朝見 祐也

J-GLOBALへ         更新日: 18/11/12 12:45
 
アバター
研究者氏名
朝見 祐也
 
アサミ ユウヤ
URL
https://www.instagram.com/food_service_ryukoku/?hl=ja
所属
龍谷大学
部署
農学部 食品栄養学科
職名
准教授
学位
博士(栄養学)(神戸学院大学), 修士(栄養学)(神戸学院大学), 学士(栄養学)(神戸学院大学)
その他の所属
龍谷大学大学院農学研究科食農科学専攻

研究分野

 
 

経歴

 
2001年4月
 - 
2007年3月
京都栄養士専門学校(現校名:京都栄養医療専門学校) 講師
 
2001年4月
 - 
2012年3月
神戸学院大学 研究員
 
2007年4月
 - 
2008年3月
京都栄養医療専門学校 助教授
 
2008年4月
 - 
2011年3月
南九州大学 健康栄養学部管理栄養学科 講師
 
2011年4月
 - 
2015年3月
南九州大学 健康栄養学部管理栄養学科 准教授
 
2012年4月
 - 
2015年3月
南九州大学 大学院園芸学・食品科学研究科食品科学専攻 准教授
 
2015年4月
 - 
2017年3月
龍谷大学 農学部食品栄養学科 講師
 
2017年4月
 - 
現在
龍谷大学 農学部食品栄養学科 准教授
 
2018年4月
 - 
現在
龍谷大学 大学院農学研究科食農科学専攻 准教授
 

学歴

 
1995年4月
 - 
1999年3月
神戸学院大学 栄養学部 栄養学科
 
1999年4月
 - 
2001年3月
神戸学院大学 大学院栄養学研究科 栄養学専攻
 
2011年3月
   
 
神戸学院大学(大学院食品薬品総合科学研究科)より博士(栄養学)を授与  
 

委員歴

 
2005年
 - 
現在
日本給食経営管理学会  評議員
 
2008年
 - 
2017年
国際蕎麦学会  学会誌(FAGOPYRUM誌)Editorial assistant
 
2010年
 - 
現在
日本栄養改善学会  評議員
 
2013年
 - 
現在
日本栄養学教育学会  代議員
 
2016年
 - 
現在
滋賀県栄養士会  理事
 
2017年
 - 
現在
日本栄養・食糧学会  近畿支部 参与
 
2017年
 - 
現在
日本給食経営管理学会  研究委員会 委員
 
2017年
 - 
現在
国際蕎麦学会 学会誌(FAGOPYRUM誌)  編集委員
 

受賞

 
2012年6月
内閣府特命大臣表彰 「食育推進ボランティア表彰」
受賞者: 南九州大学「食と農をキビリ隊」
 

論文

 
管理栄養士養成課程の給食経営管理論実習におけるセントラルキッチンシステムの導入の教育効果
朝見祐也, 矢野真友美, 藤井雅弓, 美ノ上禅葉, 神戸修, 佐々木厚,鈴木陽子,鈴木公
日本栄養学教育学会雑誌   in press    [査読有り]
Analysis of traditional preparation methods of buckwheat noodles in Japan
Yuya ASAMI, Yoshinobu YAMASHITA, Takahiro OKA, Takanori Terao, Satoshi ITO, Sayoko IKEDA, Ayumi NISHIHANA, Natsumi MITSUMATA and Kiyokazu IKEDA
Fagopyrum   35 19-27   2018年   [査読有り]
Tartary, but not common, buckwheat inhibits α- glucosidase activity: its nutritional implications
Kiyokazu IKEDA, Yui ISHIDA, Sayoko IKEDA, Yuya ASAMI and Rufa LIN
Fagopyrum   34 13-18   2017年   [査読有り]
Mechanical analysis of traditional preparation methods of buckwheat noodles
Yuya ASAMI, Yoshinobu YAMASHITA, Takahiro OKA, Satoshi ITO, Ayumi NISHIHANA, Sayoko IKEDA, Jun-ichi USUI and Kiyokazu IKEDA
Fagopyrum   33 15-20   2016年   [査読有り]
学校給食における日本人の食事摂取基準を用いた栄養・食事管理の試み
朝見祐也,柴田直美,阿萬千穂,児玉詩織,柵木嘉和,杉尾直子
南九州大学研究報告   46A 113-117   2016年   [査読有り]
災害時における冷凍食品の活用
伊藤智,朝見祐也
日本災害食学会誌   3(1) 59-63   2016年   [査読有り]
宮崎県内学校給食施設における学校給食衛生管理基準遵守の現状分析
朝見 祐也,杉尾直子,杉山亜紀,阿萬千穂,伊藤智,鈴木太朗,池田 清和
日本給食経営管理学会誌   10(1) 25-35   2016年   [査読有り]
Mechanical characterization of buckwheat dough mixed with matcha(ground green tea)
Yuya ASAMI, Satoshi ITOH, Ayumi NISHIHANA, Sayoko IKEDA, Jun-ichi USUI and Kiyokazu IKEDA
Fagopyrum   32 41-44   2015年   [査読有り]
Characterization concerning the palatability of broomcorn millet products
Kiyokazu IKEDA, Yuya ASAMI, Kumiko KAWAKITA, Shin-ichi TAKENOYAMA, Arumi NISHIHANA, Rufa LIN, Ivan KREFT and Sayoko IKEDA
