Shin-ichi ISHIKAWA
(石川 伸一)
Modified on: 04/12
Profile Information
- Affiliation
- Assistant Professor, School of Veterinary Medicine, Miyagi University
- Degree
-
(BLANK)(Tohoku University)-(Tohoku University)
- Researcher number
- 00327462
- J-GLOBAL ID
- 200901033375956440
- researchmap Member ID
- 1000248493
Research Interests
6Research Areas
2Research History
8-
Apr, 2017 - Present
-
Apr, 2010 - Mar, 2017
-
May, 2007 - Mar, 2010
-
May, 2005 - Apr, 2007
-
May, 2005 - Apr, 2007
-
Apr, 2004 - Apr, 2007
-
Apr, 2000 - Mar, 2004
-
Apr, 1998 - Mar, 2000
Education
3-
Apr, 1998 - Mar, 2000
-
Apr, 1996 - Mar, 1998
-
Apr, 1992 - Mar, 1996
Committee Memberships
6-
Dec, 2022 - Present
-
Apr, 2022 - Present
-
Apr, 2021 - Present
-
Apr, 2017 - Present
-
Apr, 2017 - Mar, 2021
-
Apr, 2010 - Mar, 2017
Awards
2Papers
40-
日本調理科学会誌, 57(2) 107-112, Apr 5, 2024 Peer-reviewedCorresponding author
-
Agricultural Biotechnology, 8(3) 227-231, Mar 20, 2024 Invited
-
ものづくり文化, 65 1-4, Mar 1, 2024 InvitedLead authorCorresponding author
-
化学工学, 87(11), Nov, 2023 Lead author
-
化学工学, 87(8) 340-343, Aug 5, 2023 InvitedLead author
-
Bioscience & Industry, 81(4) 359-360, Jul 10, 2023 InvitedLead authorCorresponding author
-
臨床栄養, 142(1) 28-31, Jan 1, 2023 InvitedCorresponding author
-
臨床栄養, 140(6) 871-876, May 25, 2022 InvitedLead author
-
Journal of Culinary Science and Technology, 20(2) 165-179, Mar 4, 2022 Peer-reviewed
-
日本家政学会誌, 73(2) 67-78, Mar, 2022 Peer-reviewedCorresponding author
-
化学, 76(11) 12-15, Nov 1, 2021 InvitedLead authorCorresponding author
-
Journal for the Integrated Study of Dietary Habits, 31(3) 123-130, Jan, 2021 Peer-reviewedCorresponding author
-
The Japanese journal of psychology, 92(1) 52-67, 2021 Peer-reviewed
-
Food Quality and Preference, 85 103982-103982, Oct, 2020
-
Food industry for tomorrow, 2019(5) 25-32, May, 2019 InvitedLead author
-
化学と教育, 67(8) 372-373, 2019 Peer-reviewedInvitedLead authorCorresponding author
-
日本家政学会誌, 70(10) 692-695, 2019 Peer-reviewedInvitedLead authorCorresponding author
-
Journal of Food System Research, 26(3) 194-200, 2019 InvitedLead author
-
公衆衛生情報みやぎ, (470) 1-5, Jul, 2017 Invited
-
臨床栄養, 7(130) 1016-1017, Jun, 2017 Invited
Misc.
