KAWAI Yasushi

J-GLOBAL         Last updated: Sep 3, 2019 at 03:04
 
Avatar
Name
KAWAI Yasushi
E-mail
kawai.yasushi50nihon-u.ac.jp
URL
http://hp.brs.nihon-u.ac.jp/~anikoyu/ms/index.html
Affiliation
Nihon University
Section
College of Bioresource Sciences, Department of Animal Science and Resources
Job title
Professor
Degree
Ph.D(Tohoku University)
Research funding number
00261496

Research Areas

 
 

Academic & Professional Experience

 
May 1994
 - 
Mar 2003
東北大学農学部畜産学科畜産利用学講座・助手
 
Apr 2003
 - 
Mar 2007
東北大学大学院農学研究科生物産業創成科学専攻動物資源化学分野・助手
 
Jun 2003
 - 
Mar 2004
フローニンゲン大学バイオロジカルセンター分子遺伝学研究室(オランダ)・博士研究員(文部科学省在外研究員)
 
Apr 2004
 - 
Sep 2004
宮城学院女子大学・非常勤講師(兼任)
 
Apr 2007
 - 
Mar 2013
東北大学大学院農学研究科生物産業創成科学専攻動物資源化学分野・助教
 

Education

 
Apr 1988
 - 
Mar 1992
Animal science, Faculty of Agriculture, Tohoku University
 
Apr 1992
 - 
Mar 1994
animal science, Graduate School, Division of Agriculture, Tohoku University
 

Awards & Honors

 
Sep 2015
ヒト腸管由来乳酸菌により産生されるバクテリオシンに関する研究, 日本酪農科学会賞, 日本酪農科学会
 
Mar 2012
日本畜産学会優秀論文賞
 
Mar 2011
日本畜産学会優秀論文賞
 
Sep 2010
日本農芸化学会東北支部奨励賞
 
Mar 2008
日本畜産学会優秀論文賞
 

Published Papers

 
Homologous expression and characterization of gassericin T and gassericin S, a novel class IIb bacteriocin produced by Lactobacillus gasseri LA327.
Genki Kasuga, Masaru Tanaka, Yuki Harada, Hiroshi Nagashima, Taisei Yamato, Ayaka Wakimoto, Kensuke Arakawa, Yasushi Kawai*, Jan Kok, and Tetsuya Masuda
Applied and Environmental Microbiology   85(6) e02815-18   Jun 2019   [Refereed]
Long-term cultivation of Lactobacillus gasseri LA39 in reconstituted skim milk and productivity of the circular bacteriocin “gassericin A”
Ayaka Wakimoto, Atusshi Shirata, Mayu Saitoh, Yuki Harada, Hiroshi Nagashima, Taisei Yamato, Genki Kasuga, Kensuke Arakawa, Yasushi Kawai*, and Tetsuya Masuda
Milk Science   68(1) 30-36   Mar 2019   [Refereed]
Development of an MRS broth-based complete food-grade medium for Lactobacillus gasseri cultivation using food-grade yeast extract and bacteriocins produced by the bacteria.
G. Kasuga, F. Togashi, M. Abe, M. Tanaka, K. Arakawa, Y. Kawai*, T. Miyamoto, T. Masuda
Milk Science   66(3) 195-204   Dec 2017   [Refereed]
N-acetylsucrosamine utilization by Bifidobacterium longum No. 14-2
Mengqui Li, Yukitaka Miyazawa, Gang Zhao, Koichi Suzuki, Yasushi Kawai, Tetsuya Masuda, and Munehiro Oda
Food Preservation Science   43(4) 179-186   Jul 2017   [Refereed]
Bifidobacterium spp. による非天然の新規合成二糖類—N-acetylsucrosamine—の資化
李 夢秋・宮沢幸敬・趙 岗・廣川侑実・入江友啓・鈴木公一・川井 泰・増田哲也・小田宗宏
ミルクサイエンス   66(1) 9-16   Apr 2017   [Refereed]

