannel homogenization
Li,Ran;Kobayashi, I.;Zhang, Yanru;Neves, M. A.;Uemura, K.;Nakajima, M.
Proceedings of The 18th Annual Meeting, Japan Society for Food Engineering   119-119   2017年8月
Denaturation of soybean milk by electric heating and conventional heating
Mouaddine, Meriem;Kobayashi, I.;Nakajima, M.;Neves, M. A.;Uemura, K.
Proceedings of The 18th Annual Meeting, Japan Society for Food Engineering   145-145   2017年8月
Micro / Nanodispersions for Encapsulation of Bioactives and Antimicrobials from Natural Resources
Marcos, A. Neves;Uemura, Kunihiko;Isao, Kobayashi;Nakajima, Mitsutoshi
Book of Abstracts of TJASSST 2017   22-22   2017年11月
燃料化のための微細藻類の濃縮と水熱液化
中嶋, 光敏;市川, 創作
スマートプロセス学会誌 = Journal of smart processing   7(2) 34-38   2018年3月
Argan (Argania spinosa) press-cake as a potential emulsifier for stabilizing oil-in-water emulsions
Taarji, N.;da Silva, C. A. R;Khalid, N.;Gadhi, C.;Hafidi, A.;Kobayashi, I.;Neves, M. A.;Nakajima, M.
Proceedings of Delivery of Functionality in Complex Food Systems: DoF 2017   5-5   2017年11月
In vitro bioaccessibility evaluation of vitamin D2-loaded nanoemulsions prepared using different emulsifiers
Shu, G.;Khalid, N.;Neves, M. A.;Kobayashi, I.;Nakajima, M.
Proceedings of Delivery of Functionality in Complex Food Systems: DoF 2017   4-4   2017年11月
神津, 博幸; 王, 政; 王, 在天; 中嶋, 光敏; Neves, Marcos A.; 植村, 邦彦; 佐藤, 誠吾; 小林, 功; 市川, 創作
日本食品工学会誌   19(2) 89-101   2018年   [査読有り]
<p>微小油滴を包括させたエマルションハイドロゲルは,その力学特性と組成が容易に調整できることから,モデル食品として使われている.著者らが開発してきたヒト胃消化シミュレーター(Gastric Digestion Simulator; GDS)は,胃のぜん動運動を模擬可能であり,消化中の食品の崩壊過程の再現と観察をすることができる.本研究では,GDSを用い,様々な力学特性を有するエマルションハイドロゲルの胃消化挙動について検討することを目的とした.微小油滴(大豆油)を包括させたエマルションハ...
Pagano, Ana Paula Eskildsen;Khalid, Nauman;Kobayashi, Isao;Nakajima, Mitsutoshi;Neves, Marcos Antonio;Bastos, Erick Leite
Food research international (Ottawa, Ont.)   109 489-496   2018年7月   [査読有り]
Betanin is the main pigment of the food color beetroot red (E162). Due to the fair heat and light stability of E162, this pigment is mainly used in minimally processed packaged food products. Encapsulation increases the stability of betanin, but d...
Nanoencapsulation of Thymus capitatus essential oil: Formulation process, physical stability characterization and antibacterial efficiency monitoring
Benjemaa, Mariem;Neves;Isoda, Hiroko;Hanen Falleh, Riadh Ksouri,;Nakajima, Mitsutoshi
Industrial Crops and Products   (113) 414-421   2018年3月   [査読有り]
Chen, Zhang;Shu, Gaofeng;Taarji, Noamane;Barrow, Colin J;Nakajima, Mitsutoshi;Khalid, Nauman;Neves, Marcos A
Food chemistry   261 322-328   2018年9月   [査読有り]
The formulation, physicochemical stability and bioaccessibility of astaxanthin (AST) loaded oil-in-water nanoemulsions fabricated using gypenosides (GPs) as natural emulsifiers was investigated and compared with a synthetic emulsifier (Tween 20) t...
Rabelo, Cezar A S;Taarji, Noamane;Khalid, Nauman;Kobayashi, Isao;Nakajima, Mitsutoshi;Neves, Marcos A
Food research international (Ottawa, Ont.)   106 542-548   2018年4月   [査読有り]
Açaí berry is the fruit of an Amazonian palm tree and rich in anthocyanins (ACNs). Scientific studies have proven the health benefits of açaí berry and declared this fruit as "super fruit". ACNs have high antioxidant activities, but they are unsta...
Zhao, Yiguo; Khalid, Nauman; Shu, Gaofeng; Neves, Marcos A.; Kobayashi, Isao; Nakajima, Mitsutoshi
