合谷 祥一

J-GLOBALへ         更新日: 18/09/14 11:33
 
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研究者氏名
合谷 祥一
 
ゴウタニ シヨウイチ
所属
香川大学
部署
農学部 生物資源利用学
職名
教授
学位
農学修士(大阪府立大学), 農学博士(京都大学)

研究分野

 
 

経歴

 
1982年
 - 
1986年
 香川大学, 助手
 
1986年
 - 
2001年
 香川大学, 助教授
 
2001年
   
 
- 香川大学, 教授
 

学歴

 
1974年4月
 - 
1978年3月
大阪府立大学 農学部 農芸化学科
 
1978年4月
 - 
1980年3月
大阪府立大学大学院 農学研究科修士課程 農芸化学専攻
 
1980年4月
 - 
1981年12月
大阪府立大学大学院 農学研究科博士後期課程 農芸化学専攻
 

委員歴

 
2013年3月
 - 
現在
日本農芸化学会  男女共同参画推進委員会 委員
 
2006年4月
 - 
2015年3月
日本食品科学工学会  評議員
 
2005年
 - 
現在
日本油化学会  代議員
 
2012年4月
 - 
2014年3月
 日本農芸化学会, 日本農芸化学会代議員, 代議員
 
2012年3月
 - 
現在
日本食品科学工学会  日本食品科学工学会評議員, 評議員
 

受賞

 
2000年
日本食品科学工学会奨励賞
 

論文

 
Tsutashi Matsuura, Tsutashi Matsuura, Akihiro Ogawa, Yukari Ohara, Shogo Nishina, Maho Nakanishi, Shoichi Gohtani
Journal of Oleo Science   67 167-176   2018年1月
© 2018 by Japan Oil Chemists’ Society. The effect of alcohols (ethanol, 1-propanol, propylene glycol, glycerin, sucrose) on the phase behavior and emulsification of sucrose stearic acid ester (SSE)/water/edible vegetable oil (EVO) systems was inve...
Sunsanee Udomrati, Sunsanee Udomrati, Nauman Khalid, Nauman Khalid, Nauman Khalid, Nauman Khalid, Shoichi Gohtani, Mitsutoshi Nakajima, Mitsutoshi Nakajima, Mitsutoshi Nakajima, Kunihiko Uemura, Kunihiko Uemura, Isao Kobayashi, Isao Kobayashi
Colloids and Surfaces B: Biointerfaces   148 333-342   2016年12月
© 2016 Elsevier B.V. A series of amphiphilically esterified xylo-oligosaccharides (xylo esters) with different fatty acids residues – decanoic acid (C-10), lauric acid (C-12) and palmitic acid (C-16) – were enzymatically modified at 60 °C for 4 h....
Waraporn Prasert, Waraporn Prasert, Shoichi Gohtani
Journal of Food Engineering   168 119-128   2016年8月
© 2015 Elsevier Ltd. Abstract The effect of sucrose on phase behavior and droplet size in an aqueous phase/surfactant (Tween®)/vegetable oil system was studied to prepare food nano-emulsions using low-energy emulsification methods. There was minim...
Waraporn Prasert, Waraporn Prasert, Shoichi Gohtani
Journal of Food Engineering   180 101-109   2016年7月
© 2016 Elsevier Ltd. All rights reserved. The effect of temperature (25, 40, and 60 °C) on food nano-emulsification using low-energy method in water/Tweens®/vegetable oil systems was studied. Increasing temperature resulted in a disappearance of s...
Sunsanee Udomrati, Sunsanee Udomrati, Nauman Khalid, Nauman Khalid, Nauman Khalid, Shoichi Gohtani, Mitsutoshi Nakajima, Mitsutoshi Nakajima, Mitsutoshi Nakajima, Marcos A. Neves, Marcos A. Neves, Marcos A. Neves, Kunihiko Uemura, Kunihiko Uemura, Isao Kobayashi, Isao Kobayashi
Carbohydrate Polymers   143 44-50   2016年6月
© 2016 Elsevier Ltd. All rights reserved. Hydrophobically modified oligosaccharides were prepared by an enzyme-catalyzed reaction of maltodextrin/xylo-oligosaccharide and palmitic acid. Maltodextrin with dextrose equivalent (DE) of 16 palmitate (D...

Misc

 
香川県木田郡三木町における高齢者の食生活実態調査
合谷祥一
香川大学農学部学術報告   61 55-62   2009年
単分散O/Wエマルション-ジェランガムゲルの圧縮及び官能特性に対する油滴の影響
合谷祥一, 藤田(梶)朋子, 山野善正
香川大学農学部学術報告   60 53-59   2008年
合谷祥一
化学と生物   45(9) 644-649   2007年
Application of Globin and Keto-hexose Glycated Globin to Wheat-based Products
Innun Aree, Hayakawa Shigeru, Ogawa Masahiro, Gohtani Shoichi
13th World Congress of Food Science and Technology   2006 1143-1151   2006年
高齢者の食事について
合谷祥一
地域社会におけるエイジング総合研究   197-198   2006年

書籍等出版物

 
おいしさの科学とビジネス展開の最前線
合谷 祥一 (担当:分担執筆, 範囲:第6章 テクスチャーの化学)
シーエムシー出版   2017年7月   ISBN:78-4-7813-1249-1
進化する食品テクスチャ−
(株)エヌ・ティー・エス   2011年   ISBN:978-4-86043-387-1
高齢化社会へのアプローチ・第四章 高齢者の食事(39-54)
香川大学大学教育開発センター   2008年   ISBN:978-4-938236-12-0
新しい分散・乳化の科学と応用技術の新展開(3)
(株)テクノシステム   2006年   
地域社会におけるエイジング総合研究(O)
2006年   

講演・口頭発表等

 
The effect of maltodextrin on stability and rheological properties of O/W emulsion
日本家政学会第62回大会   2010年   
ポリグリセリン脂肪酸エステルを用いた界面科学的乳化法による微細O/Wエマルションの調製
日本農芸化学会関西・中四国・西日本支部,日本栄養・食糧学会九州・沖縄支部及び日本食品科学工学会西日本支部2009年度合同沖縄大会   2009年   
Preparation of fine emulsion by low energy method using food grade emulsifiers
CMU-KU Symposium 2009 – The 2nd International Meeting for Development of International Networking Reduction of Agrochemical Use: Food Safety Technologies in Southeast Asia-   2009年   
曇点の分光光度計による測定とポリオキシエチレン(20)ソルビタンモノオレイン酸エステルの曇点に対する糖の平均エクアトリアル水酸基数(e-OH数)の影響
日本食品科学工学会第56回大会   2009年   
ポリグリセリン脂肪酸エステルを用いた界面科学的乳化法による微細O/Wエマルションの調製
日本家政学会第61回大会   2009年   

Works

 
糖を利用した微細エマルション調製法に関する研究
2006年
玄米粉の特性評価
2005年 - 2006年
種々のゲル状食品の物性,保水性に対する希少糖の影響
2005年
膜乳化技術によるマイクロキャリアの開発とヘルスケアへの応用(2003)
2001年 - 2003年
膜乳化技術によるマイクロキャリアの開発とヘルスケアへの応用(高齢者向けエマルションゲル食品の開発)
2001年 - 2003年

競争的資金等の研究課題

 
エマルションの物理化学
食品のテクスチャー
油脂含有食品のレオロジー
おいしさの科学
高齢者用食品の開発