野田 高弘

J-GLOBALへ         更新日: 19/04/12 14:33
 
アバター
研究者氏名
野田 高弘
 
ノダ タカヒロ
所属
国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構
部署
北海道農業研究センター畑作物開発利用研究領域農産物評価利用グループ
職名
グループ長
学位
学術博士

プロフィール

地域農産物の品質特性の解明に関する研究を行ってきました。特に、南九州で栽培されているサツマイモ及び北海道で栽培されている馬鈴薯に含まれる澱粉の諸特性を明らかにしてきました。

経歴

 
2016年4月
 - 
現在
農研機構 北海道農業研究センター グループ長
 
2011年4月
 - 
2016年3月
農研機構 北海道農業研究センター 上席研究員
 
2006年4月
 - 
2011年3月
農研機構 北海道農業研究センター サブチーム長
 
2001年4月
 - 
2006年3月
農研機構 北海道農業研究センター 主任研究官
 
1996年4月
 - 
2001年3月
農林水産省 九州農業試験場 主任研究官
 
1990年4月
 - 
1996年3月
農林水産省 九州農業試験場 研究員
 

委員歴

 
2010年4月
 - 
現在
Starch/Starke  Editorial board
 
2008年4月
 - 
現在
Journal of Applied Glycoscience  Editorial board
 
2016年4月
 - 
現在
Journal of Food Science and Technology  Editorial board
 

受賞

 
2019年3月
平成30年度日本育種学会賞 苦味の無いダッタンソバ品種「満天きらり」の育成
受賞者: 鈴木 達郎、森下 敏和、六笠 裕治、瀧川 重信、野田 高弘、横田 聡、石黒 浩二
 
2018年12月
北農賞(論文部門)
受賞者: 森下 敏和、石黒 浩二、野田 高弘、鈴木 達郎、西村 三恵、西平 順、芦澤 順三
 
2016年9月
第13回国際ソバシンポジウムポスター賞
受賞者: 鈴木 達郎、森下 敏和、瀧川 重信、野田 高弘、石黒 浩二
 
2015年11月
北農賞(論文部門)
受賞者: 遠藤 千絵、瀧川 重信、西中 未央、田宮 誠司、野田 高弘
 
2015年8月
第13回(平成27年度)産官学連携功労者表彰農林水産大臣賞 ダッタンソバ「満天きらり」を用いた耕作放棄地解消と6次産業化実例
受賞者: 鈴木 達郎、六笠 裕二、森下 敏和、瀧川 重信、野田 高弘、横田 聡、石黒 浩二
 
