IKEDA Ikuo

J-GLOBAL         Last updated: Feb 6, 2018 at 03:12
 
Avatar
Name
IKEDA Ikuo
E-mail
iikedabiochem.tohoku.ac.jp
URL
http://db.tohoku.ac.jp/whois/e_detail/b05a452eae2887f25879d5bee39e4154.html
Affiliation
Tohoku University
Section
Graduate School of Agriculture Division of Bioscience and Biotechnology for Future Bioindustries Department of Science of Food Function and Health Laboratory of Food and Biomolecular Science
Job title
Professor
Degree
農学博士(Kyushu University)
Other affiliation
Tohoku University

Research Areas

 
 

Academic & Professional Experience

 
Apr 2005
   
 
Professor, Graduate School of Agricultural Science, Tohoku University
 
Oct 1992
 - 
Mar 2005
associate professor, Faculty of Agriculture, Kyushu University
 
Nov 1984
 - 
Oct 1986
Research associate, Department of Biochemistry, George Washington University Medical Center
 
Apr 1980
 - 
Sep 1992
assistant professor, Faculty of Agriculture, Kyushu University
 

Education

 
 
 - 
Mar 1980
食糧化学工学専攻, Graduate School, Division of Agriculture, Kyushu University
 
 
 - 
Mar 1975
Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Kyushu University
 

Committee Memberships

 
May 2016
 - 
Today
日本食品科学工学会  理事
 
May 2016
 - 
Today
日本食品科学工学会東北支部  支部長
 
Oct 2013
 - 
Today
加工油脂栄養研究会  会長
 
May 2016
 - 
Today
油脂・コレステロール研究会  会長
 
Apr 2014
 - 
Today
日本食品科学工学会  代議員
 

Awards & Honors

 
Apr 2014
日本油化学会学会賞, 日本油化学会
 
May 2008
日本栄養・食糧学会学会賞, 日本栄養・食糧学会
 
Mar 1991
ステロールの吸収機構に関する研究, 農芸化学奨励賞, 日本農芸化学会
 
Mar 2015
2014年に掲載された論文から論文賞に選ばれた。, Bioscience Biotechnology and Biochemistry論文賞, 日本農芸化学会
Winner: Ikuo Ikeda, Kanae Metoki, Takashi Yamahira, Masaki Kato, Nao Inoue, Koji Nagao, Teruyoshi Yanagita, Hitoshi Shirakawa, Michio Komai
 
Mar 2008
Bioscience Biotechnology and Biochemistry論文賞, 日本農芸化学会
Winner: Tachibana S, Hirano M, Hirata T, Matsuo M, Ikeda I, Ueda K, Sato R.
 

Published Papers

 
Makoto Kobayashi, Masaki Ichitani, Yuko Suzuki, Tomonori Unno, Takashi Sugawara, Takashi Yamahira, Masaki Kato, Takanobu Takihara, Yuko Sagesaka, Takami Kakuda, and Ikuo Ikeda
J. Agric. Food Chem.   57(15) 7131-7136   Aug 2009   [Refereed]
Hamada T, Egashira N, Nishizono S, Tomoyori H, Nakagiri H, Imaizumi K, Ikeda I.
Lipids   42(3)    Mar 2007   [Refereed]
Tadateru Hamada, Hitomi Goto, Takashi Yamahira, Takashi Sugawara, Katsumi Imaizumi, and Ikuo Ikeda*
Lipids   41(6) 551-556   Jun 2006   [Refereed]
Ikuo Ikeda*, Koichi Tsuda, Yuko Suzuki, Makoto Kobayashi, Tomonori Unno, Hiroko Tomoyori, Hitomi Goto, Yayoi Kawata, Katsumi Imaizumi, Ayumu Nozawa and Takami Kakuda
Journal of Nutrition   135(2) 155-159   Feb 2005   [Refereed]
Ikuo Ikeda*, Rie Konno, Takeshi Shimizu, Takashi Ide, Nobuyuki Takahashi, Teruo Kawada, Koji Nagao, Nao Inoue, Teruyoshi Yanagita, Tadateru Hamada, Yae Morinaga, Hiroko Tomoyori, Katsumi Imaizumi, and Kunio Suzuki
Biochim. Biophys. Acta   1760(5) 800-807   May 2006   [Refereed]

Books etc

 
実験で使うとこだけ 生物統計1 キホンのキ 改訂版
Ikuo Ikeda
羊土社   Mar 2017   
実験で使うとこだけ 生物統計2 キホンのホン 改訂版
Ikuo Ikeda
羊土社   Mar 2017   
新版茶の機能
池田郁男
農山漁村文化協会   Nov 2013   
粥状動脈硬化症
池田郁男 (Part:Joint Work, II細胞培養 1.胸管リンパカニュレーション手法やCaco-2細胞を用いたステロール吸収の研究)
アトムス社   Aug 2016   
Polyphenols in Human Health and Disease Vol. 1
Makoto Kobayashi and Ikuo Ikeda
Academic Press   2014   ISBN:978-0-12-398471-5