Misc

 
乳製品(ヨーグルト、チーズ、およびバター)製造実習より得た知見と注意点について
川井 泰
日本大学生物資源科学部「教職課程紀要」別冊   (1) 80-85   Sep 2017
ヒト腸管由来乳酸菌Lactobacillus gasseriが生産するバクテリオシンとその特性
川井 泰*
ミルクサイエンス   65(2) 97-104   Aug 2016   [Invited]
我が国における乳酸菌由来バクテリオシンの研究とその利用性
田中 勝・春日元気・福富宏貴・川井 泰*・増田哲也
ミルクサイエンス   65(2) 89-96   Aug 2016   [Refereed]
視点2015/牛乳消費を確保せよ「報告者も認める偶然の可能性、さらなる研究の必要性 -牛乳の多摂取で短命化、女性の骨折率も上昇する?-」
川井 泰
DAIRYMAN   65(3) 25   Mar 2015   [Invited]

Books etc

 
乳・肉・卵の機能と利用
川井 泰 (Part:Joint Work, 乳製品各論II)
アイ・ケイコーポレーション   Oct 2018   
ヨーグルトの事典
川井 泰 (Part:Joint Work, 243-249)
朝倉書店   Apr 2016   
Lactic Acid Bacteria and Bifidobacteria: Current Progress in Advanced Research
Takeshi Zendo, Kenji Sonomoto, and Tadao Saito (Part:Joint Work, 177-208)
Caister Academic Press   Oct 2011   
乳酸菌とビフィズス菌のサイエンス
荒川健佑・内田英明・齋藤忠夫 (Part:Joint Work, 184-193,468-474)
京都大学学術出版会   Nov 2010   
機能性ペプチドの最新応用技術
シーエムシー出版   Oct 2009   

Conference Activities & Talks

 
Investigation of a new production factor for gassericin T, the class Ⅱb bacteriocin produced by
○長嶋 曜1、安久恭子2、五十嵐愛恵2、脇本彩加1、内藤 豪1、原田悠暉1、春日元気1、増田哲也1、川井 泰1 (1日大院生資科、2日大生資科)
日本畜産学会 第126回大会・盛岡(岩手大学)   19 Sep 2019   
Lactobacillus gasseriが生産するガセリシンSの抗菌性は指標菌の生育フェーズに影響される
○春日元気・長嶋 曜・原田悠暉・内藤 豪・増田哲也・川井 泰(日大院生資科)
日本畜産学会 第126回大会・盛岡(岩手大学)   19 Sep 2019   
カタラーゼ試験による肉製品の加熱履歴の確認
○藤澤 希1、原 勇一2、藤田颯人2、遠藤明仁1、大友浩幸1、川井 泰2、増田哲也2 (1農林水産省動物検疫所、2日大生資科)
日本畜産学会 第126回大会・盛岡(岩手大学)   18 Sep 2019   
イルカ用代用乳創製に向けた3種イルカの乳成分の比較
○小島春花1、菊池美江2、奥山康治3、白形知佳3、髙津智和4、植田啓一5、鈴木美和1、増田 哲也1、川井 泰1 (1日大院生資科、2日大生資科、3新江ノ島水族館、4城崎マリンワールド、5沖縄美ら島財団)
日本畜産学会 第126回大会・盛岡(岩手大学)   18 Sep 2019   
Lactococcus lactis subsp. cremorisとの共培養によるLactobacillus gasseriの乳中における生育改善
○小村恭子1、増田哲也1、川井 泰1 (1日大院生資科)
日本畜産学会 第126回大会・盛岡(岩手大学)   18 Sep 2019   

Patents

 
特願2017-109215 : 除菌剤、除菌方法及び除菌キット
特開2015-167474 : ラクトバチルス属乳酸菌培養用乳培地
増田哲也・川井 泰、その他連名4名
特開2009-44983 : ガセリシンAの生産方法及び食品保存剤
特許第6330237 : 消化管内および糞便由来乳酸菌培養用乳もしくは豆乳由来組成物、培養用又は発酵用原料及び乳酸発酵物
荒川健佑・川井 泰、その他連名5名
特許第5084093 : ガセリシンAの生産方法、抗菌剤及び炎症の治療剤
齋藤忠夫・川井 泰