2000年9月
日本応用糖質科学会 奨励賞 サツマイモ澱粉特性と品種ならびに栽培環境要因に関する研究
 

論文

 
Kusano Hiroaki, Ohnuma Mariko, Mutsuro-Aoki Hiromi, Asahi Takahiro, Ichinosawa Dai, Onodera Hitomi, Asano Kenji, Noda Takahiro, Horie Takaaki, Fukumoto Kou, Kihira Miho, Teramura Hiroshi, Yazaki Kazufumi, Umemoto Naoyuki, Muranaka Toshiya, Shimada Hiroaki
SCIENTIFIC REPORTS   8    2018年9月   [査読有り]
Takahiro Noda, Chie Matsuura-Endo, Koji Ishiguro
Journal of Food Science and Technology   55 1360-1365   2018年4月
© 2018, Association of Food Scientists & Technologists (India). Iron fortification was applied to commercial potato starch by immersion in different concentrations of ferrous sulfate (FeSO 4 ) aqueous solutions. To determine the impact of iron f...
Narpinder Singh, Amritpal Kaur, Khetan Shevkani, Rajrathnam Ezekiel, Prabhjot Kaur, Naoto Isono, Takahiro Noda
Starch/Staerke   70    2018年3月
© 2017 WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim Starches from 42 diverse Indian potato cultivars are evaluated for diversity in structural (amylose content and amylopectin chain length distribution), morphological (granules size distribution),...
Mie Nishimura, Tatsuya Ohkawara, Yuji Sato, Hiroki Satoh, Tatsuro Suzuki, Koji Ishiguro, Takahiro Noda, Toshikazu Morishita, Jun Nishihira
Journal of Functional Foods   26 460-469   2016年10月
© 2016 The AuthorsRutin, a phenolic compound, has antioxidant, anti-dyslipidaemic, and body weight-reducing effects. We evaluated the anti-arteriosclerotic, antioxidant, and body weight-reducing effects of rutin-rich Tartary buckwheat. We randomly...
Koji Ishiguro, Toshikazu Morishita, Junzo Ashizawa, Tatsuro Suzuki, Takahiro Noda
Food Science and Technology Research   22 557-562   2016年1月
© 2016, Japanese Society for Food Science and Technology.A Tartary buckwheat variety, 'Manten-Kirari', which is rich in rutin but lacks bitterness because of trace rutinosidase activity, was recently developed. Rutin content was 1,269 and 1,421 mg...
遠藤千絵, 石黒浩二, 瀧川重信, 野田高弘, 波佐康弘
日本食品科学工学会誌   62(1) 50-55   2015年1月
Lula Nadia, M. Aman Wirakartakusumah, Nuri Andarwulan, Eko Hari Purnomo, Takahiro Noda, Koji Ishiguro
Journal of Engineering and Technological Sciences   47 92-103   2015年1月
© 2015 Published by ITB Journal Publisher. The purpose of this study was to investigate the influence of particle size on the chemical properties of yam flour in five cultivars, yellow/YY, orange/OY, light purple/LPY, purple/PY, and dark purple/DP...
Tatsuro Suzuki, Toshikazu Morishita, Sun Ju Kim, Sang Un Park, Sun hee Woo, Takahiro Noda, Shigenobu Takigawa
Japan Agricultural Research Quarterly   49 37-43   2015年1月
The buckwheat plant contains high levels of rutin (flavonol 3-O-rutinoside) in many organs, including its seeds, cotyledon, leaves, stem, and flowers. The enzymes that catalyze the decomposition and synthesis of rutin in buckwheat are unique in te...
Tatsuro Suzuki, Toshikazu Morishita, Shigenobu Takigawa, Takahiro Noda, Koji Ishiguro
Food Science and Technology Research   21 733-738   2015年1月
© 2015, Japanese Society for Food Science and Technology.The rutin content of dough made with 'Manten-Kirari', a new Tartary buckwheat variety with trace-rutinosidase activity and minimal bitterness, was assessed in a time course study of rutin hy...
Takahiro Noda, Shigenobu Takigawa, Chie Matsuura-Endo, Koji Ishiguro, Koichi Nagasawa, Masahiro Jinno
Journal of Applied Glycoscience   62 159-164   2015年   [査読有り]
Suzuki T, Morishita T, Mukasa Y, Takigawa S, Yokota S, Ishiguro K, Noda T
Breeding science   64(4) 339-343   2014年12月   [査読有り]
Suzuki T, Morishita T, Mukasa Y, Takigawa S, Yokota S, Ishiguro K, Noda T
Breeding science   64(4) 344-350   2014年12月   [査読有り]
Noda T, Takigawa S, Matsuura-Endo C, Ishiguro K, Nagasawa K, Jinno M
Molecules (Basel, Switzerland)   19(9) 14556-14566   2014年9月   [査読有り]
Narpinder Singh, Shubhpreet Kaur, Amritpal Kaur, Naoto Isono, Yuya Ichihashi, Takahiro Noda, Jai Chand Rana
Starch/Staerke   66 457-467   2014年1月
