MATSUMIYA Masahiro

J-GLOBAL         Last updated: Oct 2, 2019 at 03:02
 
Avatar
Name
MATSUMIYA Masahiro
E-mail
matsumiyabrs.nihon-u.ac.jp
Affiliation
Nihon University
Section
College of Bioresource Sciences, Department of Marine Science and Resources
Job title
Professor
Degree
Doctor of Agriculture(Nihon University)
Research funding number
60150702

Research Areas

 
 

Academic & Professional Experience

 
Apr 1982
 - 
Mar 1991
日本大学農獣医学部水産学科助手
 
Apr 1991
 - 
Mar 1996
日本大学農獣医学部水産学科専任講師
 
Apr 1996
 - 
Mar 2001
日本大学生物資源科学部海洋生物資源科学科専任講師
 
Jul 1999
 - 
Feb 2000
海外派遣研究員(米国カンザス州立大学生化学科)
 
Apr 2001
 - 
Mar 2007
Associate Professor, Department of Marine Science and Resources, College of Bioresource Sciences, Nihon University
 

Education

 
 
 - 
1978
水産学科, Faculty of Agriculture and Veterinary Medicine, Nihon University
 

Committee Memberships

 
May 2013
 - 
Oct 2013
10th Asia Pacific Chitin and Chitosan Symposium  International Scientific Committee
 
Apr 2000
 - 
Mar 2001
8th International Chitin and Chitosan Conference and Fourth Asia Pacific Chitin and Chitosan Symposium  運営委員
 

Published Papers

 
Kaori Kurata, Masaya Itoh, Masahiro Matsumiya, Akira Dobashi, Atsushi Nakamura, Tomohiko Kondo, Katsuhiro Osajima, Yasuharu Itagaki
Journal of Cookery Science of Japan   51(4) 205-26   Aug 2018   [Refereed]
Koki Yamada, Takayuki Kajita, Masahiro Matsumiya and Hideto Fukushima
CyTA - Journal of Food   16(1) 723-729   Jul 2018   [Refereed]
Hideto FUKUSHIMA, Naho NAKAZAWA, Koki YAMADA, Masahiro MATSUMIYA, Ritsuko WADA, Toshimichi MAEDA
Transactions of the Japan Society of Refrigeration and Air Conditioning Engineers   18(10) 1-5   May 2018   [Refereed]
Miku Watanabe, Hiromi Kakizaki, Momo Kanai, Satoshi Kawashima, Kaneyuki Hamaguchi, Hiroki Mizuno, Tsubasa Ueno, Chiaki Yasukawa, Ryuji Agata, Mana Ikeda, Hideto Fukushima, Mitsuhiro Ueda, Masahiro Matsumiya
Open Journal of Marine Science   8(1) 136-151   Jan 2018   [Refereed]
Kakeru Fujimori, Hideto Fukushima, Masahiro Matsumiya
Advances in Bioscience and Biotechnology   9(1) 52-62   Jan 2018   [Refereed]

Misc

 
海洋基礎実習IIを通した水産学分野における知識・技術習得のための教育の試み
井上菜穂子・間野伸宏・福島英登・松宮政弘・森 司
日本大学生物資源科学部「教職課程紀要」   (1) 128-130   Sep 2017   [Refereed]
Chitinolytic enzymes from the marine organisms: Enzymatic production of N-acetyl-D-glucosamine using crude enzyme from the liver of squid
Masahiro Matsumiya
J Exp Food Chem (Suppl)   3(2) C1-009   Jul 2017
海洋生物からの新規キチナーゼの検索・機能解析および応用技術開発
松宮政弘
平成25年度~平成27年度科学研究費補助金(研究代表者:松宮政弘)基盤研究(C)(一般)研究成果報告書   1-4   May 2016
Glycoside hydrolase family18 chitinase from the stomach of fish: characteristics of isozymes
Masahiro Matsumiya, Hiromi Kakizaki, Mana Ikeda
Protein Science   24(S1) 61-61   Oct 2015   [Refereed]
第1回キチン・キトサンフォーラムに参加して
松宮政弘
キチン・キトサン研究   21(2) 53-54   Jul 2015   [Refereed][Invited]