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD PROPERTIES   20(2) 1329-1341   2017年   [査読有り]
Ben Jema, Mariem;Falleh, Hanen;Serairi, Raja;Neves, Marcos A.;Snoussi, Mejdi;Isoda, Hiroko;Nakajima, Mitsutoshi;Ksouri, Riadh
INNOVATIVE FOOD SCIENCE & EMERGING TECHNOLOGIES   45 92-97   2018年2月   [査読有り]
Khalid, Nauman; Kobayashi, Isao; Uemura, Kunihiko; Nakajima, Mitsutoshi
CHEMICAL ENGINEERING & TECHNOLOGY   40(12) 2351-2355   2017年12月   [査読有り]
Vladisavljevic, Goran T.;Ekanem, Ekanem E.;Zhang, Zilin;Khalid, Nauman;Kobayashi, Isao;Nakajima, Mitsutoshi
CHEMICAL ENGINEERING JOURNAL   333 380-391   2018年2月   [査読有り]
Shu, Gaofeng; Khalid, Nauman; Tan, Tai Boon; Zhao, Yiguo; Neves, Marcos A.; Kobayashi, Isao; Nakajima, Mitsutoshi
JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS   38(A) 28-35   2017年11月   [査読有り]
Morita, Kazuhiro; Shimoyamada, Makoto; Nakajima, Mitsutoshi
FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH   23(5) 765-770   2017年9月   [査読有り]
Zhao, Yiguo;Khalid, Nauman;Shu, Gaofeng;Neves, Marcos A;Kobayashi, Isao;Nakajima, Mitsutoshi
Carbohydrate polymers   176 91-98   2017年11月   [査読有り]
Kudzu starch esterified with octenyl succinic anhydride (OSA) was used as a food-grade emulsifier to formulate O/W emulsions. In addition, the difference between the physicochemical properties and emulsifying ability of native kudzu starch and tho...
Treesuwan, Witcha; Neves, Marcos A.; Uemura, Kunihiko; Nakajima, Mitsutoshi; Kobayashi, Isao
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY   84 617-625   2017年10月   [査読有り]
Bhatti, Hamzah Shahbaz; Khalid, Nauman; Uemura, Kunihiko; Nakajima, Mitsutoshi; Kobayashi, Isao
EUROPEAN JOURNAL OF LIPID SCIENCE AND TECHNOLOGY   119(6:::SI)    2017年6月   [査読有り]
Khalid, Nauman;Kobayashi, Isao;Neves, Marcos A;Uemura, Kunihiko;Nakajima, Mitsutoshi
Critical reviews in food science and nutrition   58(14) 2364-2385   2017年6月   [査読有り]
This review provides an overview of microchannel emulsification (MCE) for production of functional monodispersed emulsion droplets. The main emphasis has been put on functional bioactives encapsulation using grooved-type and straight-through micro...
KOZU, Hiroyuki;KOBAYASHI, Isao;NAKAJIMA, Mitsutoshi;NEVES, Marcos A.;UEMURA, Kunihiko;Isoda, Hiroko;ICHIKAWA, Sosaku
BIOCHEMICAL ENGINEERING JOURNAL   120 85-90   2017年3月   [査読有り]
This study investigates mixing characteristics of the human stomach using a Gastric Digestion Simulator (GDS). The GDS simulates gastric peristalsis which is considered to have function of mixing gastric contents. The GDS has transparent observati...
Khalid, Nauman;Kobayashi, Isao;Neves, Marcos A.;Uemura, Kunihiko;Nakajima, Mitsutoshi;Nabetani, Hiroshi
EUROPEAN JOURNAL OF LIPID SCIENCE AND TECHNOLOGY   119(6:::SI) 1600247   2017年6月   [査読有り]
Ergocalciferol (VD2) and cholecalciferol (VD3) are bioactive compounds with reduced bioavailability. Soybean oil, olive oil, or medium chain triglyceride containing 0.5% w/w VD2 and VD3, was used as a dispersed phase, while phosphate buffer contai...
Souilem, Safa;Treeswan, W;Kobayashi, Isao;Khalid, Nauman;Bouallagui, Zouhaier;Neves, Marcos A.;Uemura, K;Isoda, Hiroko;Sayadi, Sami;Nakajima, Mitsutoshi
Food Research International   88(Pt A) 79-90   2016年4月   [査読有り]