Advances in broomcorn millet research (Proceedings of the 2nd international symposium on broomcorn millet)   35-40   2015年
Mechanical changes in noodles made from common and Tartary buckwheat by incorporation of monovalent and divalent metal salts
Yuya ASAMI, Ayumi NISHIHANA, Sayoko IKEDA and Kiyokazu IKEDA
Fagopyrum   31 21-26   2014年   [査読有り]
Mechanical characteristics of Tartary buckwheat dogh prepared by the addition of monovalent and divalent metal salts
Yuya ASAMI, Takehiko KONISHI, Ayumi NISHIHANA, Keiko Hiramatsu, Sayoko IKEDA and Kiyokazu IKEDA
Fagopyrum   30 51-56   2013年   [査読有り]
ATPふき取り検査法を用いた給食施設内調理台の清掃法開発の試み
朝見 祐也,杉山亜紀,大野友峰子,池田 清和
日本給食経営管理学会誌   7(2) 107-114   2013年   [査読有り]
主成分分析を用いた給食施設における献立管理評価の試み
朝見 祐也,大野友峰子,杉山亜紀,杉尾直子,池田 清和
南九州大学研究報告   43A 73-78   2013年   [査読有り]
種々のえん下困難者用食品の物性値に基づく特性解析
伊藤智,朝見祐也
食物栄養と食文化   1 4-7   2012年
Mechanical characteristics of resultant noodles prepared by leaving buckwheat dough
Yuya ASAMI, Takehiko KONISHI, Sayoko IKEDA and Kiyokazu IKEDA
Fagopyrum   29 17-20   2012年   [査読有り]
Mechanical characteristics of buckwheat dough arisen by the addition of monovalent and divalent metal salts
YuyaASAMI, Ayumi NISHIHANA, Sayoko IKEDA and Kiyokazu IKEDA
Fagopyrum   29 21-26   2012年   [査読有り]
Food-scientific characterization of broomcorm millet products
Kiyokazu IKEDA, Yuya ASAMI, Naoko MOCHIDA, Sayoko IKEDA, Rufa LIN and Ivan Kreft
Advances in broomcorn millet research (Proceedings of the 1st International Symposium on Broomcorn Millet)   291-296   2012年
Analysis of food-scientific characteristics of buckwheat products
Yuya ASAMI
Dissertation to the graduate school of food and medicinal sciences, Kobe Gakuin University      2011年   [査読有り]
Comparison of brittleness characteristics of buckwheat noodles with other cereal noodles
Yuya ASAMI, Naoko MOCHIDA, Sayoko IKEDA and Kiyokazu IKEDA
Fagopyrum   28 57-63   2011年   [査読有り]
Effects of some salts on the mechanical and chemical properties of buckwheat dough
Naoko MOCHIDA, Yuya ASAMI, Wakako MIYASHITA, Sayoko IKEDA and Kiyokazu IKEDA
Fagopyrum   28 65-68   2011年   [査読有り]
京都府及び滋賀県内の給食施設における衛生管理の現状に対する考察
朝見 祐也,大野友峰子,伊藤 智,池田 清和
日本給食経営管理学会誌   4(1) 7-15   2010年   [査読有り]
Food-scientific characterization of buckwheat products.
Kiyokazu IKEDA, Yuya ASAMI, Naoko MOCHIDA, Rufa LIN and Ivan Kreft
Advances in Buckwheat Research 2010   701-705   2010年
Effects of pretreatment with some improvers on mechanical characteristics of Tartary buckwheat
Yuya ASAMI, Naoko MOCHIDA, Sayoko IKEDA, Shuhei AZUMA and Kiyokazu IKEDA
Fagopyrum   27 47-50   2010年   [査読有り]
Effects of buckwheat hull on the mechanical characteristics of common buckwheat dough
