下嶋 賢

J-GLOBALへ         更新日: 19/01/15 13:33
 
アバター
研究者氏名
下嶋 賢
 
シモジマ ケン
ハンドル
k_shimo
所属
沖縄工業高等専門学校
部署
機械システム工学科
職名
准教授
学位
博士(工学)(東京電機大学)

プロフィール

研究内容
①5軸制御マシニングセンタのアーティファクト法による幾何偏差推定法
アーティファクトを用いた机上測定による幾何学的偏差の同時推定と、その偏差を用いた加工の不確かさ推定
②水中衝撃波を用いた食品加工装置の開発
水中衝撃波を用いた食品加工技術。本技術は、非加熱製粉、殺菌、軟化、抽出性向上が可能となり、
本特性を生かし、要求される食品に対する粉砕機ならびに搬送機の製作を行う。
③射出成型金型の製作 –沖縄高専ロゴの製作-
射出成型金型の試作を行い、沖縄県工業技術センタ所有の射出成型機を用いた樹脂成形を行う。
④メンテナンスフリー型水中定点カメラの開発
改定に設置後、定点観測を行うカメラを開発している。目標は設置後3カ月の稼働。定期的な静止画像取得が可能な装置の開発を行う。
⑤複合材料(FRP)の切削加工・接合特性の基礎的検討
複合材料の各種加工特性を評価し、最も高能率・高精度な加工方法を選定する。

技術相談
提供可能技術:
・機械要素を組み合わせた試作・設計・製作
・水中カメラ用防水ハウジングの設計・製作
・SolidWorks(3DCAD)を用いた設計
・3次元座標測定機による形状計測支援
・爆破レンジを用いた食品加工技術支援

研究分野

 
 

経歴

 
2013年11月
 - 
現在
沖縄高専 機械システム工学科 准教授
 
2015年3月
 - 
2016年3月
マリボル大学  機械工学科 客員研究員
 
2009年4月
 - 
2013年10月
沖縄高専 機械システム工学科 助教
 
2004年11月
 - 
2009年3月
上智大学 理工学部 機械工学科 常任助手
 
2004年3月
 - 
2004年10月
東京電機大学  工学部 機械情報工学科  嘱託助手
 

委員歴

 
2004年4月
 - 
2006年3月
精密工学会  会誌編集委員
 

受賞

 
2016年4月
ESIT 2016 Best Paper Award
 
2004年8月
8th ISMQC Certificate for Excellent Paper 1st Price
 

論文

 
Numerical Simulation for Soil Surface Explosion Problem- A study of fragments controlling effect using liner plate application -
Yoshikazu Higa, Hirofumi Iyama, Ken Shimojima, Osamu Higa and Shigeru Itoh
The 3rd International Conference on Engineering Science and Innovative Technology (ESIT 2018), Pang Nga, Thailand, April 19 - 22 2018 PaperID:No.17      2018年4月   [査読有り]
Development of food processing machine for practical use by underwater shock waves using a wire explosion of aluminum
The 3rd International Conference on Engineering Science and Innovative Technology (ESIT 2018), Pang Nga, Thailand, April 19 - 22 2018 PaperID:No.17      2018年4月   [査読有り]
アルミ細線の線爆に伴う水中衝撃波を用いた食品加工の実用的装置の開発
下嶋賢,比嘉修,比嘉吉一,嶽本あゆみ,安田淳,井山裕文,渡邉敏晃,伊東繁
沖縄高専紀要,第12号   63-69   2018年3月   [査読有り]
Practical Example of Introductory Engineering Education Based on the Design Process and Teaching Methodology Using a Gyro Bicycle
Asian Journal of Education and Training   4(1) 51-55   2018年2月   [査読有り]
Numerical Simulation of Electrical Discharge Characteristics Induced by Underwater Wire Explosion
下嶋 賢
Materials Science Forum   910 72-77   2018年1月   [査読有り]
Using Underwater Shockwaves for the Development of Processing Devices for Plant Materials
下嶋 賢
Materials Science Forum   910 169-175   2018年1月   [査読有り]
Experimental Verification of the Softening of the Pork Using Underwater Shock Waves Generated by Wire Electrical Discharges
Materials Science Forum   910 176-179   2018年1月
Detailed Analysis of Closed-Cell Aluminum Alloy Foam Internal Stracture Changes during Compressive Deformation
Advanced Engineering Materials   20(4) 1800164   2018年   [査読有り]
Experimental Study and Computational Simulation for Shock Characteristics Estimation of Okinawa's Soils "Jahgaru
The International Journal of Multiphysics   11(3) 245-253   2017年10月   [査読有り]
Experimental Study and Computational Simulation for Shock Characteristics Estimation of Okinawa's Soils "Jahgaru"
The International Journal of Multiphysics   11(3) 245-253   2017年9月   [査読有り]
An Optical Observation of Shockwave Propagation Induced by an Underwater Wire Explosion
The International Journal of Multiphysics.      2016年11月   [査読有り]
ASME 2016 Pressure Vessels & Piping Division Conference PVP2016   4(PVP2016-63510)    2016年7月   [査読有り]
ASME 2016 Pressure Vessels & Piping Division Conference PVP2016   4(PVP2016-63530)    2016年7月   [査読有り]
ASME 2016 Pressure Vessels & Piping Division Conference PVP2016   4(PVP2016-63588)    2016年7月   [査読有り]
ASME 2016 Pressure Vessels & Piping Division Conference PVP2016   4(PVP2016-64020)    2016年7月   [査読有り]
Computational Simulation of Shock Wave Propagation Characteristics in Foods
he 2nd International Conference on Engineering Science and Innovative(ESIT 2016)   (PaperID:No.13) 366-371   2016年4月   [査読有り]
水中衝撃波を用いた食品加工装置の試作
Ken Shimojima,Yoshikazu Higa,Osamu Higa,Atsushi Yasuda,Ayumi Takemoto,Shigeru Itoh,Hirofumi Iyama,Toshiaki Watanabe
International Conference on Engineering Science and Innovative(ESIT 2016), Phuket, Thailand, April 21 - 23 (2016)   (PaperID:No.12) 360-365   2016年4月   [査読有り]
下嶋賢,比嘉修,比嘉勝也,比嘉吉一,嶽本あゆみ,安田淳, 山戸 陸也,中澤 稔,井山裕文,渡邉敏晃,伊東繁
日本食品工学会   16(4)    2015年12月   [査読有り]
International Journal of Multiphysics   9(1) 37-44   2015年   [査読有り]
The International Journal of Multiphysics   8(2) 245-252   2014年   [査読有り]

