OGIHARA Hirokazu

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Name
OGIHARA Hirokazu
Affiliation
Nihon University
Section
College of Bioresource Sciences, Department of Food Bioscience and Biotechnology
Job title
Professor
Degree
Master of Agriculture(Nihon University), Doctor of Agriculture(Nihon University)
Research funding number
70139054

Research Areas

 
 

Academic & Professional Experience

 
Apr 2012
   
 
教授, 食品生命学科
 
Oct 2013
 - 
Mar 2015
学科主任・教授, 食品生命学科
 
Apr 2015
 - 
Mar 2017
学科主任・教授, 食品生命学科
 

Education

 
 
 - 
1978
水産学, Faculty of Agriculture and Veterinary Medicine, Nihon University
 
 
 - 
1980
食品工学, Graduate School, Division of Agriculture, Nihon University
 

Awards & Honors

 
Jun 2009
日本食品保蔵科学会賞
 
May 2008
日本防菌防黴学会・論文賞
 

Published Papers

 
A Case of University-High School Collaboration in Science Education: Microscopic Observation of Microbes in a Fermented Food
河原井武人・京井大輔・荻原博和
日本大学生物資源科学部「教職課程紀要」第2号   (2) 43-47   Feb 2019
Complete Genome Sequence of Lactobacillus curvatus NFH-Km12、Isolated from the Japanese Traditional Fish Fermented Food Kabura-sushi
Daisuke Kyoui, Natsumi Mikami, Hiroyuki Yamamoto, Taketo Kawarai, Hirokazu Ogihara
Microbiology Resource Announcements   7(1) 1-2   Jul 2018
Evaluation of the Novel Dry Sheet Culture Method for the Enumeration of Enterobacteriaceae
AYA OGURA, MIHOKO IWASAKI, HIROKAZU OGIHARA, AND HAJIME TERAMURA
Biocontrol Science   23 235-240   Mar 2018   [Refereed]
Seiji Noma, Kazuki Kiyohara, Rina Hirokado, Nami Yamashita, Yuya Migita, Motoharu Tanaka, Soichi Furukawa, Hirokazu Ogihara, Yasushi Morinaga, Noriyuki Igura, and Mitsuya Shimoda
Journal of Bioscience and Bioengineering   125(3) 327-332   Mar 2018   [Refereed]
Hirokazu Ogihara, Hodaka Suzuki, Masaki Michishita, Hitoshi Hatakeyama, and Yumiko Okada
Journal of Food Quality   2017 1-7   Apr 2017   [Refereed]

Misc

 
Growth Characteristis of Inoculated Listeria monocytogenes in Ready-to-eat Foods Stored at Low Temperatures
荻原博和・渡邉嵩之・堀川俊暢・古川壮一・岡田由美子・五十君靜信
日本食品保蔵科学会誌   42(4) 155-163   Jun 2016   [Refereed]
高圧処理による畜産食品中の食中毒原因菌の不活化に関する検討
荻原博和・岡田由美子・鈴木穂高・吉田麻利江・阿部申・道下正貴・畠山仁
食品の安全性確保推進事業 畜産食品の安全性確保に関する研究 H25-27年度 総合研究報告書   83-92   Mar 2016
高圧処理による牛肝臓の超微細形態学的変化に関する検討
鈴木穂高・道下正貴・畠山仁・荻原博和・岡田由美子
食品の安全性確保推進事業 畜産食品の安全性確保に関する研究 H27年度 総括・分担研究報告書   65-69   Mar 2016
高圧処理による鶏ササミ中の食中毒原因菌の不活化に関する検討
岡田由美子・吉田麻利江・鈴木穂高・荻原博和
食品の安全性確保推進事業 畜産食品の安全性確保に関する研究 H27年度 総括・分担研究報告書   55-63   Mar 2016
伝統発酵食品(4)生馴れ・東北の発酵食品・はたはたずし
荻原博和
日本大学生物資源科学部博物館   24 64-71   2015

Books etc

 
食品衛生検査指針 微生物編
荻原博和・岡田由美子
公益社団法人日本食品衛生協会   Mar 2015   ISBN:978-4-88925-072-5
食品加工における微生物・酵素の利用(新食品偏)
古川壮一・荻原博和・森永康 (Part:Joint Work, 58-65)
株式会社日本食糧新聞社   Jul 2010   ISBN:978-4-88927-188-1
Dictionary of Food microbiology
荻原博和他 (Part:Joint Work)
中央法規出版株式会社   Apr 2010   
食品加工学
露木英男・田島眞・荻原博和他 (Part:Joint Work)
共立出版株式会社   Dec 2002   

Conference Activities & Talks

 
高圧処理を用いた食肉中の食中毒菌不活化の検討
岡田由美子、鈴木穂高、吉田麻梨絵、百瀬愛佳、荻原博和
日本防菌防黴学会第45回年次大会   14 Nov 2018   日本防菌防黴学会
F因子保持による大腸菌の高静水圧耐久性低下に関する研究
河原井武人、山田太祐、京井大輔、荻原博和
日本食品科学工学会   28 Aug 2017   日本食品科学工学会
ポアブルローゼ中のバイオフィルム形成阻害活性物質の解析
栁原希枝子、古川壮一、松藤寛、荻原博和、森永康
日本食品工学会   5 Mar 2016   日本食品科学工学会
ISO 22964に準拠したCronobacter spp.の試験法の検討
荻原博和・藤原翠・福田典子・岡田由美子・五十君靜信
日本食品微生物学会   13 Nov 2015   日本食品微生物学会
食の安全・安心 正しい知識で食中毒から身を守る [Invited]
荻原 博和
日本大学生物資源科学部 平成27年度 秋季 特別公開講座   1 Nov 2015   日本大学生物資源科学部

Patents

 
2010-113418 : 新規発酵食品
森永康・古川壮一・荻原博和
PCT/JP2008/063592 : バイオフィルムの生産方法
森永康・古川壮一・荻原博和・山崎眞狩

Others

 
Nov 2008
E. sakazakii対策に有効な乳児用調製粉乳の調乳方法と安全な取り扱い方法の検討