×
{{flash.message}}
Toggle navigation
Toggle navigation
日本語
|
English
新規登録
ログイン
竹内 弘幸
タケウチ ヒロユキ (Hiroyuki Takeuchi)
更新日: 2020/06/01
ホーム
研究キーワード
研究分野
経歴
学歴
委員歴
受賞
論文
MISC
書籍等出版物
所属学協会
共同研究・競争的資金等の研究課題
産業財産権
基本情報
所属
富山短期大学
食物栄養学科 教授
学位
博士(農学)
J-GLOBAL ID
200901075843071790
researchmap会員ID
6000017855
外部リンク
http://www.toyama-c.ac.jp/food/teachers_takeuchi_hiroyuki.html
研究キーワード
5
トランス脂肪酸
中鎖脂肪酸
脂肪酸
脂質
食品栄養学
研究分野
2
人文・社会 / 家政学、生活科学 / 食と栄養
ライフサイエンス / 食品科学 / 栄養化学
経歴
2
2009年 - 現在
富山短期大学 食物栄養学科
1989年 - 2009年
日清オイリオグループ 研究所
学歴
2
- 1989年
静岡大学, 農学研究科, 農芸化学専攻
- 1987年
静岡大学, 農学部, 農芸化学科
委員歴
7
- 現在
富山県衛生研究所, 外部評価委員
- 現在
日本栄養改善学会, 栄養士モデル・コア・カリキュラム 栄養士部会代表
- 現在
日本栄養改善学会, 第66回学術総会会長
- 現在
日本栄養改善学会, 評議員
- 現在
日本栄養改善学会, 北陸支部幹事
- 現在
日本油化学会, 代議員
- 現在
日本栄養・食糧学会, 代議員
受賞
2
2008年
油脂工業会館第51回油脂技術優秀論文賞
2003年
日本栄養・食糧学会奨励賞
論文
43
Characterization of glutamate decarboxylase mediating gamma-amino butyric acid increase in the early germination stage of soybean (Glycine max [L.] Merr). J ournal o・・・
107(5) 538-543 2009年5月
Effects of sterylglycosides from soybean on lipid indices in the plasma, liver and feces of rats, Bioscience, Biotechnology and Biochemistry 58, 494-497 (1994).
Diet-induced thermogenesis is lower in rats fed a lard diet than in those fed a high oleic acid safflower oil diet, a safflower oil diet or a linseed oil diet, Journal of Nutrition 12・・・
Sympathetic activity is lower in rats fed a beef tallow diet than in rats fed a safflower oil diet, Metabolism 44, 934-939 (1995).
Serum triiodothyronine concentration and Na+,K+-ATPase activity in liver and skeletal muscle are influenced by dietary fat type in rats, Journal of Nutrition 125, 2364-2369 (1995).
Effect of dietary fat type onβ-oxidation of brown adipose tissue and Na+ channel density of brain nerve membrane in rats, Journal of Nutritional Science and Vitaminology 42, 161-166 (1996).
Regulation of plasma and liver total cholesterol levels by dietary oleic acid in rats fed a high-cholesterol diet, Journal of Nutritional Science and Vitaminology 45, 63-77 (1999).
Thermic effect of structured medium- and long-chain triacylglycerols is greater than that of long-chain triacylglycerols in healthy women, Metabolism 50, 125-130 (2001).
Effect of a liquid diet supplement containing structured medium- and long-chain triacylglycerols on body fat accumulation in healthy young subjects. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition 10, 46-5・・・
Effect of triacylglycerols containing medium- and long-chain fatty acids on body fat accumulation in rats. Journal of Nutritional Science and Vitaminology 47, 267-269 (2001).
Dietary medium-chain triacylglycerols suppress accumulation of body fat in a double-blind, controlled trial in healthy men and women. Journal of Nutrition 131, 2853-2859 (2001).
Effect of triacylglycerols containing medium- and long-chain fatty acids on serum triacylglycerol levels and body fat in college athletes. Journal of Nutritional Science and Vitaminology ・・・
Effects of dietary medium-chain triglycerols on serum lipoproteins and biochemical parameters in healthy men. Boiscience B・・・
Body fat accumulation is greater in rats fed a beef tallow diet than in rats fed a safflower oil or soybean oil diet. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition 11, 302-308 (2002).
