Yokoyama Takehiko

J-GLOBAL         Last updated: Nov 2, 2018 at 05:51
 
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Name
Yokoyama Takehiko
Affiliation
Kitasato University
Section
School of Marine Biosciences, Department of Marine Biosciences, .
Job title
Lecturer/Junior Associate Professor
Research funding number
60296431
ORCID ID
0000-0002-1991-9100

Research Areas

 
 

Education

 
 
 - 
1993
水産, Faculty of Agriculture, Tohoku University
 
 
 - 
1995
水産利用学, Graduate School, Division of Agriculture, Tohoku University
 

Published Papers

 
Yokoyama T, Tokuda M, Amano M, Mikami K
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry   82(2) 268-273   Jan 2018   [Refereed]
Changes in free amino acid concentrations and associated gene expression profiles in the abdominal muscle of kuruma shrimp Marsupenaeus japonicus acclimated at different salinities
Koyama H, Mizusawa N, Hoashi M, Tan E, Yasumoto K, Jimbo M, Ikeda D, Yokoyama T, Asakawa S, Piyapattanakorn S, Watabe S
Journal of Experimental Biology   221    Jun 2018   [Refereed]
Yokoyama T, Tokuda M, Amano M, Mikami K
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry   81(9) 1681-1686   Jun 2017   [Refereed]
Amano M, Amiya N, Yokoyama T, Onikubo K, Yamamoto N, Takahashi A
General and Comparative Endocrinology   236 174-180   Jul 2016   [Refereed]
Amano M, Amiya N, Yokoyama T, Takakusaki Y, Minakata H
Fish. Sci.   77(6) 953-959   Nov 2011   [Refereed]

Misc

 
The relation between red tide Prorocentrum dentatum and discoloration of Crassostrea gigas in Kesennuma Bay, in 2010
Nakaie H, Yokoyama T, Oshino A, Chiba A, Nagashima H.
Miyagi Pref. Rep. Fish. Sci.   (12) 41-45   Mar 2012

Books etc

 
Seaweeds: Agricultural Uses, Biological and Antioxidant Agents
Yokoyama T, Mikami K, (Eds., Vitor H. Pomin) (Part:Joint Work)
Nova Science Publishers, Inc (New York, USA)   May 2014   
Seaweed: Ecology, Nutrient Composition and Medical Uses
Koji Mikami, Megumu Takahashi, Ryo Hirata, Takehiko Yokoyama, Misako Taniguchi, Yuko Mori (Part:Joint Work)
Nova Science Publishers, Inc (New York, USA)   Oct 2011   ISBN:978-1-61470-878-0
D-Amino Acids: A New Frontier in Amino Acid and Protein Research - Practical Methods and Protocols.
Eizoh Nagahisa, Takehiko Yokoyama, (Eds., Konno R, Brückner H, D'Aniello A, Fisher GH, Fujii N, Homma H) (Part:Joint Work)
Nova Science Publishers, Inc (New York, USA)   Jan 2007   

Conference Activities & Talks

 
Alteration of fatty acid profile in cerulenin tolerant marine ciliate, Uronema sp. NIZ-I
Tokuda M, Yokoyama T
第91回日本生化学会大会   26 Sep 2018   
Asterionellopsis glacialisのD-アスパラギン酸
横山雄彦,山口峰生,徳田雅治
H30年度日本水産学会秋季大会   17 Sep 2018   
アルテミア単為発生クローンの幼生産出に及ぼす給餌微細藻の影響比較
徳田雅治,横山雄彦
H30年度日本水産学会秋季大会   16 Sep 2018   
低塩イカ塩辛および伝統的イカ塩辛中の細菌叢と遊離アミノ酸量の変化
大内大輔,水澤奈々美,高橋良広,渡邊雄樹,安元剛,神保充,長岡敦子,植木暢彦,松岡洋子,万建栄,横山雄彦,渡部終五
H30年度日本水産学会春季大会   27 Mar 2018   
多様な環境に適応放散した紅藻アマノリ類の生体分子解析(色々な環境で育てたアサクサ・スサビの遊離アミノ酸と不飽和脂肪酸組成に関して)
瀬戸彩映里,横山雄彦,小林哲幸,南誓子,菊地則雄,嶌田智
日本藻類学会第42回大会   24 Mar 2018   

Works

 
どのようにして魚の鮮度を測る?
横山雄彦   May 2015
もっとしりたい海の不思議 >25<
横山雄彦   Jul 2010
海洋生物のD-アミノ酸は何をしている?
横山雄彦   Mar 2010

Research Grants & Projects

 
ホンダワラ属の海藻におけるD-アスパラギン酸の役割および起源
Project Year: Apr 2016 - Mar 2019    Investigator(s): 横山 雄彦
東北地方のノリ養殖に特化したスサビノリ低温耐性株の開発
Project Year: Apr 2015 - Mar 2018    Investigator(s): 三上 浩司
ヒジキD型アスパラギン酸の生理機能および代謝機構
Project Year: Apr 2012 - Mar 2015    Investigator(s): 横山 雄彦
廃棄海苔スフェロプラスト飼料を用いた二枚貝・ナマコの共棲畜養システムの開発
JST復興促進プログラム(産学共創)水産加工サプライチェーン復興に向けた革新的基盤技術の創出
Project Year: Apr 2012 - Mar 2015    Investigator(s): 吉松 隆夫
SANRIKU(三陸)水産研究教育拠点形成事業 ワーキング・グループ「ワカメ」
SANRIKU(三陸)水産研究教育拠点形成事業
Project Year: Apr 2012 - Mar 2016    Investigator(s): 渡部 終五