AKAO MAKOTO

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Name
AKAO MAKOTO
Affiliation
Nihon University
Section
College of Bioresource Sciences, Department of Chemistry and Life Science
Job title
Assistant Professor
Degree
Ph.D.(Nihon University)
Research funding number
20508692

Research Areas

 
 

Academic & Professional Experience

 
Jun 2004
 - 
Dec 2006
Postdoctoral Research Fellow, Tulane University School of Medicine Section of Cardiology
 
Jan 2007
 - 
Feb 2008
Postdoctoral Research Fellow, New York University School of Medicine
 
Apr 2010
 - 
Mar 2016
日本大学生物資源科学部助教
 
Apr 2016
   
 
日本大学生物資源科学部 専任講師
 

Education

 
 
 - 
2003
Applied life sciences, Graduate School, Division of Bioresources, Nihon University
 

Published Papers

 
In Vivo production of bioactive compounds from S-Allyl-L-cysteine sulfoxide, Garlic Odor precursor, that inhibit platelet aggregation.
M. Akao, T. Shibuya, S. Shimada, H. Sakurai, and H. Kumagai
J. Clin Biochem. Nutr.,   43 502-504.   2008   [Refereed]
Binding of plasminogen to hepatocytes isolated from injured mice liver and nonparenchymal cell-dependent proliferation of hepatocytes.
K. Okada, S. Ueshima, N. Kawao, C. Okamoto, K. Matsuo, M. Akao, T. Seki, T. Ariga, M. Tanaka, and O. Matsuo
Blood Coagulation and Fibrinolysis.   19 503-511   2008   [Refereed]
Inhibition of platelet aggregation of orally-administered Lenthionine, a key flavor compound in shiitake mushrooms.
S. Shimada, H. Kumagai, M. Akao, and H. Sakurai
J. Clin Biochem. Nutr.,   43 505-507.   2008   [Refereed]
Angiotensin II as candidate of cardiac cachexia.
Patrice Delafontaine, Makoto Akao
Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care   9(3) 220-224   May 2006   [Refereed]
Plasminogen activator-plasmin system potentiates the proliferation of hepatocytes in primary culture
Makoto Akao, Yuichi Hasebe, Nobuaki Okumura, Hiromi Hagiwara, Taiichiro Seki, Toyohiko Ariga.
Thrombosis Research   107(3-4) 167-174   Aug 2002   [Refereed]

Misc

 
"Prevention of Osteoporosis by Oral Administrationof Phytate-Removed and Deamidated Soybean β-Conglycinin"
Makoto Akao, Ryosuke Abe, Noriko Sato, Atsuko Hasegawa-Tanigome, Hitoshi Kumagai, Hitomi Kumagai
International Journal of Molecular Sciences, Volume 16, 2117-2129 (2015)   16 2117-2129   2015   [Refereed][Invited]
Comparative Study of the Antioxidative Activity of Culinary Herbs and Spices, and Hepatoprotective Effects of Three Selected Lamiaceae Plants on Carbon Tetrachloride-Induced Oxidative Stress in Rats
Masuda, H., Hironaka, S., Matsui, Y., Hirooka, S., Hirai, M., Hirata, Y., Akao, M., Kumagai, H.
Food Science and Technology Research, in press      2015   [Refereed]

Books etc

 
Garlic Flavors
Hitomi Kumagai and Makoto Akao, Editor: Feng Chen (Part:Joint Work)
"Handbook of Flavors"Wiley-Blackwell John Wiley & Sons   2009   
ファストフードの展開とこれから
赤尾 真
Food & Packing   Jan 2016   
天然両親媒性抗酸化物質を用いた血栓症・肝障害予防品の開発
池田真理子、藤田雅子、赤尾真、熊谷日登美、櫻井英敏 (Part:Joint Work, 758-766)
ケミカルエンジニヤリング   Sep 2009   
肝再生過程と細胞性線溶
赤尾 真、岡田 清孝、松尾 理 (Part:Joint Work, 343-347)
アイプリコム出版社   2002   

Conference Activities & Talks

 
Prevention of melanoma proliferation by S-allyl-L-cysteine sulfoxide (ACSO) [Invited]
Makoto Akao, Yusuke Yamaguchi, Hitomi Kumagai
ISNFF   24 Oct 2017   
米アルブミンの二次機能特性と熱耐性
日本農芸化学会2017年度大会   18 Mar 2017   
α-シクロデキストリンで包接されたレンチオニンの安定性とその血小板凝集抑制作用
日本農芸化学会2017年度大会   18 Mar 2017   
塩酸処理小麦タンパク質含有石鹸使用による小麦アレルギー発症の要因解明
第21回日本フードファクター学会学術集会   19 Nov 2016   
米アルブミンによる食後血糖値上昇抑制作用機序の解明
日本農芸化学会関東支部2016年度大会   15 Oct 2016   

Research Grants & Projects

 
食品香気成分由来の含硫化合物が有する機能性に関する研究
独立行政法人 日本学術振興会: 
Project Year: Apr 2018 - Mar 2021    Investigator(s): 赤尾 真
Analysis of mechanism of allergenic induction against Hydrolyzed/deamidated wheat gliadin
飯島藤十郎記念食品科学振興財団: 
Project Year: Apr 2016 - Mar 2017    Investigator(s): 赤尾 真

Patents

 
2014-037177 : 豆乳の改質方法
熊谷日登美. 赤尾真, 清水詩織, 本多芳孝, 都築公子, 江草信太郎
2012-531870 : 米アルブミンを含有する血糖降下剤及び健康食品
熊谷日登美. 稲成信, 赤尾真
2014-037177 : α-アミラーゼ阻害剤
熊谷日登美. 赤尾真, 小林ともみ
2013-103900 : 肝障害抑制剤
熊谷日登美. 赤尾真, 増田秀樹

Others

 
Sep 2008
アジア太平洋栄養学会若手リーダーワークショップ