Larger diet-induced thermogenesis and less body fat accumulation in rats fed medium-chain triacylglycerols than in those fed long-chain triacylglycerols. Journal of Nutritional Science a・・・
The effect of ingestion of foods containing 5 ? 10 g of medium-chain triacylglycerols on diet-induced thermogenesis in humans. Jou・・・
Effects of structured medium- and long-chain triacylglycerols in diets with various levels of fat on body fat accumulation in rats. British Journal of Nutrition 91, 219-225 (2004).
Lymphatic transport of a physical mixture of medium- and long-chain TAG in rats. Lipids 41, 63-66 (2006).
Lower weight gain and higher expression and blood levels of adiponectin inrats fed medium-chain TAG compared with long-chain TAG. Lipids 41, 207-212 (2006).
Lowering systolic blood pressure and increases in vasodilator levels in SHR with oral alpha-linolenic acid administration. Journal of Oleo Science 56, 341-345 (2007).
もっとみる
MISC
15
食餌脂肪の脂肪酸組成と体脂肪蓄積−交換神経活性に対する影響−,第14回日本肥満学会記録,7-8(1994).
竹内弘幸, 無類井健夫, 松尾達博, 徳山薫平, 大高真理子, 鈴木正成
食餌脂肪の脂肪酸組成と体脂肪蓄積−脂肪組織の部位とLPL活性に対する影響−,第15回日本肥満学会記録,246-248(1995).
竹内弘幸, 堺宗雄, 松尾達博, 徳山薫平, 大高真理子, 鈴木正成
不飽和脂肪摂取による体脂肪蓄積の抑制効果,運動生化学 9,92-99(1997).
下村吉治, 松尾達博, 竹内弘幸
新・油脂の特性と応用 亜麻仁油(その2),油脂 53,64-68(2000).
柏倉真, 竹内弘幸, 高柳正明
栄養学から見た脂質研究の変換と最近の話題,食品の包装 35,19-33 (2003).
竹内弘幸
食餌脂肪の分子種と体脂肪蓄積に関する研究,日本栄養・食糧学会誌 57,51-58 (2004).
竹内弘幸
中鎖脂肪酸の機能とその応用,バイオサイエンスとインダストリー 62,30-33 (2004).
竹内弘幸, 青山敏明
経腸栄養剤(食品)におけるMCTの意義,臨床栄養 1061,769-772 (2005) .
竹内弘幸, 青山敏明
高度不飽和脂肪酸とオレイン酸の健康栄養効果,オレオサイエンス 7,391-397 (2007).
竹内弘幸
トランス脂肪酸研究に関する一考察,機能性食品と薬理栄養 6,183-198 (2010).
竹内弘幸, 近藤和雄
脂肪酸と体脂肪蓄積の関係,肥満と糖尿病 10,849-851 (2011).
松尾達博, 竹内弘幸
トランス脂肪酸と健康問題,明日の食品産業425号,17-21 (2012).
竹内弘幸, 菅野道廣
ホタルイカの健康機能性について,JATAFFジャーナル3(8),15-19 (2015).
竹内弘幸
進化栄養学の視点から学べること,明日の食品産業466号,3-5 (2016).
竹内弘幸
Industrial trans fatty Acid and serum cholesterol: The allowable dietary level, Journal of Lipids 2017, article ID 9751756, 10 pages. https://doi.org/10.1155/2017/9751756.
Takeuchi, H, Sugano, M
書籍等出版物
13
脂質系食品とその機能 当社製品について(日清バランスオイル),長寿食のサイエンス(木村修一,井上修二,大澤俊彦,鈴木健夫編),p.500-501,サイエンスフォーラム(2000).
竹内弘幸
中鎖脂肪酸の生理機能,機能性脂質の新展開(鈴木修、佐藤清隆、和田俊監修),p.176-184,シーエムシー(2000).
竹内弘幸
油脂産業におけるバイオテクノロジー応用例,バイオテクノロジー総覧(日本能率協会編集),p.506-514,通産資料出版(2005).
