SHIMIZU MIYUKI

J-GLOBAL         Last updated: Oct 2, 2019 at 03:02
 
Avatar
Name
SHIMIZU MIYUKI
E-mail
shimizu.miyukinihon-u.ac.jp
Affiliation
Nihon University
Section
College of Bioresource Sciences, Department of Food Business
Job title
Professor
Research funding number
90242370

Research Areas

 
 

Academic & Professional Experience

 
Apr 1992
 - 
Mar 1996
非常勤講師, 関東学院大学経済学部非常勤講師(農業経済論)
 
Jun 1992
 - 
May 1995
Assistant,The Institute of Economic Research, Hitotsubashi University
 
Jun 1995
 - 
Mar 1996
Lecturer,The Institute of Statistical Mathematics
 
Apr 1996
 - 
Mar 2003
Lecturer,Department of Food Economics,College of Bioresource Sience, Nihon University
 
Apr 1998
 - 
Mar 2002
非常勤講師, 東京農業大学国際食料情報学科非常勤講師(日本経済論)
 

Education

 
 
 - 
1992
生物資源生産学, Graduate School, Division of National Science and Technology, Chiba University
 

Published Papers

 
Consideration about Consumer's Fresh-Consciousness : Case Study on "Sell by " Date
Sayumi Yoshida, Miyuki Shimizu
食品経済研究   (47) 18-28   Mar 2019   [Refereed]
Social Significance and Its Survival Conditions of Food Bank Focusing on the Structure of Income Sources of Activities
Masaki Iso, Miyuki Shimizu
食品経済研究   (47) 4-17   Mar 2019   [Refereed]
Role of the Administration Concerning the Maintenance of the Wine Raw Material Grape Production Area : A Case Study of Winery Entry into Agriculture in Shiojiri City.
Y.Yasuko and M.Shimizu
Jounal of Rural Economics   89(3) 203-207   Dec 2017   [Refereed]
近年、食品企業の農業参入が地域農業の活性化に期待されている。ここでは塩尻市を事例として、ワインメーカーの農業参入に際して、行政が果たした役割を明らかにした。
Efforts to Reduce Food Loss on the Cookery Class
Miyuki SHIMIZU, Motoko WAKABAYASHI, Atsuko HASAGAWA-TANIGOME, Yuri SHIMIZU
日本大学生物資源科学部 教職課程紀要   (第1) 48-54   Sep 2017   [Refereed]
現在、家庭における食品ロスの削減は法的拘束力も無く、その削減は大きな課題となっている。そこで、調理学実習における食品廃棄物から、主なロスの原因と指導による変化を明らかにした。
Actual Condition of Agriculture Entry in Health Food Industry -Case Study od Chinese Medicine Manufacture Tsumura-
Yasuko Yuruka and Miyuki Shimizu
食品経済研究   (45) 23-45   Mar 2017   [Refereed]

Misc

 
田口光弘著『大スフードシステムの新展開』
清水みゆき
フードシステム研究   24(4) 362-364   Mar 2018   [Invited]
小林富雄著『食品ロスの経済学』
清水みゆき
農業経済研究   88(2) 215-216   Sep 2016   [Invited]

Books etc

 
食品ロスは豊かさの証し
清水みゆき
Ohmsha   Oct 2016   ISBN:978-4-274-21954-2
食品ビジネス学を学ぶ人のための入門書
食料経済第5版
清水みゆきほか (Part:Editor, 1-237)
Ohmsha   Jul 2016   ISBN:978-4-274-21922-1
フードシステムから見た食料問題
食品廃棄および食品ロスの実態と今後の課題
清水みゆき
農林統計出版   Jun 2016   ISBN:978-4-89732-346-6
農業経営への異業種参入とその意義
劉坤、盛田清秀、清水みゆき (Part:Joint Work, 79-90)
農林統計協会   Jun 2013   ISBN:978-4-541-03930-0
食・農エコリーダーになろう 食育編
中央経済社   Mar 2011   ISBN:978-4-502-43290-3
東京商工会議所が各地商工会議所と共催している「エコ検定」の教科書として編集したもので、地球環境保全や持続可能な社会の形成に向けて、基礎的な知識を編纂

Conference Activities & Talks

 
遺伝子組み換え表示成立期の新聞記事を対象とした計量テキスト解析
Sayumi Yshida, Miyuki Shimiziu
日本農業経済学会2019年度大会   31 Mar 2019   Agricultural Economics of Japan
食料消費の変化と政策対応 [Invited]
MIyuki Shimizu
日本農業経済学会2019年度大会   30 Mar 2019   Agricultural Economics Society of Japan
家庭における食品購買と消費のタイムラグに関する研究
Sayumi Yoshida, Miyuki Shimizu
日本フードシステム学会大会   17 Jun 2018   The Food System Resrach Association of Japan
機能性野菜における表示の意義
Sayumi Yoshida and Miyuki Shiizu
2016 Annual Meeting of Agricultural Economics Sciety   29 Mar 2017   Agricultural Economics Sciety
長野県塩尻市におけるワイナリーの農業参入と行政の役割
Yasuko Yuruka and Miyuki Shimizu
2017 Annual Meeting of Agricaltural Economics Sciety   29 Mar 2017   Agricaltural Economics Sciety