Yuya ASAMI, Takehiko KONISHI, Naoko MOCHIDA, Sayoko IKEDA, Yoshiko YAMASHITA and Kiyokazu IKEDA
Fagopyrum   27(51) 54   2010年   [査読有り]
Foodserving-scientific aspects on the utilization of buckwheat noodles.
Yuya ASAMI, Takehiko KONISHI, Naoko MOCHIDA, Mika ABE, Sayoko IKEDA and Kiyokazu IKEDA
Fagopyrum   26 85-90   2009年   [査読有り]
Perspectives for cultiver development for buckwheat products including sprouts.
Kiyokazu IKEDA, Yuya ASAMI, Naoko MOCHIDA, Sayoko IKEDA, Takehiko KONISHI and Ivan KREFT
Proceedings of the international symposium on buckwheat sprouts   75-79   2009年
Mechanical characteristics of buckwheat noodles made by traditional preparing methods.
Yuya ASAMI, Kazuo FUJIMURA, Keisuke ISHII, Takehiko KONISHI, Naoko MOCHIDA, Sayoko IKEDA and Kiyokazu IKEDA
Fagopyrum   26 77-83   2009年   [査読有り]
給食経営管理における衛生管理に対する管理栄養士・栄養士養成課程学生の意識解析.
朝見 祐也,伊藤 智,池田 清和
日本給食経営管理学会誌   2(2) 57-63   2008年   [査読有り]
Comparison of mechanical characteristics between buckwheat noodles prepared by two different traditional techniques.
Yuya ASAMI, Takehiko KONISHI, Naoko MOCHID, Sayoko IKEDA and Kiyokazu IKEDA
Fagopyrum   25 45-48   2008年   [査読有り]
Relationship of endogenous protein components to the mechanical characteristics of buckwheat doughs.
Yuya ASAMI, Naoko MOCHIDA, Rufa LIN, Clayton CAMPBELL, Yasunobu KUROKO and Kiyokazu IKEDA
Fagopyrum   25 49-56   2008年   [査読有り]
Nutrition educational aspects on the utilization of some buckwheat foods.
Sayoko IKEDA, Ivan KREFT, Yuya ASAMI, Naoko MOCHIDA and Kiyokazu IKEDA
Fagopyrum   25 57-64   2008年   [査読有り]
Characterization of common and Tartary buckwheat for palatability and nutrition.
Kiyokazu IKEDA, Yuya ASAMI, Rie ARAI, Clayton CAMPBELL and Rufa LIN
Advances in Buckwheat Research 2007   410-413   2007年
Analysis of components and textural characteristics of various buckwheat cultivers.
Yuya ASAMI, Rie ARAI, Rufa LIN, Yutaka HONDA, Tatsuro SUZUKI and Kiyokazu IKEDA
Fagopyrum   24 41-48   2007年   [査読有り]
Nutritional and mechanical characteristics of foods made from Tatary and common buckwheat.
Kiyokazu IKEDA, Yuya ASAMI, Rie ARAI and Rufa LIN
Proceedings of the international conference for Tartary buckwheat industry economy.   19-21   2006年
Comparison of textural characteristics of buckwheat doughs with cereal doughs.
Yuya ASAMI, Rie ARAI, Rufa LIN, Yutaka HONDA, Tatsuro SUZUKI and Kiyokazu IKEDA
Fagopyrum   23 53-59   2006年   [査読有り]
Nutritional and mechanical characteristics of buckwheat foods.
Kiyokazu IKEDA, Yuya ASAMI, Rie ARAI and Rufa LIN
Proceedings of the international symposium on buckwheat and the dietary culture   35-36   2005年