竹内弘幸
日本栄養・食糧学会編,栄養・食糧学用語辞典(藤本健四郎編集長),建帛社 (2008).
竹内弘幸他
n-6 PUFA強化食品,食品機能性の科学(西川研次郎監修),産業技術サービスセンター,p.814-818 (2008).
竹内弘幸
Healthy cooking oil which suppresses fat accumulation on the body: Application of biotechnology in the edible oil, In : Biotechnology in Functional Foods and Nutraceuticals (Bagchi, D., Lau, F. and Ghosh, D. eds), CRC Press, Florida. (2010).
Takeuchi, H
Takeuchi, H., Moriyama, H., Bagchi, D. and Raychaudhuri, S.P. : Ptential health benefits of n-3 and n-6 fatty acids in selected plant seed oils in rheumatoid arthritis. In : Arthritis (Baguchi, D., Moriyama, H. and Raychaudhuri, S.P. eds), CRC Press, Flor
Takeuchi, H, Moriyama, H, Bagchi, D, Raychaudhuri, S.P
食べ物と健康,食品と衛生 食品学総論第3版,講談社(2016).
辻英明, 海老原清, 渡邊浩幸, 竹内弘幸編
竹内弘幸,4.4脂質,食べ物と健康,食品と衛生 食品学総論第3版,辻英明,海老原清,渡邊浩幸,竹内弘幸編),p.59-72,講談社,東京(2016).
竹内弘幸
竹内弘幸,5.油脂食品,食べ物と健康,食品と衛生 食品学各論第3版,小西洋太郎,辻英明,渡邊浩幸,細谷圭介編,p.125-133,講談社,東京(2016).
竹内弘幸
14.油脂類,食べ物と健康,食品と衛生 食品加工・保蔵学第,海老原清,渡邊浩幸,竹内弘幸編,p.141-146,講談社,東京(2016).
竹内弘幸
食べ物と健康,食品と衛生 食品加工・保蔵学,講談社,東京(2017).
海老原清, 渡邊浩幸, 竹内弘幸編
トランス脂肪酸,食品機能性脂質の基礎と応用(池田郁夫監修),p.95-103,シーエムシー出版,東京(2018).
竹内弘幸
所属学協会
4
日本肥満学会
日本栄養改善学会
日本油化学会
日本栄養・食糧学会
共同研究・競争的資金等の研究課題
13
財団法人富山第一銀行奨学財団,平成22年度研究助成,トランス脂肪酸の血中コレステロール濃度上昇作用に関する研究,代表者;竹内弘幸,分担者;なし,期間;2010年度,金額;15万円.
財団法人旗影会,平成22年度研究助成,ヒトを対象にしたトランス脂肪酸の耐容上限量に関する研究,代表者;竹内弘幸,分担者;なし,期間;平成22年度,金額;100万円.
財団法人富山県高等教育振興財団,研究助成事業(地域課題解決枠),マイクロアレイを用いたホタルイカの健康機能性に関する網羅的研究,代表者;竹内弘幸,分担者;松尾達博(香川大学農学部)なし,期間;平成23年度,金額;50万円.
財団法人旗影会,平成23年度研究助成,日本人を対象としたトランス脂肪酸の摂取目標量(上限)に関する研究,代表者;竹内弘幸,分担者;なし,期間;平成23年度,金額;100万円.
財団法人富山第一銀行奨学財団,平成24年度研究助成,トランス脂肪酸と糖尿病との関連,代表者;竹内弘幸,分担者なし,期間;平成24年度,金額33万円.
財団法人旗影会,平成24年度研究助成,日本人中高年者における血中脂質に及ぼす1%トランス脂肪酸摂取の影響,代表者;竹内弘幸,分担者;なし,期間;平成24年度,金額;100万円.
北陸産業活性化センター,R&D推進・研究助成金,ホタルイカに含まれる生活習慣病予防成分の解明と応用,代表者;竹内弘幸,分担者;守田律子(富山短期大学),中川義久(富山県農林水産総合技術センター),寺島晃也(富山県農林水産総合技術センター),松尾達博(香川大学農学部),期間;平成24年9月〜平成26年9月,金額270万円.