Oleuropein, the main phenolic compound of olive leaves, exhibits a unique blend of biological activities and has been shown to locate itself at the oil-water (O/W) interface. This behavior could influence the physico-chemical properties of dispers...
Neves, Marcos A.;Ung, Porsry;Uemura, Kunihiko;Takahashi, Chieko;Kobayashi, Isao;Romano, Patrizia;Nakajima, Mitsutoshi
Journal of Food Science and Engineering   6 63-74   2016年4月   [査読有り]
Neves, Marcos A.; Wang, Zheng; Kobayashi, Isao; Nakajima, Mitsutoshi
JOURNAL OF FOOD PROCESS ENGINEERING   40(1) e12316   2017年2月   [査読有り]
Khalid, Nauman; Kobayashi, Isao; Neves, Marcos A.; Uemura, Kunihiko; Nakajima, Mitsutoshi; Nabetani, Hiroshi
FOOD AND BIOPRODUCTS PROCESSING   102 222-232   2017年3月   [査読有り]
Khalid, Nauman;Kobayashi, Isao;Nakajima, Mitsutoshi
Wiley interdisciplinary reviews. Systems biology and medicine   9(4) e1381   2017年2月
Microelectromechanical systems (MEMS) and micro total analysis systems (μTAS) revolutionized the biochemical and electronic industries, and this miniaturization process became a key driver for many markets. Now, it is a driving force for innovatio...
Souilem, Safa; Fki, Ines; Kobayashi, Isao; Khalid, Nauman; Neves, Marcos A.; Isoda, Hiroko; Sayadi, Sami; Nakajima, Mitsutoshi
FOOD AND BIOPROCESS TECHNOLOGY   10(2) 229-248   2017年2月   [査読有り]
Shu, Gaofeng; Khalid, Nauman; Zhao, Yiguo; Neves, Marcos A.; Kobayashi, Isao; Nakajima, Mitsutoshi
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL   90 320-327   2016年12月   [査読有り]
Yamanaka, Yohei; Kobayashi, Isao; Neves, Marcos A.; Ichikawa, Sosaku; Uemura, Kunihiko; Nakajima, Mitsutoshi
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY   76(B::SI) 344-350   2017年3月   [査読有り]
Udomrati, Sunsanee; Khalid, Nauman; Gohtani, Shoichi; Nakajima, Mitsutoshi; Uemura, Kunihiko; Kobayashi, Isao
COLLOIDS AND SURFACES B-BIOINTERFACES   148 333-342   2016年12月   [査読有り]
Ben Jemaa, Mariem; Falleh, Hanen; Neves, Marcos A.; Isoda, Hiroko; Nakajima, Mitsutoshi; Ksouri, Riadh
FOOD CHEMISTRY   217 726-734   2017年2月   [査読有り]
Khalid, Nauman; Kobayashi, Isao; Neves, Marcos A.; Uemura, Kunihiko; Nakajima, Mitsutoshi; Nabetani, Hiroshi
FOOD CHEMISTRY   212 27-34   2016年12月   [査読有り]
澱粉·大豆油混合物のエクストルージョン処理によるラットの油脂吸収低下
伊東,利博;高橋,陽子;大久保,剛;八巻,幸二;中嶋,光敏;五十部,誠一郎
日本食品科学工学会誌   63(5) 236-241   2016年6月   [査読有り]
大豆油とともにエクストルージョン処理したコーンスターチ(EXO)を3週間ラットに自由摂食させた.その結果,コーンスターチのみをエクストルージョン処理した試料(EXS)群およびエクストルージョン未処理コーンスターチ(Control)群と比較して,糞中中性脂肪量が有意に増加し,油脂の消化吸収抑制効果を示した.また,EXO群およびEXS群はControl群より肝臓のPPARα発現量が有意に低下した.一方,体重や脂肪組織重量,血清脂質濃度には群間に有意差は観察されず,肝臓での脂肪酸代謝系酵素の活性...
Nanik,Purwanti;Sosaku,Ichikawa;Marcos,A. Neves;Kunihiko,Uemura;Mitsutoshi,Nakajima;Isao,Kobayashi
FOOD HYDROCOLLOIDS   60 98-108   2016年3月   [査読有り]
Unheated and heat-aggregated beta-lactoglobulin (beta-Ig) solutions were used to stabilize clove oil-in-water emulsion and limonene-in-water emulsion prepared by microchannel (MC) emulsification. The size of the MC array plate was 15 x 15 mm(2) co...
Sunsanee,Udomrati;Nauman,Khalid;Shoichi,Gohtani;Mitsutoshi,Nakajima;Marcos,Antonio das Neves;Kunihiko,Uemura;Isao,Kobayashi
Carbohydrate Polymers   143(5) 44-50   2016年6月   [査読有り]
Hydrophobically modified oligosaccharides were prepared by an enzyme-catalyzed reaction of maltodextrin/xylo-oligosaccharide and palmitic acid. Maltodextrin with dextrose equivalent (DE) of 16 palmitate (DE16_P) and 9 palmitate (DE9_P), as well as...

