Marcos Antonio das NEVES

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研究者氏名
Marcos Antonio das NEVES
 
マルコス ネヴェス
eメール
marcos.neves.gau.tsukuba.ac.jp
所属
筑波大学
部署
生命環境系
職名
准教授

研究分野

 
 

経歴

 
2011年11月
   
 
国立大学法人 筑波大学 大学院生命環境系 国際地縁技術開発科学専攻 テニュアトラック制 助教
 
2010年8月
 - 
2011年10月
国立大学法人 筑波大学 大学院生命環境科学研究科 国際地縁技術開発科学専攻 グローバル30 助教
 
2009年4月
 - 
2010年8月
国立大学法人 筑波大学 北アフリカ研究センター 研究員
 
2007年4月
 - 
2009年3月
国立大学法人 筑波大学 大学院生命環境科学研究科 国際地縁技術開発科学専攻 先端技術開発学研究室 研究員 (非常勤)
 
2006年9月
 - 
2007年3月
独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所 食品工学研究領域  先端加工技術ユニット 研究員(ポスドク)
 

学歴

 
1988年3月
 - 
1995年8月
リオ・グランデ連邦大学 食品栄養科学部 食品加工工学
 
1996年3月
 - 
1998年9月
サンタ・カタリナ連邦大学 農学系研究科 食品科学技術
 

委員歴

 
2017年4月
   
 
Canadian Institute of Food Science and Technology, ELSEVIER出版社  編集局委員 / 国際誌(Food Research International)
 

受賞

 
2007年4月
SPECIAL FEATURE, Dynamic Biochemistry, Process Biotechnology & Molecular Biology http://www.globalsciencebooks.info/JournalsSup/images/SF/DBPBMB_1(1)1-14.pdf
 
バイオエタノール生最先端技術と将来の傾向推定
2011年11月
チュニジア-日本 文化・科学・技術学術会議 第11回大会 (TJASSST’11) 優秀ポスター賞, TJASSST 11, Hammamet, Tunisia http://www.tjassst11.rnrt.tn/
 
Preparation of Beta-Carotene Nanodispersions Stabilized by Polyglycerol Esters of Fatty Acids Using Emulsification-Evaporation Method
2011年11月
チュニジア-日本 文化・科学・技術学術会議 第11回大会(TJASSST’11) 優秀ポスター賞, TJASSST 11, Hammamet, Tunisia http://www.tjassst11.rnrt.tn/
 
Surface activity of Oleuropein in O/W emulsion systems
2012年2月
The International Conferences on Microreaction Technology (IMRET 12), リヨン、フランス 優秀ポスター賞, IMRET 12, Lyon, France http://www.imret12.fr/
 
Large Emulsification System for Producing Monodisperse Droplets on a Liter Scale
2016年8月
日本食品工学会 2015年度日本食品工学会論文賞
受賞者: 神津博幸,中田友輝,中嶋光敏,Marcos A. Neves,植村邦彦,佐藤誠吾, 小林功, 市川創作
 
Analysis of Disintegration of Agar Gel Particles with Different Textures using Gastric Digestion Simulator