Books etc

 
Marine Nutraceuticals: Prospects and Perspectives
CRC Press, USA   Mar 2013   
Use of Chitinases as a Biopesticides
Subbaratnam Muthukrishnan, Karl J. Kramer, Hong Zhang, Yimin Lu, Masahiro Matsumiya, Ajith Anand (Part:Joint Work, 415-417)
Chitin and Chitosan in Life Science. Edited by T. Uragami, K. Kurita and T. Fukamizo, Kodansha Scientific LTD, Tokyo, Japan   2001   
Characteristics of Chitinolytic Enzymes in Seaweed
Masahiro Matsumiya, Shingo Akino, Kouji Miyauchi, Atsushi Mochizuki (Part:Joint Work, 436-437)
Chitin and Chitosan in Life Science. Edited by T. Uragami, K. Kurita and T. Fukamizo, Kodansha Scientific LTD, Tokyo, Japan   2001   
Biochemistry of Chitinases
Daizo Koga, Masaru Mitsutomi, Michiko Kono, Masahiro Matsumiya (Part:Joint Work, 111-123)
Chitin and Chitinases. Edited by P. Jolles and R. A. A. Muzzarelli, Birkhauser Publishing LTD, Basel, Switzerland   1999   

Conference Activities & Talks

 
ミル貝喫食による麻痺性貝中毒患者由来尿および血漿のLC/MS/MS分析
渡邊龍一・恒光健史・谷岡真里・内田 肇・松嶋良次・及川 寛・松宮政弘・鈴木敏之
平成30年度日本水産学会秋季大会   16 Sep 2018   日本水産学会
テトロドトキシンの定量NMR法の開発と類縁体における相対モル感度の算出
谷岡真里・渡邊龍一・内田 肇・松嶋良次・及川 寛・松宮政弘・鈴木敏之
平成30年度日本水産学会秋季大会   16 Sep 2018   日本水産学会
冷凍すり身の戻り反応の種特異性および温度依存性に関する研究
山田晃樹・松宮政弘・福島英登
平成30年度日本水産学会秋季大会   16 Sep 2018   日本水産学会
メジナ属におけるセルロースの分解酵素活性
伊藤 洸・三澤翔太・福岡浩弥・松宮政弘・高井則之
日本水産増殖学会第17回大会   1 Sep 2018   日本水産増殖学会
等級の異なる冷凍すり身の戻り反応の違いについて
山田晃樹・護守絢平・内野結麻・松宮政弘・福島英登
日本水産増殖学会第17回大会   1 Sep 2018   日本水産増殖学会第17回大会

Research Grants & Projects

 
海洋生物からの新規キチナーゼの検索・機能解析および応用技術開発
日本学術振興会: 科学研究費助成事業
Project Year: Apr 2015 - Mar 2016    Investigator(s): 松宮政弘
高機能性食品創出をめざしたN. FOODイノベーション拠点の構築と地域連携展開
日本大学生物資源科学部: 日本大学生物資源科学部 学術助成研究費
Project Year: Apr 2015 - Mar 2016    Investigator(s): 森永康
未利用バイオマス資源を材料として用いた生物機能性物質開発のための基盤研究
日本大学生物資源科学部: 日本大学生物資源科学部 学術助成研究費
Project Year: Apr 2015 - Mar 2016    Investigator(s): 西尾
高機能性食品創出をめざしたN. FOODイノベーション拠点の構築と地域連携展開
日本大学生物資源科学部: 日本大学生物資源科学部 学術助成研究費(大型研究)
Project Year: Apr 2014 - Mar 2015    Investigator(s): 森永康
海洋生物からの新規キチナーゼの検索・機能解析および応用技術開発
日本学術振興会: 科学研究費助成事業
Project Year: Apr 2014 - Mar 2015    Investigator(s): 松宮 政弘

Social Contribution

 
平成28年度科学研究費委員会専門委員
[]  2016

Others

 
Nov 2014   アグリビジネスフォーラム
エビ・カニを捕食する魚類から単離されたキチン質分解酵素とその遺伝子
Dec 2012
湘南産カタクチイワシを用いた加工食品開発-II
Oct 2011   平成23年度水産・海洋学講座での講演
海洋バイオマス“キチン”の有効利用
Dec 2009
湘南産カタクチイワシを用いた加工食品開発
May 2009
湘南産カタクチイワシを用いた加工食品開発