Mechanical characteristics of noodles prepared from buckwheat grain stored under different conditions.
Yuya ASAMI and Kiyokazu IKEDA
Fagopyrum   22 57-62   2005年   [査読有り]
Characterization of buckwheat noodles with various dough-binders with respect to mechanical characteristics.
Kiyokazu IKEDA, Yuya ASAMI, Rufa LIN, Yutaka HONDA, Tatsuro SUZUKI, Rie ARAI and Kyoden YASUMOTO
Fagopyrum   22 63-69   2005年   [査読有り]
Characteristics concerning the Nutrition and palatability of buckwheat products.
Kiyokazu IKEDA, Yuya ASAMI, Rufa LIN, Rie ARAI and Ivan KREFT
Advances in Buckwheat Research 2004   684-687   2004年
Characterization of buckwheat dough and noodles with respect to mechanical characteristics.
Kiyokazu IKEDA, Yuya ASAMI, Rufa LIN, Ivan KREFT, Rie ARAI and Kyoden YASUMOTO
Fagopyrum   21 71-77   2004年   [査読有り]
Mechanical characterization of buckwheat products made with waxy-wheat flour.
Yuya ASAMI, Chikako KIRIBUCHI-OTOBE and Kiyokazu IKEDA
Fagopyrum   21 85-89   2004年   [査読有り]
Comparison mechanical and chemical characteristics between common and Tartary buckwheats.
Kiyokazu IKEDA, Yuya ASAMI, Rufa LIN, Rie ARAI, Yutaka HONDA, Tatsuro SUZUKI and Kyoden YASUMOTO
Fagopyrum   20 53-58   2003年   [査読有り]
Analysis of mechanical behavior on cooking of buckwheat food.
Kiyokazu IKEDA, Rie ARAI, Miho NOMURA and Yuya ASAMI
Fagopyrum   19 83-88   2002年   [査読有り]
Analysis of characteristics relating to palatability of buckwheat products.
Yuya ASAMI
Thesis for the Degree of Master of Kobe Gakuin University.      2001年   [査読有り]
Nutritional and molecular-cookery-scientific aspectrs of buckwheat utilisation in Asian and Mediterranean Diets.
Kiyokazu IKEDA, Rie ARAI, Jun FUJIWARA, Yuya ASAMI, Giovanni BONAFACCIA and Ivan KREFT
COST action 916 Bioactive plant cell wall components in nutrition and health   47-48   2001年
A molecular basis for the quality characteristics of buckwheat.
Kiyokazu IKEDA, Jun FUJIWARA, Yuya ASAMI, Rie ARAI and Ivan KREFT
COST 916 Molecular and Genetic Interactions Involving Phytochemicals, (eds. I. Kreft and V. Skrabanja)   161-165   2001年
Food-scientific characteristics of buckwheat products.
Kiyokazu IKEDA, Rie ARAI, Jun FUJIWARA, Yuya ASAMI and Ivan KREFT
Advances in Buckwheat Research 2001   489-493   2001年
Mechanical characteristics of buckwheat noodles.
Kiyokazu IKEDA and Yuya ASAMI
Fagopyrum   17 67-72   2000年   [査読有り]
Relationship of protein to the textural characteristics of buckwheat products: analysis with various buckwheat flour fractions.
Kiyokazu IKEDA, Jun FUJIWARA, Yuya ASAMI, Rie ARAI, Giovanni BONAFACCIA, Ivan KREFT and Kyoden YASUMOTO
Fagopyrum   16 79-83   1999年   [査読有り]

