MISC

責任著者
2013年3月

ブルーベリー(Vaccinium spp.)の品種間における組成および抗酸化能の解析

鹿児島大学農学部学術報告
  • 入角 順平
  • ,
  • 十合 貴之
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  • 坂尾 こず枝
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  • 山本 雅史
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  • 福留 弘康
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  • 川口 昭二
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  • 冨永 茂人
  • ,
  • 侯 徳興

63
開始ページ
27
終了ページ
38
記述言語
日本語
掲載種別
出版者・発行元
鹿児島大学

ブルーベリー(Vaccinium spp.)はアントシアニンを多く含み,機能性食品として注目されている。一方,アントシアニンの組成は品種問で異なると報告されている。本研究では機能性食品利用の視点で,鹿児島大学農学部附属農場唐湊果樹園で栽培されている12品種のブルーベリーについて,溶媒のアントシアニン抽出効率やポリフェノール含量,アントシアニン組成,抗酸化能(DPPH法,ORAC法)を検討した。その結果,50%酢酸一50%エタノールは1%塩酸一99%メタノールとほぼ同等の高い効果を示した。品種間の比較では,ポリフェノール含量,アントシアニン含量,抗酸化能などではジョージアジムが低い値となったが,他の品種間に有意な差は見られなかった。また,ポリフェノール含量と抗酸化能の間には中位・高位の正の相関が認められた。Blueberry (Vaccinium spp.) contains higher amounts of anthocyanins and is reported to be benefit to human health. Onthe other hand, there are differences on amounts and compositions of anthocyanins among the cultivars of blueberry, whichconcerns the functionality. In the present study, we first examined the extract-efficiency of the anthocyanins with the solventsavailable for food utilization, and then investigated anthocyanin compositions and antioxidant capacity (DPPH andORAC) in 12 cultivars of blueberry cultivated in the Toso Orchard, Experimental Farm of the Faculty. The results revealedthat the solvent consisting of 50% acetic acid - 50% ethanol showed the same extract efficiency as that with the solvent of1% hydrochloric acid - 99% methanol, a classic solvent for anthocyanin extracts but not available for food utilization. Thereare no significant differences on the contents of polyphenols and anthocyanins„ and antioxidant capacity except Georgiagemblueberry showed the lower activity. Moreover, positive correlations of middle to high degree were observed between thepolyphenol content and the antioxidant capacity.

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CiNii Articles
http://ci.nii.ac.jp/naid/120005866215
CiNii Books
http://ci.nii.ac.jp/ncid/AN00040603
ID情報
  • ISSN : 0453-0845
  • CiNii Articles ID : 120005866215
  • CiNii Books ID : AN00040603
  • identifiers.cinii_nr_id : 1000000305161

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