64-
商工ジャーナル, 49(7) 14-17, Jul 12, 2023 InvitedLead author
-
TASC MANTHLY, (568) 6-12, Apr 1, 2023 InvitedLead authorCorresponding author
-
HEALTHIST, 47(2) 2-5, Mar 10, 2023 InvitedLead author
-
vesta(ヴェスタ), (129) 14-17, Feb 1, 2023 InvitedLead author
-
食品と容器, 63(1) 37-41, Jan 1, 2023 InvitedLead author
-
月刊保団連, 2022.11(1384) 34-40, Nov 1, 2022 Lead author
-
食品と開発, 57(10) 11-13, Oct 1, 2022 InvitedLead author
-
Agricultural Biotechnology, 6(10) 6-7, Sep 20, 2022 InvitedLead author
-
給食ニュース, (1870) 6-7, Sep 8, 2022 InvitedLead author
-
給食ニュース, (1868) 6-7, Aug 8, 2022 InvitedLead author
-
給食ニュース, (1855) 6-7, Jul 8, 2022 InvitedLead author
-
JATAFFジャーナル, 10(7) 3-7, Jul 1, 2022 InvitedLead author
-
現代思想 2022年6月号, 50(7) 64-72, Jun 1, 2022 Lead authorCorresponding author
-
農業, (1690) 6-20, May 1, 2022
-
ユリイカ, 54(6) 125-132, May 1, 2022 InvitedLead author
-
季刊 栄養教諭, 67(Spring) 32-39, Apr 15, 2022 InvitedLead authorCorresponding author
-
21世紀倫理創成研究, (15) 13-17, Mar 31, 2022 Invited
-
TAレポート 脱炭素化技術のELSIとその評価枠組, 63-65, Mar 25, 2022 Invited
-
農業, (1687) 6-17, Mar 1, 2022
-
農業, (1684) 25-32, Dec 1, 2021
Books and Other Publications
24-
グラフィック社, Mar 8, 2024 (ISBN: 4766136985)
-
オライリー・ジャパン, Sep 27, 2023 (ISBN: 4814400446)
-
汐文社, Apr 1, 2023 (ISBN: 4811330056)
-
汐文社, Apr 1, 2023 (ISBN: 4811330048)
-
化学同人, Mar 27, 2023 (ISBN: 4759820876)
-
汐文社, Feb 7, 2023 (ISBN: 481133003X)
-
エヌ・ティー・エス, Dec 5, 2022 (ISBN: 4860437802)
-
エヌ・ティー・エス, Nov 7, 2022 (ISBN: 4860438027)
-
PHP研究所, Nov 2, 2022 (ISBN: 4569880800)
-
シーエムシー出版, Aug 10, 2022 (ISBN: 4781316751)
-
朝倉書店, Nov 10, 2021 (ISBN: 4254431260)
-
青春出版社, Oct 2, 2021 (ISBN: 4413046358)
-
化学同人, Jul 30, 2021 (ISBN: 4759825029)
-
オライリー・ジャパン,オーム社 (発売), Apr 26, 2021 (ISBN: 4873119480)
-
グラフィック社, Feb 8, 2021 (ISBN: 4766133676)
-
ニュートンプレス, Dec 28, 2020 (ISBN: 4315523151)
-
化学同人, Aug 20, 2019 (ISBN: 475982006X)
-
光文社, May 21, 2019 (ISBN: 4334044115)
-
旭屋出版, Nov, 2017
-
講談社, Jun 23, 2017 (ISBN: 4061398482)
Presentations
148-
日本油化学会 油脂実践講座, Dec 4, 2023 Invited
-
Food Bio Plus(FBP) 研究会, Nov 9, 2023 Invited
-
グリーンプロダクツ研究会, Nov 2, 2023 Invited
-
東京家政大学 緑窓栄養士会主催 第11回 栄養学科・管理栄養学科・栄養科 緑窓栄養士会 共済 シンポジウム, Oct 22, 2023 Invited
-
一般財団法人 日本醤油技術センター主催 第91回醤油研究報告会(新潟大会), Oct 19, 2023 Invited
-
公益財団法人仙台市産業振興事業団・宮城大学共催 寺子屋せんだい 番外編 宮城大学食産業学群 公開講座, Oct 17, 2023 Invited
-
Maker Faire Tokyo 2023, Oct 15, 2023 Invited
-
精密発酵に関するワークショップ, Oct 12, 2023 Invited
-
相模女子大学 大学院 栄養科学研究科 食品栄養領域 公開講座, Sep 28, 2023 Invited
-
Future Food Connect 2023, Sep 14, 2023 Invited
-
日本調理科学会2023年度大会, Sep 10, 2023
-
日本調理科学会2023年度大会, Sep 10, 2023
-
日本調理科学会2023年度大会, Sep 9, 2023
-
日本調理科学会2023年度大会, Sep 9, 2023
-
日本調理科学会2023年度大会, Sep 9, 2023
-
日本調理科学会2023年度大会, Sep 9, 2023
-
日本調理科学会2023年度大会, Sep 8, 2023
-
第75回 日本生物工学会大会, Sep 4, 2023 Invited
-
日本食品科学工学会 70周年記念シンポジウム, Aug 24, 2023 Invited
-
山口県栄養士会 令和5年度生涯教育研修会, Jul 22, 2023 Invited
Research Projects
12-
科学研究費助成事業, 基盤研究(C), 日本学術振興会, Apr, 2024 - Mar, 2027
-
ムーンショット型研究開発制度, 低温凍結粉砕含水ゲル粉末による食品の革新的長期保存技術の開発, 内閣府, Nov, 2023 - Mar, 2025