書籍等出版物

 
食べ物と健康 IV.調理学 食品の調理と食事設計 Visual栄養学テキスト
中山書店   2018年   ISBN:978-4-521-74289-2
管理栄養士講座 三訂 給食経営管理論
建帛社   2017年   ISBN:978-4-7679-0563-1
管理栄養士養成課程におけるモデルコアカリキュラム2015準拠 第10巻 給食経営管理論実習 給食の運営の実際と給食経営管理の総合的理解
医歯薬出版   2016年   ISBN:978-4-263-70690-9
給食施設のための献立作成マニュアル 第9版
医歯薬出版   2016年   ISBN:978-4-263-70659-6
健康あれこれ 栄養ふむふむ(南九州大学健康栄養学部開設10周年記念コラム集)
鉱脈社   2015年   ISBN:978-4-86061-575-8
食べ物と健康 食事設計と栄養・調理
南江堂   2014年   ISBN:978-4-524-26849-8
管理栄養士講座 改訂 給食経営管理論
建帛社   2011年   ISBN:978-4-7679-0411-5
給食施設栄養管理の手引き
社団法人宮崎県栄養士会発行,宮崎県福祉保健部監修   2009年   

講演・口頭発表等

 
管理栄養士として求められる資質・能力を高める教育の修得割合と教員の実践的研究との関連
長幡友実,朝見祐也,奥村仙示,木村典代,永井成美
第65回日本栄養改善学会学術総会   2018年9月   
養成施設における「管理栄養士・栄養士をめざす気持ちを育む」教育と進路の現状
朝見祐也,奥村仙示,木村典代,長幡友実,永井成美
第65回日本栄養改善学会学術総会   2018年9月   
Characteristics of Registered Dietitian Training Schools that Provide High-level Education
Tomomi NAGAHATA, Yuya ASAMI, Hisami YAMANAKA-OKUMURA, Michiyo KIMURA, Narumi NAGAI
The 7th Asian Congress of Dietetics   2018年7月   
大学男子ラグビー選手に対する増量を目的としたグループLINEを活用した栄養サポート
谷明香,谷口祐一,朝見祐也,山崎英恵,石原健吾
日本スポーツ栄養学会第5回大会   2018年7月   
喉につまりにくいモチ加工食品の持久運動中の糖質補給源としての利用可能性
石原健吾,朝見祐也,谷口祐一
第72回日本栄養・食糧学会大会   2018年5月   
蕎麦食品の食品栄養特性解析
朝見祐也,山下義宣,岡 敬博,三俣夏弥,福永浩三,寺尾文孝,池田小夜子, 池田清和
第72回日本栄養・食糧学会大会   2018年5月   
学生の教育におけるセントラルキッチンシステムの導入の必要性と課題 [招待有り]
朝見祐也
第24回日本給食経営管理学会研修会   2018年2月   
Rice gel as a carbohydrate source during endurance exercise
Kengo ISIHARA, Hirokazu TANIGUCHI, Yuya ASAMI
International sport+exercise nutrition conference 2017   2017年   
管理栄養士養成課程学生の給食会社への就職意欲の因子分析
藤井雅弓,矢野真友美,美ノ上禅葉,岡麻衣,朝見祐也
第13回日本給食経営管理学会学術総会   2017年   
管理栄養士養成課程の給食経営管理論実習におけるセントラルキッチンシステム導入の試み
朝見祐也,矢野真友美,藤井雅弓,美ノ上禅葉,神戸修,佐々木厚, 鈴木陽子,鈴木公
第13回日本給食経営管理学会学術総会   2017年   
管理栄養士養成課程学生への衛生指導のための調理系実習室内の衛生状態分析
兒玉詩織,長友澄夏,杉尾直子,朝見祐也,山内美智子
第64回日本栄養改善学会学術総会   2017年   
学校給食における日本人の食事摂取基準を用いた栄養管理の効果の解析〜給食提供量の主観的評価と残菜量評価〜
川野智美,柴田直美,柵木嘉和,山内美智子,朝見祐也,杉尾直子
第64回日本栄養改善学会学術総会   2017年   
喉につまりにくい餅の補給食としての利用可能性
石原健吾,朝見祐也,谷口祐一
日本スポーツ栄養学会第4回大会   2017年   
蕎麦麺の伝統的製麺技法の物性論的解析
朝見祐也,山下義宣,岡 敬博,伊藤 智,西鼻亜由美,池田小夜子,池田清和
第71回日本栄養・食糧学会大会   2017年   
自動食器洗浄前処理による食器洗浄後の衛生状態の違い
北森一哉,丸山智美,堀西恵理子,清水彩子,朝見祐也
第71回日本栄養・食糧学会大会   2017年   
在宅がん患者における栄養サポート
岩川裕美,朝見祐也,岡崎史子,野口聡子,矢野真友美,岡優,岡麻衣,田村恵子
第20回日本病態栄養学会年次学術集会   2017年   
伝統的技法で調製された蕎麦麺の物性解析
朝見祐也,山下義宣,岡 敬博,伊藤 智,西鼻亜由美,池田小夜子, 池田清和
第15回日本栄養改善学会近畿支部学術総会   2016年   
味覚地図定説の検証と文献調査
中村保幸,矢野真友美,秋山奈生,池山美佳,朝見祐也,土居幸雄
第15回日本栄養改善学会近畿支部学術総会   2016年   
ATPふき取り検査法を用いた給食施設内冷凍冷蔵庫の取っ手の洗浄方法の検討