論文

 
Zhao, Yiguo; Khalid, Nauman; Shu, Gaofeng; Neves, Marcos A.; Kobayashi, Isao; Nakajima, Mitsutoshi
FOOD HYDROCOLLOIDS   86(SI) 70-77   2019年1月   [査読有り]
Kozu, H.;Kobayashi, I.;Nakajima, M.;Marcos Antonio das, Neves;Uemura, K.;Isoda, H.;Ichikawa, S.
Biochemical Engineering Journal   122 85-90   2017年6月   [査読有り]
Li, R.;Kobayashi, I.;Zhang, Y.;Marcos Antonio das, NEVES;Uemura, K.;Nakajima, M.
Particulate Science and Technology      2018年1月   [査読有り]
Khalid, N.;Kobayashi, I.;Marcos Antonio das, Neves;Uemura, K.;Nakajima, M.
Critical Reviews in Food Science & Nutrition      2017年8月   [査読有り]
Shu, G.;Khalid, N.;Tan, T. B.;Zhao, Y.;Marcos Antonio das, Neves;Kobayashi, I.;Nakajima, M.
International Journal of Food Science & Technology   53 430-440   2017年10月   [査読有り]
Shu, G.;Khalid, N.;Tan, T. B.;Zhao, Y.;Marcos Antonio das, Neves;Kobayashi, I.;Nakajima, M.
Journal of Functional Foods   38(A) 28-35   2017年11月   [査読有り]
Zhao, Y.;Khalid, N.;Shu, G.;Marcos Antonio das, NEVES;Kobayashi, I.;Nakajima, M.
International Journal of Food Properties   20(S2) 1329-1341   2017年12月   [査読有り]
Marcos Antonio das, Neves;Ben Jemaa, M;Falleh, H., Serairi, R., Neves, M. A., Snoussi, M., Isoda, H., Ksouri, R.;Nakajima. M.
Innovative Food Science and Emerging Technologies      2018年2月   [査読有り]
Benjemaa, Mariem;Neves, Marcos A.;Falleh, Hanen;Isoda, Hiroko;Ksouri, Riadh;Nakajima, Mitsutoshi
Industrial Crops and Products   113 414-421   2018年3月   [査読有り]
This work aimed to nanoencapsulate Thymus capitatus essential oil as natural food preservative. To fix ingredients type and concentrations, preliminary formulations were tested for their droplet size average and distribution. Emulsions stability w...
Effect of carrageenan type on the formulation and stability of O/W emulsions
Moatsumoto, Sota;Neves, M. A.;Kobayashi, Isao;中嶋, 光敏
proceedings of The 64th Annual Meeting, The Japanese Society for Food Science and Technology   98-98   2017年8月
Formulation of oil-in-water nanoemulsions loaded with thymus essential oil and evaluation of its antimicrobial activity
Ben Jemaa, M.;Neves, M. A.;Ksouri, R.;Takahashi, C.;Kobayashi, I.;Uemura, K;Nakajima, M.
Proceedings of The 18th Annual Meeting, Japan Society for Food Engineering   89-89   2017年8月
Argan oil extraction press-cake as a source of a natural emulsifier
Taarji, N.;da Silva, C. A. R;Khalid, N.;Hafidi, A.;Kobayashi, I.;Neves, M. A.;Isoda, Hiroko;Nakajima, M.
Proceedings of The 18th Annual Meeting, Japan Society for Food Engineering   101-101   2017年8月
Development and characterization of chitosan composite film
Elshamy, Samar;Kobayashi, I.;Uemura, K.;Nakajima, M.;Neves, M. A.
Proceedings of The 18th Annual Meeting, Japan Society for Food Engineering   97-97   2017年8月
Formulation characteristics of water-in-oil emulsions using microchannel homogenization
Li,Ran;Kobayashi, I.;Zhang, Yanru;Neves, M. A.;Uemura, K.;Nakajima, M.
Proceedings of The 18th Annual Meeting, Japan Society for Food Engineering   119-119   2017年8月
Denaturation of soybean milk by electric heating and conventional heating
Mouaddine, Meriem;Kobayashi, I.;Nakajima, M.;Neves, M. A.;Uemura, K.
Proceedings of The 18th Annual Meeting, Japan Society for Food Engineering   145-145   2017年8月
Micro / Nanodispersions for Encapsulation of Bioactives and Antimicrobials from Natural Resources
Marcos, A. Neves;Uemura, Kunihiko;Isao, Kobayashi;Nakajima, Mitsutoshi
Book of Abstracts of TJASSST 2017   22-22   2017年11月
Strategies to improve the storage stability of fresh-cut lotus root (Nelumbo nucifera)
Lara, G. R.;Uemura, K.;Khalid, N.;Isao, Kobayashi;Nakajima, Mitsutoshi;Marcos, A. Neves
Proceedings of The 12th Latin American Symposium on Food Science   80518-80518   2017年11月
神津, 博幸; 王, 政; 王, 在天; 中嶋, 光敏; Neves, Marcos A.; 植村, 邦彦; 佐藤, 誠吾; 小林, 功; 市川, 創作
日本食品工学会誌   19(2) 89-101   2018年   [査読有り]