-
Grants-in-Aid for Scientific Research Grant-in-Aid for Challenging Research (Pioneering), Grant-in-Aid for Challenging Research (Pioneering), Japan Society for the Promotion of Science, Jul, 2021 - Mar, 2025
-
Dec, 2020 - Mar, 2024
-
Grants-in-Aid for Scientific Research Grant-in-Aid for Scientific Research (C), Grant-in-Aid for Scientific Research (C), Japan Society for the Promotion of Science, Apr, 2020 - Mar, 2023
-
Grants-in-Aid for Scientific Research, Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory), Japan Society for the Promotion of Science, Jun, 2018 - Mar, 2021
-
Grants-in-Aid for Scientific Research, Grant-in-Aid for Scientific Research (B), Japan Society for the Promotion of Science, Apr, 2016 - Mar, 2020
-
Grants-in-Aid for Scientific Research Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research, Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research, Japan Society for the Promotion of Science, Apr, 2015 - Mar, 2018
-
Grants-in-Aid for Scientific Research Grant-in-Aid for Young Scientists (B), Grant-in-Aid for Young Scientists (B), Japan Society for the Promotion of Science, 2011 - 2012
-
科学研究費助成事業 若手研究(B), 若手研究(B), 日本学術振興会, 2008 - 2010
-
科学研究費助成事業 若手研究(B), 若手研究(B), 日本学術振興会, 2004 - 2006
-
科学研究費助成事業 特別研究員奨励費, 特別研究員奨励費, 日本学術振興会, 1998 - 1999
Media Coverage
35-
河北新報, (3), Jan 23, 2024 Newspaper, magazine
-
食品化学新聞, 号外300号 (2), Nov 16, 2023 Newspaper, magazine
-
博報堂 “生活者データ・ドリブン”マーケティング通信, https://seikatsusha-ddm.com/article/14011/, Oct 23, 2023 Internet
-
博報堂 “生活者データ・ドリブン”マーケティング通信, https://seikatsusha-ddm.com/article/14010/, Oct 18, 2023 Internet
-
料理王国, p. 90-92, Sep 6, 2023 Newspaper, magazine
-
Takashimaya Salon, p. 16-17, Jul, 2023 Promotional material
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株式会社ユートピアアグリカルチャー, グレイズギャザリングマガジン, Nov, 2022 Promotional material
-
三菱電機 Biz Timeline, https://www.mitsubishielectric.co.jp/business/biz-t/contents/xperspectives/foodtech/001.html, Sep 22, 2022 Internet
-
ビジネス+IT, https://www.sbbit.jp/article/cont1/90400, Jul 15, 2022 Internet
-
ビジネス+IT, https://www.sbbit.jp/article/cont1/90399, Jul 12, 2022 Internet
-
citizensassembly.jp, https://citizensassembly.jp/report/557#ishikawa, Jul, 2022 Internet
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NHK総合, Jun 24, 2022 TV or radio program
-
Yahoo! JAPAN SDGs, https://sdgs.yahoo.co.jp/originals/117.html, Jun 16, 2022 Internet
-
xTECH(三菱地所が運営するメディア), https://xtech.mec.co.jp/articles/7296, Jun 8, 2022 Internet
-
地上, p. 36-41, Jun 1, 2022 Promotional material
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Gryllus Magazine グリラスマガジン, https://magazine.gryllus.jp/insect/117, May 17, 2022 Internet
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朝日新聞GLOBE+, https://globe.asahi.com/article/14604018, Apr 22, 2022 Internet
-
NHK総合, Apr 22, 2022 TV or radio program
-
朝日新聞GLOBE+, Apr 17, 2022 Internet
-
河北新報社, Mar 28, 2022 Newspaper, magazine