朝見祐也,阿萬千穂,杉尾直子,竹之山愼一,武田成美,温谷恭幸,鈴木太朗,池田清和
第63回日本栄養改善学会学術総会   2016年   
児童における学校給食米飯量介入後調査からの一考察
杉尾直子,山内美智子,兒玉詩織,阿萬千穂,木村志緒,柵木嘉和,朝見祐也
第63回日本栄養改善学会学術総会   2016年   
ATPふき取り検査法を用いた給食器具等洗浄用スポンジの洗浄方法の検討
朝見祐也,阿萬千穂,杉尾直子,竹之山愼一,鈴木太朗,池田清和
第62回日本栄養改善学会学術総会   2015年   
食器の衛生-食器洗浄機の食器洗浄効果の検討-
北森一哉,堀西恵理子,丸山智美,朝見祐也
第62回日本栄養改善学会学術総会   2015年   
学校給食における日本人の食事摂取基準を用いた栄養管理の試み〜ごはん量増加に対する児童の主観への影響〜
阿萬千穂,木村志緒,兒玉詩織,朝見祐也,杉尾直子
第62回日本栄養改善学会学術総会   2015年   
蕎麦加工食品物性改変に対する有効物質の検索と給食利用の可能性
朝見祐也,西鼻亜由美,池田小夜子,池田清和
第14回日本栄養改善学会近畿支部総会   2015年   
Buckwheat: its utilization in Japan and our buckwheat research
Kiyokazu IKEDA, Ivan KREFT, Yuya ASAMI and Sayoko IKEDA
The European regional IBRA meeting   2015年   
Characterization concerning nutrition and palatability of buckwheat as an Asian traditional food
Yuya ASAMI, Ayumi NISHIHANA, Sayoko IKEDA, Kiyokazu IKEDA
12th Asian Congress of Nutrition(第69回日本栄養・食糧学会大会)   2015年   
Characterization concerning the palatability of broomcorn millet products
Kiyokazu IKEDA, Yuya ASAMI, Kumiko KAWAKITA, Shin-ichi TAKENOYAMA, Arumi NISHIHANA, Rufa LIN, Ivan KREFT and Sayoko IKEDA
The 2nd International Symposium on Broomcorn Millet   2015年   
蕎麦等穀類伝統食品の物性および栄養特性の解析
伊藤智,朝見祐也,西鼻亜由美,池田小夜子,池田清和
第70回日本栄養・食糧学会大会   2016年   
学校給食における日本人の食事摂取基準を用いた栄養管理の試み
朝見祐也,杉尾直子,柴田直美,阿萬千穂,児玉詩織,柵木嘉和
第10回日本給食経営管理学会学術総会   2014年   
食に関する指導の在り方の研究ー児童における給食供給量と体調等との関連性ー
杉尾直子,木村志緒,阿萬千穂,児玉詩織,柴田直美,柵木嘉和,朝見祐也
第11回子ども学会議(日本子ども学会学術総会)   2014年   
宮崎県内学校給食施設における学校給食衛生管理基準遵守状況と施設概要との関係解析
朝見祐也,杉尾直子,杉山亜紀,阿萬千穂,鈴木太朗,池田清和
第61回日本栄養改善学会学術総会   2014年   
宮崎県内学校給食施設における学校給食衛生管理基準の遵守の現状分析
杉山亜紀,朝見祐也,杉尾直子,阿萬千穂,鈴木太朗,池田清和
第61回日本栄養改善学会学術総会   2014年   
蕎麦,黍等穀類伝統食品の食品科学的特性分析
朝見祐也,平松慶子,西鼻亜由美,池田小夜子,池田清和
第68回日本栄養・食糧学会大会   2014年   
自動食器洗浄機による強化磁器の洗浄効果の検討
平郡真以,堀西恵理子,丸山智美,岡尚男,朝見祐也,北森一哉
日本食生活学会第48回大会   2014年   
学生食堂運営のための学生の昼食に対する満足度・期待度分析
朝見祐也,杉山亜紀,池田清和
第9回日本給食経営管理学会学術総会   2013年   
大学学生食堂の満足度と学生の昼食に対するニーズ・ウォンツ分析
朝見祐也,杉山亜紀,池田清和
第60回日本栄養改善学会学術総会   2013年   
Molecular-cookery-scientific characterization of buckwheat producs
Kiyokazu IKEDA, Yuya ASAMI, Takehiko KONISHI, Ayumi NISHIHANA, Sayoko IKEDA, Rufa LIN and Ivan KREFT
The 12th International Symposium on Buckwheat   2013年   
蕎麦,黍等穀類伝統食品の食品科学的特性解析
朝見祐也,小西武彦,西鼻亜由美,池田小夜子,宮下和華子,池田清和
第67回日本栄養・食糧学会大会   2013年   
ATPふき取り検査法を用いた給食施設内調理台の清掃法開発
朝見祐也,杉山亜紀,大野友峰子,池田清和
第59回日本栄養改善学会学術総会   2012年   
給食施設内無排水機能調理台のATPふき取り検査法用いた清掃法開発
朝見祐也,杉山亜紀,池田清和
第8回日本給食経営管理学会学術総会   2012年   