Misc

 
Computational simulation for contribute to unexploded bomb disposal problem using SPH scheme
The International Conference on Engineering and Applied Sciences (2018 TICEAS), (2018.02), pp.164, Bangkok, Thailand   164   2018年2月
A Consideration of Underwater Shock Wave Behavior at Interface for Various Acoustic Impedance Materials using the Computational Prediction
15th World Congress on Advances in Nutrition, Food Science & Technology (Nutrition World 2017)      2017年9月
Design and Production of Food Processing Machine using Under Water Shock Wave for Practical Application
15th World Congress on Advances in Nutrition, Food Science & Technology (Nutrition World 2017)      2017年7月

書籍等出版物

 
工作機械の加工精度の現状
下嶋 賢
日刊工業新聞   2011年8月   
5軸制御マシニングセンターの加工精度評価方法の現状
下嶋 賢
日刊工業新聞   2010年8月   
編集後記
下嶋 賢
精密工学会誌,75巻,11号   2009年11月   

講演・口頭発表等

 
Experiment and numerical analysis of softening of meat using underwater shock wave
MULTIPHYSICS 2018 ,13-14 December 2018, Krakow, Poland   2018年12月13日   
水中衝撃波を用いた食品加工装置の開発 -粒子速度計測結果を用いた圧力容器設計-
下嶋 賢,比嘉修,比嘉吉一
IPPS Collaborative Research Meeting 2018   2018年3月5日   
Design and production of food processing machine for softening meat using underwater shockwave
Yellow Sea Rim Workshop on Explosion, Combusion and other Energetic Phenomena for Various Environmental Issues (YSR2018) ,KAIST, Feb,22th,2018   2018年2月22日   
Development of automatic feeding mechanism of silicone container of batch type using underwater shock wave
Yellow Sea Rim Workshop on Explosion, Combusion and other Energetic Phenomena for Various Environmental Issues (YSR2018) ,KAIST, Feb,22th,2018   2018年2月22日   
Effects of initial cavitation on underwater shock wave propagation
Yellow Sea Rim Workshop on Explosion, Combusion and other Energetic Phenomena for Various Environmental Issues (YSR2018) ,KAIST, Feb,22th,2018   2018年2月22日   
SPH simulation of Fragment Behavior Prediction for Soil Surface Explosion
Yellow Sea Rim Workshop on Explosion, Combusion and other Energetic Phenomena for Various Environmental Issues (YSR2018) ,KAIST, Feb,22th,2018   2018年2月22日   
Applicability of shock wave moldings as the tactile specimen
Yellow Sea Rim Workshop on Explosion, Combusion and other Energetic Phenomena for Various Environmental Issues (YSR2018) ,KAIST, Feb,22th,2018   2018年2月22日   
Computational Prediction of Electrical Discharge Characteristics and Shockwave
Yellow Sea Rim Workshop on Explosion, Combusion and other Energetic Phenomena for Various Environmental Issues (YSR2018) ,KAIST, Feb,22th,2018   2018年2月22日   
Computational Simulation of Underwater Shockwave Behavior at the Interface
Yellow Sea Rim Workshop on Explosion, Combusion and other Energetic Phenomena for Various Environmental Issues (YSR2018) ,KAIST, Feb,22th,2018   2018年2月22日   