書籍等出版物

 
Engineering Aspects of Food Emulsification and Homogenization
Kobayashi,Isao;Neves,M. A.;Nakajima,Mitsutoshi
2015年4月   
Nanotechnology and Functional Foods
Wang,Zeng;Neves,M. A.;Kobayashi,Isao;Nakajima,Mitsutoshi
2015年6月   
食品素材のナノ加工を支える技術
安達修二;中嶋,光敏;杉山滋 (担当:監修)
シーエムシー出版   2013年10月   ISBN:9784781308265
食品素材のナノ加工を支える技術
中嶋,光敏;王政
シーエムシー出版   2013年10月   
食品素材のナノ加工を支える技術
中嶋,光敏;小林功
シーエムシー出版   2013年10月   ISBN:978-4-7813-08

講演・口頭発表等

 
The Role of Elongation of Very Long Chain Fatty Acids Family Member 6 (Elovl6) in Allergic Airway Inflammation
Yoshida, K.;Morishima, Y.;Sakurai, H.;Tsunoda, Y.;Nakajima, M.;Matsuyama, M.;Kiwamoto, T.;Matsuno, Y.;Yukio, I.;Hizawa, N.
International Conference of the American-Thoracic-Society   2018年5月18日   
Effect of carrageenan type on the formulation and stability of O/W emulsions
Moatsumoto, Sota;Neves, M. A.;Kobayashi, Isao;中嶋, 光敏
日本食品科学工学会第64回大会   2017年8月28日   日本食品科学工学会
Formulation of O/W emulsions stabilized by squalene: Optimization and stability assessment.
Sakata, Yuna;Arif, M.;Gaofeng, Shu;Neves, M. A.;中嶋, 光敏
日本食品科学工学会第64回大会   2017年8月28日   日本食品科学工学会
Formulation of O/W emulsions stabilized by squalene: Optimization and stability assessment.
Sakata, Yuna;Arif, M.;Gaofeng, Shu;Neves, M. A.;中嶋, 光敏
日本食品科学工学会第64回大会   2017年8月28日   日本食品科学工学会
Physicochemical characteristics of octenyl succinic anhydride modified kudzu starch
Zhao, Yiguo;Khalid, Nauman;Neves, M. A.;小林 功;中嶋, 光敏
日本食品科学工学会第64回大会   2017年8月28日   日本食品科学工学会

競争的資金等の研究課題

 
インドネシアにおける海藻産業の高度持続的発展のための生産・加工・開発経済的戦
独立行政法人日本学術振興会: 基盤研究(A)(海外学術調査)
研究期間: 2017年4月 - 2020年3月    代表者: 中嶋光敏
抗酸化ナノ食品素材の製造技術の開発
独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所: 国内共同研究
研究期間: 2007年 - 2011年    代表者: 中嶋 光敏

特許

 
出願番号61-176893 (1986) : 酵素反応装置
中嶋光敏;渡辺敦夫;鍋谷浩志
出願番号62-37262 (1987) : 糖蜜からの転化糖の製造方法
中嶋光敏;渡辺敦夫;鍋谷浩志
出願番号62-161093 (1987) : 酵素固定化反応装置
中嶋光敏;渡辺敦夫;鍋谷浩志;鳴戸智;神保尚幸
出願番号62-334910 (1987) : 固定化酵素膜を用いたフラクトオリゴ糖を含有する甘味料の製造法
渡辺敦夫;中嶋光敏;鍋谷浩志;河野敏明;西沢耕治
出願番号63-214650 (1988) : ダイナミック膜
渡辺敦夫;大谷敏郎;中嶋光敏;鍋谷浩志;野垣久;前橋信之;山野繁