蕎麦加工食品特性の物性論的解析
朝見祐也,小西武彦,餅田尚子,宮下和華子,池田小夜子,池田清和
第66回日本栄養・食糧学会大会   2012年   
食品のレジスタント(難消化性)成分の栄養特性解析
餅田尚子,朝見祐也,西鼻亜由美,村上裕一,池田小夜子,池田清和
第66回日本栄養・食糧学会大会   2012年   
Food-scientific characterization of broomcorm millet products
Kiyokazu IKEDA, Yuya ASAMI, Naoko MOCHIDA, Sayoko IKEDA, Rufa LIN and Ivan Kreft
1st International Symposium on Broomcorn Millet   2012年   
蕎麦加工食品の特性解析
餅田尚子,朝見祐也,竹之山愼一,小西武彦,池田小夜子,Ivan Kreft, 池田清和
第65回日本栄養・食糧学会大会   2011年   
ATPふき取り検査法を用いた給食施設・設備の清掃法開発の試み
朝見祐也,大野友峰子,杉山亜紀,池田清和
第58回日本栄養改善学会学術総会   2011年   
給食施設内調理台のATPふき取り検査法による清掃法開発の検討
朝見祐也,大野友峰子,杉山亜紀,池田清和
第7回日本給食経営管理学会学術総会   2011年   
給食施設等で利用されるえん下困難者用食品の品質評価と商品開発への応用
伊藤智,朝見祐也
第57回日本栄養改善学会学術総会   2010年   
給食施設におけるATPふき取り検査法を用いた清掃衛生教育効果の解析
朝見祐也,大野友峰子,上原夕依,甲斐菜南絵,戸高優美子,久留奈真, 渡邊絢子,池田清和
第6回日本給食経営管理学会学術総会   2010年   
普通種・ダッタン種蕎麦の食品科学的特性解析
朝見祐也,小西武彦,東周平,阿部美香,川分悠,餅田尚子,池田清和
第64回日本栄養・食糧学会大会   2010年   
Food-scientific characterization of buckwheat products
Kiyokazu IKEDA, Yuya ASAMI, Naoko MOCHIDA, Rufa LIN and Ivan Kreft
11th international symposium on buckwheat   2010年   
特定給食施設の提供献立の栄養・食事管理データ間の関係解析
朝見祐也,大野友峰子,池田清和
第56回日本栄養改善学会学術総会   2009年   
給食経営管理業務における業務意識と提供献立品質との関係解析
朝見祐也,大野友峰子,井上仁美,黒木里奈,新屋文子,林千酉,溝口美智子,池田清和
第5回日本給食経営管理学会学術総会   2009年   
蕎麦加工食品の食品科学的特性解析
朝見祐也,藤村和夫,石井啓之,小西武彦,餅田尚子,池田清和
第63回日本栄養・食糧学会大会   2009年   
Perspectives for cultivar development for buckwheat products including sprouts.
Kiyokazu IKEDA, Yuya ASAMI, Naoko MOCHIDA, Sayoko IKEDA, Takehiko KONISHI and Ivan KREFT
International symposium on buckwheat sprout   2009年   
栄養士被養成者の給食経営管理(栄養管理)と将来像・目標への意識の関係解析
朝見祐也,宮崎(金原)志帆,權正梨恵,池田清和
第55回日本栄養改善学会学術総会   2008年   
給食経営管理の作業管理と衛生管理に及ぼす施設・設備管理の影響の解析.
朝見祐也,大野友峰子,伊藤智,松下秀夫,池田清和
第4回日本給食経営管理学会学術総会   2008年   
蕎麦の食品科学特性解析.
池田清和,朝見祐也,餅田尚子,村上康子,米田映子,林汝法,Ivan KREFT
第62回日本栄養・食糧学会大会   2008年   
給食経営管理における栄養管理と食事美味性の関係解析.
朝見祐也,松下秀夫,池田清和
第54回日本栄養改善学会学術総会   2007年   
特定給食施設の衛生管理の現状解析.
朝見祐也,姉川絵美,池島 舞,伊東美麗,岡村紗知,川上和香,伊藤 智,池田清和
第3回日本給食経営管理学会学術総会   2007年   
蕎麦の成分分析および物性解析.
池田清和,朝見祐也,荒井里絵,市原佳世子,亀澤絵里,林汝法,Kreft, Ivan
第61回日本栄養・食糧学会大会   2007年   
Characterization of common and Tartary buckwheat for palatability and nutrition.
Kiyokazu IKEDA, Yuya ASAMI, Rie ARAI, Clayton CAMPBELL and Rufa LIN
10th international symposium on buckwheat   2007年   
Charactarization of Tartary buckwheat in view of human health.
Kiyokazu Ikeda, Yuya ASAMI, Rufa LIN
CIFST annual meeting & food summit in China 2007   2007年   
給食経営管理における作業管理,提供料理の美味性に及ぼす衛生管理の影響.