A Consideration of Underwater Shock Wave Behavior at Interface for Various Acoustic Impedance Materials using the Computational Prediction
15th World Congress on Advances in Nutrition, Food Science & Technology (Nutrition World 2017)   2017年9月11日   
Design and Production of Food Processing Machine using Under Water Shock Wave for Practical Application
15th World Congress on Advances in Nutrition, Food Science & Technology (Nutrition World 2017)   2017年9月11日   
水中衝撃波を用いた各種食品加工装置
伊東 繁,比嘉 修,安田 淳,藏屋 英介,下嶋 賢,比嘉 吉一
日本食品工学会 第18回(2017年度)年次大会   2017年8月9日   
食品加工のための水中衝撃波生成技術
比嘉 修,安田 淳,下嶋 賢,比嘉 吉一,伊東 繁
日本食品工学会 第18回(2017年度)年次大会   2017年8月9日   
水中細線爆発に関する放電特性の数値シミュレーション
平安山 涼,比嘉 吉一,下嶋 賢
日本機械学会 九州学生会 第48回学生員卒業研究発表講演会   2017年3月3日   
Computational simulation of soften of food by food processing machine using under shock wave
2016年12月8日   
Experimental Study for the Optimal Conditions for the Softening of Pork Using Underwater Shock Wave
onctk_shimo   2016年9月26日   
Application of Underwater Shock Waves for Food Processing Devices
2016年9月25日   
Numerical Simulation of Electrical Discharge Characteristics Induced by Underwater Wire Explosion
2016年9月25日   
Experimental Study and Computational Simulation for Shock Characteristics Estimation of Okinawa’s Soils “Jahgaru”
2016年9月25日   
Computational Simulation for Milling Flour of Rice Powder Using Under Water Shock Wave
onctk_shimo   2016年9月25日   
Experimental Study for the Optimal Conditions for the Softening of Pork Using Underwater Shock Wave
Fifth International Symposium on Explosion, Shock Wave and High-strain-rate Phenomena 25-28 September 2016, Beijing, China   2016年8月25日   
Experimental Study of the softening of the pork meat using the underwater
2016年7月1日   
Computational Prediction of Underwater Shock Wave Propagation and Reflection Behavior at the Interface for Various Acoustic Impedance Materials
Yellow Sea Rim Workshop on Explosion, Combusion and other Energetic Phenomena for Various Environmental Issues (YSR2016)   2016年7月1日   
The effect of improving the oil extraction of Slovenia production seed by underwater shock wave
SK008788   2015年12月10日   
Making of pressure vessel for food processing by explosive forming
2015年12月10日   
Design of pressure vessel for food processing machine by underwater shock wave.
2015年12月10日   
An optical observation of shockwave propagation induced by underwater wire explosion,
SK008788   2015年12月10日   
A study of accuracy of finished test piece on multi-tasking machine tool
下嶋 賢
SK008788   2015年3月17日   
A Practical Example of Introductory Education Based on the Design Process and Teaching Methodology using Gyro Bicycle
下嶋 賢
SK008788   2014年10月10日   
Simultaneous Estimation Method of Geometrical Deviation at five Axis Machining Center
下嶋 賢,仲村渠 大地
The 1st International Conference on Engineering Science and Innovative Technology, April 8-10, 2014, Krabi, Thailand, Paper ID 74   2014年4月8日   
