SEKI Taiichiro

J-GLOBAL         Last updated: Dec 3, 2019 at 03:11
 
Avatar
Name
SEKI Taiichiro
E-mail
seki.taiichirounihon-u.ac.jp
Affiliation
Nihon University
Section
College of Bioresource Sciences, Department of Chemistry and Life Science
Job title
Professor
Degree
Master of Science(Nihon University), Ph.D.(The University of Tokyo)
Research funding number
20187834
ORCID ID
https://orcid.org/0000-0002-3507-067X

Research Areas

 

Academic & Professional Experience

 
Jul 1994
 - 
Jan 1996
Postdoctral Research Fellow, Department of Human Genetics,The University of Michigan Medical School
 
Jan 2003
 - 
Mar 2003
お茶の水女子大学大学院人間文化研究科講師
 
Apr 2007
 - 
Sep 2007
東京農工大学農学府講師
 
Apr 2014
 - 
Oct 2014
非常勤講師, 農学生命科学研究科, 東京大学大学院
 

Committee Memberships

 
Dec 2018
   
 
International Congress of Nutrition, ICN2021(第22回国際栄養学会議)  Executive Committee Member
 
Jan 2018
   
 
Molecular Nutrition and Food Research (Wiley InterScience)  Executive Editor
 
2017
   
 
Food Science and Biotechnology  Editorial Board Member
 
Mar 2016
   
 
International Association for Traditional and Complementary Medicine (IATCM)  Advisory Board Member
 
Oct 2015
   
 
7th International Congress on Food Factors (ICoFF 2019)  Vice-president
 

Awards & Honors

 
May 2017
食品由来含硫化合物の生活習慣病予防に関する基礎的研究, 日本栄養・食糧学会 学会賞, 公益社団法人 日本栄養食糧学会
 
本学会賞は、栄養科学または食糧科学に関する分野において顕著な業績を有し、現在も活発に研究活動を行っている研究者に授与される
May 2011
Verification of antidiabetic effects of cinnamon (Cinnamomum zeylanicum) using insulin-uncontrolled type 1 diabetic rats and cultured adipocytes., Biosci Biotechnol Biochem. 論文賞 2010(日本農芸化学会)
 

Published Papers

 
Okumura N, Koh T, Hasebe Y, Seki T, Ariga T.
J Biol Chem   284(24) 16553-61   Apr 2009   [Refereed]
Hosono T, Fukao T, Ogihara J, Ito Y, Shiba H, Seki T, Ariga T
J Biol Chem   280(50) 41487-41493   Dec 2005   [Refereed]
Seki T, Miyasu T, Noguchi T, Hamasaki A, Sasaki R, Ozawa Y, Okukita K, Declerck PJ, Ariga T
Journal of Cellular Physiology   189(1) 72-78   Oct 2001   [Refereed]
T. Hosono, T. Hosono-Fukao, K. Inada, R. Tanaka, T. Seki, I. Hasegawa, T. Ariga
Carcinogenesis   29(7) 1400-6   Jul 2008   [Refereed]
Koizumi K, Iwasaki Y, Narukawa M, Izuka H, Fukao T, Seki T, Ariga T, Watanabe T.
Biochemical and Biophysical Research Communications   382(3) 545-548   May 2009   [Refereed]

Misc

 
細野 崇、関 泰一郎
成人病と生活習慣病   48(6) 696-700   2018   [Refereed][Invited]
ニンニクの食文化と機能性
関 泰一郎  細野 崇  増澤(尾崎)依
Functional Food   32(11) 117-121   Dec 2017   [Refereed][Invited]
関 泰一郎
一般社団法人 日本血栓止血学会監修 用語集(ホームページ)      Nov 2015   [Refereed][Invited]
関 泰一郎 三浦 徳
一般社団法人 日本血栓止血学会 用語集(ホームページ)      Nov 2015   [Refereed][Invited]
線溶とその制御部会
関 泰一郎
日本血栓止血学会誌   25(3) 423-424   Jun 2014