Conference Activities & Talks

 
栄養学・食糧学研究のための実践統計検定法
池田郁男
第66回日本栄養・食糧学会大会   18 May 2012   
緑茶カテキンの脂質代謝改善機構解明研究の紆余曲折
池田郁男
第6回日本ポリフェノール学会年次大会   3 Aug 2012   
脂質の消化・吸収・代謝の基礎
日本栄養・食糧学会関東支部 脂質栄養シンポジウム   3 Feb 2018   
緑茶カテキンとカフェインがエネルギー代謝に与える影響
中村珠子、井上奈穂、池田郁男
日本カテキン学会   16 Nov 2017   
高脂肪食と低脂肪食がddYマウスのエネルギー代謝に与える影響-大豆油と魚油添加大豆油の比較
奥野綾夏、井上奈穂、池田郁男
第37回日本肥満学会   7 Oct 2017   

Research Grants & Projects

 
等カロリー条件下での高脂肪低炭水化物食と低脂肪高炭水化物食の脂質代謝への影響
The Other Research Programs
Project Year: Apr 2010 - Today
食習慣の違いが脂質代謝に与える影響
The Other Research Programs
Project Year: Apr 2012 - Today
ABCトランスポータの機能解析
Grant-in-Aid for Scientific Research
Project Year: Apr 2005 - Today
肥満を防止する食品成分の機能解析
Cooperative Research
Project Year: Apr 2005 - Today
動脈硬化症を予防する食品成分の機能解析
The Other Research Programs
Project Year: Apr 2005 - Today

Patents

 
2004−262927 : 血清コレステロール低下剤、飲食物およびその製造方法
特開2002−38191 : 油脂組成物及びその製造法並びに油脂組成物を含有する食品
特開平9−13077 : 臓器蓄積性の高い油脂
特開平9−13076 : 血小板凝集能を抑制する油脂
特開平9−13075 : 血中脂質を低減する油脂

Social Contribution

 
日本大学生物資源科学部 男女共同参画推進委員会講演会 生物統計を理解して研究に活かそう!
[Others]  22 Nov 2016
日本大学生物資源科学部 男女共同参画推進委員会講演会にて、生物統計を理解して研究に活かそう!を講演した。
脂質栄養・機能に関する最新情報
[TV or radio appearance, Contribution]  日本食糧新聞  12 Apr 2010
上記記事中、「コレステロールの最新事情」を解説した。
福島県栄養士会講演 食用油脂の特性を理解して指導に活かそう
[Others]  10 Sep 2016
食用油脂の特性を理解して指導に活かそうを講演。
福岡市南区食育講演会&サイエンスカフェ
[Others]  2 Feb 2017
「その油、滴下味方か!?貴方の健康に必要な食事脂肪」について講演し、サイエンスカフェで参加者と意見交換
福岡市南区「ため蔵食ゼミ」同窓会
[Others]  3 Feb 2017
「その油、滴下味方か!?貴方の健康に必要な食事脂肪」について講演し参加者と意見交換

Others

 
Apr 2015   高脂肪食と低脂肪食がエネルギーおよび脂質代謝に及ぼす影響の解析
高脂肪食と低脂肪食でのエネルギーおよび脂質代謝の違いをマウスを用いて検討する。
Apr 2014   β-コングリシニンが糖尿病ラットの脂質代謝および糖代謝に及ぼす影響
大豆に含まれるβコングリシニンの脂質代謝、糖代謝、エネルギー代謝に及ぼす影響を糖尿病ラットを用いて調べる。
Nov 2013   食事脂肪の量と質がエネルギー代謝に及ぼす影響
マウスを用いて、等カロリーで、高脂肪低炭水化物食あるいは低脂肪高炭水化物食を与え、内臓脂肪蓄積、エネルギー代謝、脂質代謝を調べる。脂肪としては、ラードと大豆油を用いる。高脂肪食やラードなどの飽和脂肪が肥満を誘発するのかどうかを検証する。
Apr 2013   高脂肪食がエネルギーおよび脂質代謝に及ぼす影響
高脂肪食で本当に肥満するかをマウスを用いて検討する。
Apr 2011   β-コングリシニンのエネルギーおよび脂質代謝に与える影響に関する研究
大豆に含まれるβコングリシニンの脂質代謝、糖代謝、エネルギー代謝に及ぼす影響をラットを用いて調べる。