朝見祐也,松下秀夫,池田清和
第53回日本栄養改善学会学術総会   2006年   
給食経営管理の衛生管理に対する管理栄養士・栄養士養成課程学生の意識調査.
朝見祐也,加藤七恵,法貴阿友,満石有美,見吉麻子,八塚麻未, 伊藤 智,池田清和
第2回日本給食経営管理学会学術総会   2006年   
韃靼種・普通種蕎麦の食品科学的特性の解析.
池田清和,朝見祐也,荒井里絵,上垣内明枝,倉田佐保里,林汝法,Ivan KREFT
第60回日本栄養・食糧学会大会   2006年   
Nutritional and mechanical characteristics of foods made from Tatary and common buckwheat.
Kiyokazu IKEDA, Yuya ASAMI, Rie ARAI and Rufa LIN
The international conference for Tartary buckwheat industry economy   2006年   
蕎麦加工食品の食品栄養学的特性の解析.
池田清和,朝見祐也,荒井里絵,栗友代,Ivan KREFT,安本教傳
第59回日本栄養・食糧学会大会   2005年   
Nutritional and mechanical characteristics of buckwheat foods.
Kiyokazu IKEDA, Yuya ASAMI, Rie ARAI and Rufa LIN
International symposium buckwheat & the dietary culture of the Yi people   2005年   
蕎麦加工食品の嗜好特性の解析.
池田清和,朝見祐也,荒井里絵,山戸志緒,乙部千雅子,Ivan KREFT,安本教傳
第58回日本栄養・食糧学会大会   2004年   
Concerning the nutrition and palatability of buckwheat products.
Kiyokazu IKEDA, Yuya ASAMI, Rufa LIN, Rie ARAI and Ivan KREFT
9th international symposium on buckwheat   2004年   
小麦麺の物性に及ぼす種々の塩類の効果の解析.
朝見祐也,青藤裕美,荒武美紗,石川智英子,奥村貴美子, 河合由季子,松本裕史,宮井雅幸,池田清和
第1回日本栄養改善学会近畿支部学術総会   2003年   
蕎麦加工食品の成分特性・物性の解析.
池田清和,朝見祐也,荒井里絵,Ivan KREFT,安本教傳
第57回日本栄養・食糧学会大会   2003年   
蕎麦加工食品の食品科学的特性の解析.
池田清和,朝見祐也,荒井里絵,望月美佳,野村美穂,Ivan KREFT,安本教傳
第56回日本栄養・食糧学会大会   2002年   
蕎麦食品の調理・加工特性の解析.
朝見祐也,池田清和
日本調理科学会平成14年度大会   2002年   
蕎麦米の食品科学的特性の解析.
池田清和,森加寿美,藤後めぐみ,荒井里絵,西尾大志,朝見祐也,Ivan KREFT,安本教傳
第55回日本栄養・食糧学会大会   2001年   
Food-scientific characteristics of buckwheat products.
Kiyokazu IKEDA, Rie ARAI, Jun FUJIWARA, Yuya ASAMI and Ivan KREFT
8th international symposium on buckwheat   2001年   
蕎麦加工食品の物性とその改変の試み.
池田清和,朝見祐也,荒井里絵,Ivan KREFT,安本教傳
日本栄養・食糧学会21C記念近畿,中国・四国支部合同大会   2001年   
Nutritional and molecular-cookery-scientific aspects of buckwheat utilization and Mediterranean diets.
Kiyokazu IKEDA, Rie ARAI, Jun FUJIWARA, Yuya ASAMI, Giovanni BONAFACCIA and Ivan KREFT
European Scientific Conference on Bioactive Micronuteints and Plant Cell Wall Components in Mediterranean Diet and Health, National Institute of Nutrition   2000年   
蕎麦加工食品の物性解析.
池田清和,朝見祐也,荒井里絵,Ivan KREFT,安本教傳
第54回日本栄養・食糧学会大会   2000年   
A molecular basis for the quality characteristics of buckwheat.
Kiyokazu IKEDA, Jun FUJIWARA, Yuya ASAMI, Rie ARAI and Ivan KREFT
EU-COST 916 International Symposium   2000年   

競争的資金等の研究課題

 
塩類を用いた蕎麦加工食品の物性コントロールの検討
科学研究費補助金: 若手研究(B)
研究期間: 2012年4月 - 2015年3月    代表者: 朝見祐也