文部科学省,平成25年度科学研究費助成事業基盤研究(C),新しい動脈硬化指標CAVIを用いた生活習慣病予防のための脂質摂取に関する研究,代表者;竹内弘幸,分担者;田淵英一(富山短期大学),期間;平成25年度〜27年度,金額;390万円.
財団法人旗影会平成27年度研究助成,トランス脂肪酸の健康影響評価 −日本人中高年者を対象とした介入試験−,代表者;竹内弘幸,分担者;なし,期間;平成27年度,金額;100万円.
財団法人旗影会平成28年度研究助成,トランス脂肪酸の過剰摂取による動脈硬化指数の悪化は運動によって改善されうるか? 代表者;竹内弘幸,分担者;松尾達弘,白井暢子,期間;平成28年度,金額;100万円.
文部科学省平成28年度科学研究費助成授業基盤研究(C),テーラーメイド脂質栄養学の確立を目指した遺伝子多型と脂質摂取との相互作用の解明,代表者;竹内弘幸,分担者;田淵英一(富山短期大学),期間;平成28年度〜30年度,金額;360万円.
財団法人富山第一銀行奨学財団平成29年度(第34回)研究活動に対する助成,富山湾産のホタルイカがおいしい理由,代表者;竹内弘幸,分担者;なし,期間;平成29年度,金額;27万円.
人旗影会平成29年度研究助成,トランス脂肪酸の安全性評価 −用量依存的ヒト介入試験−,代表者;竹内弘幸,分担者;田淵英一,期間;平成29年度,金額;100万円.
産業財産権
19
竹内弘幸,鈴木順子:食用油の製造法,特許第2051125号(1995).
竹内弘幸,溝渕春気,無類井建夫,竹内久直:肥満予防剤,特許第2646421号 (1997).
(1999).
竹内弘幸,溝渕春気,無類井建夫,竹内久直:血中脂質低下剤,特許第3009017号
溝渕春気、竹内弘幸:低カロリー油脂、特許番号題3135370号(2000)
日高一郎,竹内弘幸,土谷望:血中脂質改善機能を有する食用油,特許第3597437号(2004).
長澤丈志,竹内弘幸,田口信夫,板倉めぐみ:食用油,特許第3998355号(2007).
長澤丈志,竹内 弘幸,田口 信夫,板倉 めぐみ:食用油の製造方法,特許第4001616号(2007).
生稲淳一,竹内 弘幸,高橋 勇:穀粉加工食品,特許第4255217号(2009).
竹内弘幸,板倉めぐみ,久保田文江,田口信夫:油脂組成物,特許第4733246(2011).
野田竜治,関根誠史,櫻井智香,竹内弘幸,生稲淳一,豊島尊:油脂組成物および該当油脂組成物を含有する飲食物,特許第4767919号(2011).
舩橋智子,村野賢博,竹内弘幸,斎田利典,阿部啓之,山崎信,中島一喜:家畜用飼料組成物,特許第5546720号(2014).
松山綾,高本奈緒,村野賢博,竹内弘幸:高蛋白質低グルコシノレート菜種ミールの製造法,特許第5601763号(2014).
米国特許:竹内弘幸,板倉めぐみ、久保田文江、田口信夫, Oil or fat composition, 特許US 6835408 B2, (2004).
台湾特許:竹内弘幸,板倉めぐみ、久保田文江、田口信夫,油脂組成物, 特許第202746号 (2004)
韓国特許:竹内弘幸,板倉めぐみ、久保田文江、田口信夫,油脂組成物,特許第661780(2006).
中国特許:竹内弘幸,板倉めぐみ、久保田文江、田口信夫,油脂組合物, 特許第ZL 00 8 19840.3 (2007)
米国特許:竹内弘幸,板倉めぐみ、久保田文江、田口信夫, Oil or fat composition, 特許US7470445 B2, (2008).
オーストラリア特許:小笠原智香,関根誠史,野田竜治,生稲淳一,豊島尊,竹内弘幸,Oil-and-fat composition, and food or beverage containing the oil-and-fat composition, 特許2006-356388 (2011).
メニュー
マイポータル