水中衝撃波を用いたパンプキンシードの抽出性向上効果の検証
下嶋賢、藏屋英介、渡邊謙太、比嘉吉一、比嘉修、嶽本あゆみ、安田淳、井山裕文、比嘉勝也、伊東繁
日本食品工学会2014年大会   2014年   
水中衝撃波を用いた米粉製造装置の開発
下嶋賢、藏屋英介、渡邊謙太、比嘉吉一、比嘉修、嶽本あゆみ、安田淳、井山裕文、比嘉勝也、伊東繁
日本食品工学会2014年大会   2014年   
食品加工における衝撃波処理の未来
伊東 繁,下嶋 賢,名波 和幸,渡邉 敏晃,井山 裕文
FOOMA JAPAN 2013   2013年   
瞬間的高圧による米粉製造システムの商業生産対応について
下嶋 賢
アグリビジネス創出フェアー2013   2013年   
衝撃波の瞬間的高圧を利用した食品加工技術とその実例
嶽本あゆみ, 下嶋賢, 比嘉勝也, 山戸陸也, 水上浩之, 外本和幸, 伊東繁
平成25年電気学会全国大会   2013年   
異なる密度環境下における瞬間的高圧による殺菌効果の比較
嶽本あゆみ, 比嘉修, 下嶋賢, 比嘉勝也, 工藤康文, 外本和幸, 伊東繁
第22回日本MRS学術シンポジウム   2012年   
下嶋 賢
瞬間的高圧による米粉製造システムの商業生産対応について
アグリビジネス創出フェアー2013   2013年   
瞬間的高圧による米粉製造システムの商業生産対応について
下嶋 賢ほか
アグリビジネス創出フェア2012   2012年   
Improvement juice extraction of pumpkin oil by underwater shock wave
Ken Shimojima, Eisuke Kuraya, Osamu Higa, Katsuya Higa, Yoshikazu Higa, Ayumi Takemoto, Shigeru Itoh ,Matej Vesenjak, Zoran Ren
Improvement juice extraction of pumpkin oil by underwater shock wave Multiphysics 2013   2011年   Amsterdam, The Netherlands
ロボット製作を題材としたものつくり教育の方法とその効果
眞喜志 隆,政木清孝,下嶋賢,比嘉吉一,松田昇一
日本機械学会 講演会講演論文集 技術と社会の関連をめぐって   2011年   
DBBによる5軸マシニングセンタの幾何偏差測定における留意点
下嶋 賢,後藤 小百合,清水 伸二,堤 正臣
日本機械学会 第7回生産加工工作機械部門講演会講演論文集   2008年   
テーブル直進運動精度の6自由度同時測定の高精度化
下嶋 賢,清水 伸二,今井 登,近藤 洋之
2006年度精密工学会春季大会学術講演会講演論文集   2006年   
Continuous operation of milling flour system by underwater shock wave and fixed quantity evaluation
Multiphysics 2013
December 201312-13   Amsterdam, The Netherlands
Development of Continous Driving Device for Rice Powder Manufacturing using Underwater Shock Wave
K. Shimojima, Y. Higa, O. Higa, K. Higa, A. Takemoto, S. Itoh
Nov.20,21,2013,   Kumamoto JAPAN
Improvement of Manufacturing system Rice-powder Efficiency Using Underwater Shock Wave
Ken Shimojima, Osamu Higa , Katsuya Higa, Yoshikazu Higa, Ayumi Takemoto and Shigeru Itoh
March 27 ? 29, 2013   Okinawa JAPAN
Design of milling flour system using underwater shock wave
K. Naha, K. Shimojima, S. Itoh
March 27 ? 29, 2013   Okinawa JAPAN
Design of pressure vessel for fixed quantity evaluation of rice powder,
Y.Oyadomari,K. Naha, K. Shimojima, Y. Miyafuji, S. Itoh
March 27 ? 29, 2013   Okinawa JAPAN
On the powder sterilization by instantaneous high pressure loading
K. Izena, A. Takemoto, M. Yamato H. Mizukami, O. Higa, K. Shimojima, K. Higa, K. Hokamoto, S. Itoh
9-11December 2013   Yokohama, Japan
On quality evaluation of rice flour by instantaneous high-pressure processing
A. Takemoto, M. Yamato, H. Mizukami, O. Higa, K. Shimojima, K. Higa, K. Hokamoto, S. Itoh
9-11December 2013   Yokohama, Japan
Improvement of efficiency of manufacturing rice powder using under water shock wave
K. Shimojima, Y. Higa, O. Higa, K. Higa, A. Takemoto, S. Itoh
13-14 December 2012   Lisbon, Portugal

競争的資金等の研究課題

 
瞬間的高圧による低コスト高品質米粉製造システムの商業生産技術の普及
農林水産省 農林水産技術会議事務局: 平成26年度農林水産業・食品産業科学技術研究推進事業委託事業
研究期間: 2014年4月 - 2015年3月    代表者: 伊東繁,比嘉勝也,比嘉吉一,下嶋賢,三枝隆裕,嶽本あゆみ,比嘉修