<p>微小油滴を包括させたエマルションハイドロゲルは,その力学特性と組成が容易に調整できることから,モデル食品として使われている.著者らが開発してきたヒト胃消化シミュレーター(Gastric Digestion Simulator; GDS)は,胃のぜん動運動を模擬可能であり,消化中の食品の崩壊過程の再現と観察をすることができる.本研究では,GDSを用い,様々な力学特性を有するエマルションハイドロゲルの胃消化挙動について検討することを目的とした.微小油滴(大豆油)を包括させたエマルションハ...
Pagano, Ana Paula Eskildsen;Khalid, Nauman;Kobayashi, Isao;Nakajima, Mitsutoshi;Neves, Marcos Antonio;Bastos, Erick Leite
Food research international (Ottawa, Ont.)   109 489-496   2018年7月   [査読有り]
Betanin is the main pigment of the food color beetroot red (E162). Due to the fair heat and light stability of E162, this pigment is mainly used in minimally processed packaged food products. Encapsulation increases the stability of betanin, but d...
Chen, Zhang;Shu, Gaofeng;Taarji, Noamane;Barrow, Colin J;Nakajima, Mitsutoshi;Khalid, Nauman;Neves, Marcos A
Food chemistry   261 322-328   2018年9月   [査読有り]
The formulation, physicochemical stability and bioaccessibility of astaxanthin (AST) loaded oil-in-water nanoemulsions fabricated using gypenosides (GPs) as natural emulsifiers was investigated and compared with a synthetic emulsifier (Tween 20) t...
Emerging Technologies for Recovery of Value-Added Components from Olive Leaves and Their Applications in Food/Feed Industries
Souilem, Safa;Fki, Ines;Kobayashi, Isao;Khalid, Nauman;Neves, Marcos A.;Isoda, Hiroko;Sayadi, Sami;Nakajima, Mitsutoshi
Food and Bioprocess Technology   10(2) 229-248   2017年2月   [査読有り]
Benjemaa, Mariem; Neves, Marcos A.; Falleh, Hanen; Isoda, Hiroko; Ksouri, Riadh; Nakajima, Mitsutoshi
INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS   113 414-421   2018年3月   [査読有り]
Taarji, Noamane; da Silva, Cezar A. Rabelo; Khalid, Nauman; Gadhi, Chemseddoha; Hafidi, Abdellatif; Kobayashi, Isao; Neves, Marcos A.; Isoda, Hiroko; Nakajima, Mitsutoshi
FOOD CHEMISTRY   246 457-463   2018年4月   [査読有り]
Treesuwan, Witcha; Neves, Marcos A.; Uemura, Kunihiko; Nakajima, Mitsutoshi; Kobayashi, Isao
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY   84 617-625   2017年10月   [査読有り]
Material Balance of Olive Components in Virgin Olive Oil Extraction Processing
Dammak,I;Neves,M A;Nabetani,H;Sayadi,S;Nakajima,Mitsutoshi
FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH   21(2) 193-205   2015年3月   [査読有り]
Khalid, Nauman; Kobayashi, Isao; Neves, Marcos A.; Uemura, Kunihiko; Nakajima, Mitsutoshi; Nabetani, Hiroshi
BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY   79(11) 1852-1859   2015年6月   [査読有り]
Khalid, Nauman; Kobayashi, Isao; Neves, Marcos A.; Uemura, Kunihiko; Nakajima, Mitsutoshi; Nabetani, Hiroshi
JOURNAL OF MICROENCAPSULATION   32(6) 570-577   2015年7月   [査読有り]
Khalid, Nauman; Kobayashi, Isao; Wang, Zheng; Neves, Marcos A.; Uemura, Kunihiko; Nakajima, Mitsutoshi; Nabetani, Hiroshi
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY   50(8) 1807-1814   2015年8月   [査読有り]
Dammak, Ilyes; Neves, Marcos A.; Nabetani, Hiroshi; Isoda, Hiroko; Sayadi, Sami; Nakajima, Mitsutoshi
FOOD AND BIOPRODUCTS PROCESSING   94 342-353   2015年4月   [査読有り]
Kozu, Hiroyuki; Kobayashi, Isao; Neves, Marcos A.; Nakajima, Mitsutoshi; Uemura, Kunihiko; Sato, Seigo; Ichikawa, Sosaku
FOOD & FUNCTION   5(8) 1839-1847   2014年8月   [査読有り]
Long-Term Continuous Production of Soybean Oil-in-Water Emulsions by Micro channel Emulsification
Zhang,Yanru;Kobayashi,Isao;Neves,Marcos A.;Uemura,Kunihiko;Nakajima,Mitsutoshi
FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH   19(6) 995-1001   2013年11月   [査読有り]
超遠心粉砕機による米のクライオ微分末化と各種米微分末の微細構造
Takahashi,,T. (高橋寿明 );Shimizu,,N.;Butron,Fujiu, K. I.;MARCOS,ANTONIO DAS NEVES;Ichikawa,,S.;Nakajima,,M.
日本食品工学会誌   14(1) 59-67   2013年3月   [査読有り]
ハンマミルで調製された平均粒径 108μmの米微粉末を一次原料にして,粉末の液体窒素浸漬処理の後,超遠心粉砕機を用い,ロータ回転数を6000,8000,10000,14000,18000,18000 ×2 cycle rpmに設定して米のクラリオ微粉末化を試み,6種の米微粉末を調製した.それら米微粉末の成分と粒径分布の測定を行い,米のクラリオ微粉化の素過程に関して,各種米微粉末(低温臼式製粉粉,ハンマミル粉,ジェットミル粉)の成分や平均粒径を参考にしながら解析を進めた.次いで,走査型電子顕...
Large microchannel emulsification device for mass producing 3 uniformly sized droplets on a liter per hour scale
Kobayashi,I;MARCOS,ANTONIO DAS NEVES;Wada,Y;Uemura,K;Nakajima.,M.