Books etc

 
Chemistry of Korean Foods and Beverages
Seki, Taiichiro; Hosono, Takashi; Ozaki-Masuzawa, Yori (Part:Joint Work, Chemistry of Sulfur Containing Compounds derived from Garlic and their Functions)
ACS Books, American Chemical Society   2019   
Functional Foods, Nutraceuticals and Natural Products-Concepts and Applications (edts; D.A. Vattem, V. Maitin)
T.Seki, T.Hosono, H.Kumagai, T.Ariga (Part:Joint Work, Allium: Garlic and Onion)
DEStech Publications, Inc.   Oct 2015   ISBN:978-1-60595-101-0
関 泰一郎、三浦 徳 (Part:Joint Work, TAFIの基礎と臨床)
金芳堂   Oct 2015   ISBN:978-4-7653-1650-7
関 泰一郎、細野 崇 (Part:Joint Work, 第6章 ネギ属植物の含硫成分の機能性)
建帛社   May 2015   ISBN:978-4-7679-6181-1
関 泰一郎 (Part:Joint Work, 血糖値の上昇を抑制する機能、血中の中性脂肪やコレステロールの上昇を抑制する機能、貧血を予防する機能、血栓を抑制する機能)
アイ・ケイコーポレーション   Mar 2015   ISBN:978-4-87492-328-3

Conference Activities & Talks

 
PREVENTION OF CARDIOVASCULAR DISEASES BY GARLIC-DERIVED SULFUR COMPOUNDS -INHIBITION OF PLATELET FUNCTION AND COAGULATION PATHWAY BY ALLYL SULFIDE- [Invited]
Taiichiro Seki, N Nakaguchi, M Yaguchi, Y Masuzawa-Ozaki, T Hosono
2019 International Garlic Symposium   May 2019   
Taiichiro Seki,Takashi Hosono,Yori Ozaki-Masuzawa
256th American Chemical Society(ACS) National Meeting & Exposition, Division of Agricultural and Food Chemistry, Symposia Functional Foods-Their Novel Biofunctions & Underlying Mechanisms   19 Aug 2018   American Chemical Society(ACS)
関 泰一郎
第71回 日本栄養・食糧学会   19 May 2017   日本栄養・食糧学会
Atsushi Miura, Yori Ozaki-Masuzawa, Takashi Hosono, Taiichiro Seki
The 10th Congress of the Asian-Pacific Society on Thrombosis and Hemostasis(APSTH 2018)   29 Jun 2018   
Taiichiro Seki, Takashi Hosono, Yori Ozaki-Masuzawa
American Chemical Society Asia-Pacific International Chapter Conference. Agricultural and Food Chemistry Session.   6 Nov 2017   American Chemical Society

Research Grants & Projects

 
腸管-肝臓-血管系の機能連携に着目した新しい血栓制御メカニズムと食品機能の解明
Project Year: Apr 2019 - Mar 2022
Exosome,マイクロRNAに着目した機能性食品成分の新しい作用機構の解明 基盤研究(B)
Project Year: Apr 2016 - Mar 2019
機能性食品成分による新規血栓制御メカニズムの解明と食品の機能性評価への応用 基盤研究(B)
Project Year: Apr 2013 - Mar 2016
摂食リズムの形成による燃料基質のシフト、インスリン抵抗性改善の新しいメカニズム 萌芽(的)研究
Project Year: Apr 2015 - Mar 2018    Investigator(s): Seki, Taiichiro
リン酸化情報ハブに着目した機能性食品・栄養成分の作用メカニズムの解析 基盤研究(C)
Project Year: 2009 - 2011

Patents

 
PCT/JP2005/011182 : ES細胞を用いた肝細胞調製法
特開2006-14600 : 肝細胞増殖抑制剤
特願2004-192979 : Agarose plate for ES cell culture
特願2002-159194 : がん細胞増殖抑制剤
1331751 : Method for preparation of hepatocytes using ES cell
Nihon University