佐藤 誠吾
Seigo SATO
更新日: 2022/09/30
基本情報
- 学位
-
農学博士(筑波大学)
- J-GLOBAL ID
- 200901030037277473
- researchmap会員ID
- 1000047608
- 外部リンク
I)
To maximize volumetric productivity, a high cell density cultivation of microorganisms is one of the most effective method. I developed a new pressurable fermentor for high cell density cultivations of recombinant E. coli and a new temperature control system for the production of recombinant hirudin as a thrombin inhibitor.
One of the most serious problems in submerged mycelial process is the very high non-Newtonian viscosity of fermentation broths. This is associated with the growth of mycelial organisms in a highly extended and branched filamentous form. I have studied several important factors (viscosity, oxygen transfer coefficient and diffusion coefficient) affecting on the fermentation of the polyelectrolyte complex immobilized A. niger cells at a very high cell concentration (40g/ℓ), at which a marked enhancement in the gluconic acid production was observed.
II)
The new sterilization methods have been required in fermentation and food industries. My research project in this field is to clarify the mechanism of microwave sterilization and to develop high speed sterilization using the microwaves. The wavelength of the microwaves for heating is about 12cm, whereas the sizes of microbial cells are micro-meters. After several studies, I have clarified that the microwaves were not absorbed by microbial cells, since the cell sizes are too small, but they were absorbed in only water. I have concluded that the mechanism of microwave sterilization is the temperature rise of water surrounding microbial cells.
To maximize volumetric productivity, a high cell density cultivation of microorganisms is one of the most effective method. I developed a new pressurable fermentor for high cell density cultivations of recombinant E. coli and a new temperature control system for the production of recombinant hirudin as a thrombin inhibitor.
One of the most serious problems in submerged mycelial process is the very high non-Newtonian viscosity of fermentation broths. This is associated with the growth of mycelial organisms in a highly extended and branched filamentous form. I have studied several important factors (viscosity, oxygen transfer coefficient and diffusion coefficient) affecting on the fermentation of the polyelectrolyte complex immobilized A. niger cells at a very high cell concentration (40g/ℓ), at which a marked enhancement in the gluconic acid production was observed.
II)
The new sterilization methods have been required in fermentation and food industries. My research project in this field is to clarify the mechanism of microwave sterilization and to develop high speed sterilization using the microwaves. The wavelength of the microwaves for heating is about 12cm, whereas the sizes of microbial cells are micro-meters. After several studies, I have clarified that the microwaves were not absorbed by microbial cells, since the cell sizes are too small, but they were absorbed in only water. I have concluded that the mechanism of microwave sterilization is the temperature rise of water surrounding microbial cells.
研究キーワード
9経歴
1-
2002年 - 2003年
学歴
2委員歴
1-
2000年
受賞
1-
1989年
論文
84-
植物化学調節学会研究発表記録集 49 108-108 2014年10月
-
FOOD & FUNCTION 5(8) 1839-1847 2014年8月 査読有り
-
COLLOIDS AND SURFACES A-PHYSICOCHEMICAL AND ENGINEERING ASPECTS 440(SI) 2-9 2014年1月
-
植物化学調節学会研究発表記録集 48 100 2013年10月
-
CHEMISTRY & BIODIVERSITY 9(11) 2453-2472 2012年11月 査読有り
-
ANNALS OF MICROBIOLOGY 62(2) 861-864 2012年6月 査読有り
-
Eco-Engineering 24(10) 105-110-110 2012年 査読有り
-
Colloid Polym Sci DOI 10.1007/s00396-012-2706-y 2012年 査読有り
-
Membrane 36(6) 326-331 2011年11月 査読有り
-
COLLOIDS AND SURFACES B-BIOINTERFACES 87(2) 299-309 2011年10月 査読有り
-
FOOD BIOPHYSICS 5(4) 330-336 2010年12月 査読有り
-
植物化学調節学会研究発表記録集 (45) 102-102 2010年10月
-
APPLIED BIOCHEMISTRY AND BIOTECHNOLOGY 162(3) 823-829 2010年10月 査読有り
-
International Conference on Nanoscopic Colloid and Surface Science 2PB52 2010年1月 査読有り
-
LAB ON A CHIP 10(17) 2292-2295 2010年 査読有り
-
The 8th International Symposium on Membrane Stress Biotechnology 2010年1月 査読有り
-
LAB ON A CHIP 10(3) 357-362 2010年 査読有り
-
Purification of Physiologically Active Chitosan Oligosaccharides by Means of Nanofiltration Membrane膜 34(6) 336-341 2009年11月 査読有り
-
JOURNAL OF BIOSCIENCE AND BIOENGINEERING 108(Suppl. 1) S73-S74 2009年11月 査読有り
-
Journal of bioscience and bioengineering 108(1) 2009年11月 査読有り
MISC
77-
防菌防黴 37(6) 429-434 2009年
-
日本生物工学会大会講演要旨集 19 219-219 2007年8月2日
-
日本生物工学会大会講演要旨集 19 219-219 2007年8月2日
-
日本生物工学会大会講演要旨集 19 218-218 2007年8月2日
-
日本生物工学会大会講演要旨集 19 186-186 2007年8月2日
-
キチン・キトサン研究 = Chitin and chitosan research 13(2) 2007年8月1日
-
日本生物工学会大会講演要旨集 18 220-220 2006年8月3日
-
日本生物工学会大会講演要旨集 18 226-226 2006年8月3日
-
日本生物工学会大会講演要旨集 18 34-34 2006年8月3日
-
キチン・キトサン研究 = Chitin and chitosan research 12(2) 2006年7月1日
-
キチン・キトサン研究 = Chitin and chitosan research 12(2) 2006年7月1日
-
日本生物工学会大会講演要旨集 17 155-155 2005年9月25日
-
日本生物工学会大会講演要旨集 17 152-152 2005年9月25日
-
日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 52(7) 285-296 2005年7月15日
-
日本生物工学会大会講演要旨集 16 228-228 2004年8月25日
-
日本生物工学会大会講演要旨集 16 228-228 2004年8月25日
-
月刊エコインダストリー 9(11) 18-26 2004年1月
-
日本生物工学会大会講演要旨集 15 160-160 2003年8月25日
-
生物工学会誌 : seibutsu-kogaku kaishi 79(1) 2001年12月
-
日本生物工学会大会講演要旨集 13 132-132 2001年8月24日
書籍等出版物
5-
2003年1月
-
培風館 2002年4月
-
フジ・テクノシステム 2000年9月
-
農林水産技術情報協会 2000年3月
-
1992年10月
講演・口頭発表等
7-
第58回高分子討論会____ 2009年9月
-
化学工学会第41回秋季大会講演要旨集____ 2009年
-
化学工学会研究発表講演要旨集__2008f__1146 2008年
-
化学工学会研究発表講演要旨集__2008__1007 2008年
-
化学工学会研究発表講演要旨集__2008f__604 2008年
-
13th Ruropean Congress on Biotechnology (ECB 13)
-
10th International Symposium on Electrokinetic Phenomena (ELKIN)
共同研究・競争的資金等の研究課題
8-
その他の研究制度 2004年4月 - 2007年3月
-
共同研究 2003年5月 - 2006年3月
-
JST地域イノベーション創出総合支援事業 1997年4月 - 2006年3月
-
共同研究 1995年 - 2006年
-
国内共同研究 2003年5月
-
国内共同研究 2001年 - 2001年
-
国内共同研究 1999年 - 1999年
-
企業からの受託研究 1998年 - 1998年