Green Processing and Synthesis   1(4) 353-362   2012年7月   [査読有り]
Effect of Temperature on Production of Soybean Oil-in-Water Emulsions by Microchannel Emulsification Using Different Emulsifiers
Fujiu, Katerina Butron;Kobayashi, Isao;Neves, Marcos A.;Uemura, Kunihiko;Nakajima, Mitsutoshi
FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH   17(2) 77-86   2011年3月   [査読有り]
Kobayashi, Isao;Neves, Marcos A.;Yokota, Tomoyuki;Uemura, Kunihilko;Nakajima, Mitsutoshi
INDUSTRIAL & ENGINEERING CHEMISTRY RESEARCH   48(19) 8848-8855   2009年10月   [査読有り]
State of the Art and Future Trends of Bioethanol Production
Neves, M;Kimura, T;Shimizu, N;Nakajima, M
Dynamic Biochemistry, Process Biotechnology Molecular Biology   1(1) 1-14   2007年1月   [査読有り]
Kinetics of bioethanol production from wheat milling by-products
Das, Neves Marcos Antonio;Shimizu, Naoto;Kimura, Toshinori;Shiiba, Kiwamu
JOURNAL OF FOOD PROCESS ENGINEERING   30(3) 338-356   2007年6月   [査読有り]
Nanochannel Emulsification: Device Development and Droplet Generation Characteristics
Kobayashi, I;Hori, Y;Kozu, H;Neves, MA;Uemura, K;Nakajima, M;Nakajima
ナノスケール科学の食品応用に関する国際シンポジウム   73   2010年6月   [査読有り]
Development of Production Technology for Nanoscale Antioxidant Food Materials.
Neves, MA;Wang, Z;Kobayashi, I;Nakajima, M
ナノスケール科学の食品応用に関する国際シンポジウム   71   2010年6月   [査読有り]
Production of Monodisperse Emulsions by Micro/Nano-channel Emulsification
Nakajima, M.;MARCOS, ANTONIO DAS NEVES;Kobayashi, I
International Conference on Food and Agriculture Applications of Nanotechnologies, NANOAGRI. S&atilde;o Pedro/SP, Brazil.   B519   2010年6月   [査読有り]
Production of Monodisperse Submicron Emulsions by Nanochannel Emulsification
Nakajima, M;Neves, MA;Kobayashi, I
第15回 国際食品科学技術会議、ケープ・タウン、南アフリカ   P-1327   2010年8月   [査読有り]
Latest Development in the Formulation of Oil-in-Water Nanoemulsions: Improvement of Oxidative Stability by Lipid Structuring
Neves, MA;Kobayashi, I;Nakajima, M
International Conference on Food and Agriculture Applications of Nanotechnologies, NANOAGRI. S&atilde;o Pedro/SP, Brazil   B506   2010年6月   [査読有り]
Development of Microchannel Emulsification Technology for Monodispersed Soybean and Olive Oil-in-Water Emulsions
NEVES, Marcos A.;KOBAYASHI, Isao;NAKAJIMA, Mitsutoshi
沙漠研究 : 日本沙漠学会誌   19(1) 97-100   2009年6月   [査読有り]
Formulation of controlled size PUFA-loaded oil-in-water emulsions by microchannel emulsification using β-carotene rich palm oil
Neves, M;Ribeiro, H;Fujiu, K;Kobayashi, I;Nakajima, M
Industrial & Engineering Chemistry Research   47 6405-6411   2008年1月   [査読有り]
Large microchannel emulsification device for producing monodisperse fine droplets
Kobayashi;I.;Neves;M., A.;Wada;Y.;Uemura;A.;Nakajima;M.;+MARCOS, ANTONIO DAS NEVES
Procedia - Food Science   1 123-130   2011年12月   [査読有り]
Production characteristics of uniform large soybean oil droplets by microchannel emulsification using asymmetric through-holes
Kobayashi;I.;Neves;M., A.;Uemura;A.;Nakajima;M.;+MARCOS, ANTONIO DAS NEVES
Procedia - Food Science   1 109-115   2011年11月   [査読有り]
Oxidation Processes of Oil-in-Water Nanoemulsions as affected by Lipid Melting Point.
Neves;M., A.;Kobayashi;I.;Nakajima;M.;+MARCOS, ANTONIO DAS NEVES
Journal of Bioscience and Bioengineering   108(S1) S137   2009年11月   [査読有り]
Encapsulation of Lipophilic Bioactive Compounds by Microchannel Emulsification.
Neves;M., A.;Ribeiro;H., S.;Kobayashi;I.;Nakajima;M.;+MARCOS, ANTONIO DAS NEVES
Food Biophysics   3 126-131   2008年1月   [査読有り]
Wheat Milling By-products Fermentation: Potential Substrate for Bioethanol Production.
Neves;M., A.;Shimizu;N.;Kimura;T.;Shiiba;K.;+MARCOS, ANTONIO DAS NEVES
Life Science Journal   3(2) 83-87   2006年1月   [査読有り]
Kinetics of Ethanol Production by Zymomonas mobilis Using Low-Grade Wheat Flour in Batch Fermentation.
Neves;M., A.;Kimura;T.;Shimizu;N.;Shiiba;K.;+MARCOS, ANTONIO DAS NEVES
日本農業機械学会誌   68(6) 109-116   2006年1月   [査読有り]

