WAKAYAMA Mamoru

J-GLOBAL         Last updated: Jun 8, 2019 at 02:44
 
Avatar
Name
WAKAYAMA Mamoru
Affiliation
Ritsumeikan University
Section
College of Life Sciences, Department of Biotechnology
Job title
Professor
Degree
Doctor of Agriculture
Other affiliation
Ritsumeikan University

Research Areas

 
 

Published Papers

 
Enzymatic and molecular characterization of α-1,3-glucanase (AglST2) from Streptomyces thermodiastaticus HF3-3 and its relation with α-1,3-glucanase HF65 (AglST1)
Vipavee Cherdvorapong, Hidehisa Fujiki, Wasana Suyotha, Yoichi Takeda, Shigekazu Yano, Kazuyoshi Takagi, Mamoru Wakayama
J. Gen. Appl. Microbiol.   65 18-25   2019
Characterization and Thermal Denaturation Kinetic Analysis of Recombinant L-Amino Acid Ester Hydrolase from Stenotrophomonas maltophilia
Md Saddam Hossain, T Tanaka, J Hayashi, K Takagi, Y Takeda, and M Wakayama
Journal of Agricultural and Food Chemistry   66 11064-11072   2018
Crystal structure analysis and enzymatic characterization of g-glutamyltranspeptidase from Pseudomonas nitroreducens
T Hibi, M Imaoka, Y Shimizu, T Itoh, and M Wakayama
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry   online   2018
X-ray crystallographic analysis of the catalytic main of a-1,3-glucanase FH1 from Paenibacillus glycanilnticus over expressed in Brevibacillus choshinensis
R Intuy, T Itoh, W Suyotha, J Hayashi, S Yano, K Makable, M Wakayama, and T Hibi
Acta Cryst F   74 770-773   2018
Deletion of uncharacterized domain from α-1,3-glucanase of Bacillus circulans KA-304 enhances heterologous enzyme production in Escherichia coli
Shigekazu Yano, Wasana Suyotha, Sumika Zanma, Hiroyuki Konno, Vipavee Cherdvorapong, and Mamoru Wakayama
J. Gen. Appl. Microbiol.   64 212-220   2018

Books etc

 
Marine Microorganism: An Underexplored Source of l-Asparaginase (Advances in Food and Nutrition Research)
Asep A. Prihanto, Mamoru Wakayama
ELSEVIER   Aug 2016   
Enzymes in Food and Beverage Processing (Enzymes in Flavors and Food Additives)
Renu Nandakumar and Mamoru Wakayama
CRC Press   2016   ISBN:978-1-4822-2128-2
生命科学1 Life Science 生物個体から分子へ
浅野真司らとの共著
コロナ社   May 2012   
D-AMINO ACIDS A New Frontier In Amino Acid and Protein Research Practical Methods and Protocols
Ryuichi Konno et al.
Nova Biomedical Books   Jul 2008   
生命体の科学と技術
今村信孝らとの共著
培風館   Apr 2006   

Conference Activities & Talks

 
超好熱アーキア由来ホモセリン酸脱⽔素酵素に⾒出した新奇な補酵素結合様式
日本農芸化学会関西支部第502回講演会   Feb 2018   
L-アミノ酸エステラーゼによる血管拡張作用ペプチド(Trp-His)の酵素合成に関する研究
日本農芸化学会関西支部第502回講演会   Feb 2018   
発酵食品から分離したLactococcus lactis subsp. SK1由来α-アミラーゼの諸性質の検討
日本生物工学会九州支部 沖縄大会   Dec 2017   
Streptomyces thermodiastaticus由来耐熱性キチナーゼに関する研究
日本生物工学会九州支部 沖縄大会   Dec 2017   
L-アミノ酸エステラーゼによる血管拡張作用ペプチド(Trp-His)の酵素合成に関する研究
日本生物工学会九州支部 沖縄大会   Dec 2017   

Teaching Experience

 

Research Grants & Projects

 
牛乳をベースとする新規機能性調味液の製造法の開発
独立行政法人科学技術振興機構 地域イノベーション創出総合支援事業(シーズ発掘試験)
Project Year: 2007 - 2008