書籍等出版物

 
Sustainable North African Society: Exploring Seeds and Resources for Innovation
Marcos,Antonio das Neves;Hiroko,ISODA;Atsushi,KAWACHI (担当:編者)
Nova Science Publishers   2014年12月   ISBN:9781634632201
小麦製粉副産物からのエタノール生産
Marcos Antonio das, NEVES
2006年9月   
Bionanotechnology: A revolution in biomedical sciences & human health
MARCOS,ANTONIO DAS NEVES;Kobayashi,I.;Ribeiro,H. S.;Fujiu,K. B.
Wiley & Sons Inc.   2013年1月   
Bionanotechnology: A revolution in biomedical sciences & human health
Kobayashi,I.;MARCOS,ANTONIO DAS NEVES;Ichikawa,S.;Kuroiwa,T.
Wiley & Sons Inc.   2013年1月   
Development of Microchannel Emulsification Technology for Monodispersed Soybean and Olive Oil-in-Water Emulsions
Marcos, A. Neves;小林, 功;中嶋光敏
日本学術振興会, 北アフリカ研究センター, 筑波大学   2009年7月   

講演・口頭発表等

 
Micro / Nanotechnologies for Bioactives Delivery Systems Foreseeing Food Applications [招待有り]
Marcos Antonio das, Neves
Open Lecture   2017年9月28日   Hasanuddin University
Effect of carrageenan type on the formulation and stability of O/W emulsions
Moatsumoto, Sota;Neves, M. A.;Kobayashi, Isao;中嶋, 光敏
日本食品科学工学会第64回大会   2017年8月28日   日本食品科学工学会
Formulation of O/W emulsions stabilized by squalene: Optimization and stability assessment.
Sakata, Yuna;Arif, M.;Gaofeng, Shu;Neves, M. A.;中嶋, 光敏
日本食品科学工学会第64回大会   2017年8月28日   日本食品科学工学会
Formulation of O/W emulsions stabilized by squalene: Optimization and stability assessment.
Sakata, Yuna;Arif, M.;Gaofeng, Shu;Neves, M. A.;中嶋, 光敏
日本食品科学工学会第64回大会   2017年8月28日   日本食品科学工学会
Physicochemical characteristics of octenyl succinic anhydride modified kudzu starch
Zhao, Yiguo;Khalid, Nauman;Neves, M. A.;小林 功;中嶋, 光敏
日本食品科学工学会第64回大会   2017年8月28日   日本食品科学工学会

Works

 
「日本の食はどう見える?」
MARCOS, ANTONIO DAS NEVES   芸術活動   2012年5月 - 2012年5月
FOOMA JAPAN 2012 特集 http://www.fooma.or.jp/topics/detail_html?id=115
「北アフリカ乾燥地フィールド演習」チュニジア 2011年
MARCOS, ANTONIO DAS NEVES   その他   2011年11月 - 2011年11月
大学院生(博士前期・後期課程)、計:12名 留学生交流支援制度 JASSO(ショートビジット)プログラム 支給対象者数:9名 本年度のフィールド演習では下記の3コース開講した: ①「オリーブ油精製工場実習」コース ②「オリーブサンプリング」コース ③「水資源サンプリング」コース

競争的資金等の研究課題

 
マイクロ・ナノ粒子の作製と特性評価に関する研究