Structural, thermal, and rheological properties of starches from 13 Amaranthus hypochondriacus lines and 8 Amaranthus caudatus lines were evaluated and related using principal component analysis. Amylopectin chains with DP 6-12, DP 13-18, DP 19-24...
I. S M Zaidul, T. Noda, K. M. Sharif, A. A. Karim, R. L. Smith
Journal of Supercritical Fluids   95 499-505   2014年1月
© 2014 Elsevier B.V. All rights reserved.Modification of starch blend properties by contact with supercritical carbon dioxide (scCO2) was studied. Potato starch (PS), sweet potato starch (SPS), and cassava starch (CS) were blended with wheat starc...
Hiroaki Yamauchi, Daijyu Yamada, Daiki Murayama, Dennis Marvin Santiago, Yoshitake Orikasa, Hiroshi Koaze, Yoshiko Nakaura, Naoyoshi Inouchi, Takahiro Noda
Food Science and Technology Research   20 1071-1078   2014年1月
Copyright © 2014, Japanese Society for Food Science and Technology.White breads with Yudane dough (Yudane bread) were made from commercial hard flour by the no first fermentation method. Yudane dough was prepared by mixing boiling water and flour ...
Mohammed Zaidul Islam Sarker, Mohammed Abd Elgadir, Sahena Ferdosh, Munira Akhtar, Mohammed Zainul Abedin, Mohammad Abdul Hakim, Takahiro Noda
Journal of Food, Agriculture and Environment   11 566-571   2013年11月
Many food ingredients and additives can be used to improve the quality of different food systems. Meat proteins, myofibrillar proteins, sarcoplasmic proteins and collagen, are the main constituents of the structure of meat products. Myofibrillar p...
Mohammed Zaidul Islam Sarker, Mohammed Abd Elgadir, Sahena Ferdosh, Mohammed Jahurul Haque Akanda, Pingkan Aditiawati, Takahiro Noda
Starch/Staerke   65 73-81   2013年1月
The objective of this review article is to investigate rheological behaviors of starch-based biopolymer mixtures in selected food systems. Numerous recently published studies on this subject were thoroughly screened and reviewed. This paper indica...
Hashimoto N, Shinomiya N, Saito K, Noda T, Han KH, Fukushima M
Bioscience, biotechnology, and biochemistry   77(4) 850-852   2013年   [査読有り]
Suzuki T, Mukasa Y, Morishita T, Takigawa S, Noda T
Breeding science   62(4) 360-364   2012年12月   [査読有り]
Tatsuro Suzuki, Dong Hoon Shin, Sun Hee Woo, Yuji Mukasa, Toshikazu Morishita, Takahiro Noda, Shigenobu Takigawa, Naoto Hashimoto, Hiroaki Yamauchi, Chie Matsuura-Endo
Food Science and Technology Research   18 571-575   2012年11月
Tartary buckwheat is targeted as a healthy food because its food contains large amounts of polyphenols such as rutin and quercetin, especially. Quercetin is a substrate for POX activity, which sometimes plays important roles for quality changes in...
Sarker ZI, Elgadir MA, Ferdosh S, Akanda JH, Manap MY, Noda T
Molecules (Basel, Switzerland)   17(5) 5733-5744   2012年5月   [査読有り]
Narpinder Singh, Seeratpreet Kaur, Naoto Isono, Yuya Ichihashi, Takahiro Noda, Amritpal Kaur, Jai Chand Rana
Food Research International   46 194-200   2012年4月
Diversity in amylopectin structure, granule size distribution, thermal and rheological properties of starches amongst rice bean germplasm was evaluated. Starches from different rice bean lines showed unimodal and bimodal distribution profiles for ...
Takahiro Noda, Shogo Tsuda, Motoyuki Mori, Tatsuro Suzuki, Shigenobu Takigawa, Chie Matsuura-Endo, Hiroaki Yamauchi, Mahammed Zaidul Islam Sarker
Starch/Staerke   64 229-236   2012年3月
To test the effects of the annual fluctuation of the environmental factors on the starch properties in potato tuber development, starches were isolated from potato cultivars grown for ten consecutive years (2001-2010) on the experimental farm in M...
Abd Elgadir M, Akanda MJ, Ferdosh S, Mehrnoush A, Karim AA, Noda T, Sarker MZ
Molecules (Basel, Switzerland)   17(1) 584-597   2012年1月   [査読有り]
Takahiro Noda, Shogo Tsuda, Motoyuki Mori, Tatsuro Suzuki, Shigenobu Takigawa, Chie Matsuura-Endo, Hiroaki Yamauchi, Md Zaidul Islam Sarker
Journal of Food, Agriculture and Environment   9 37-40   2011年11月
Eighty-six starch samples were isolated from 12 potato cultivars grown for 8 consecutive years (2002-2009) in Hokkaido, including 4 coloured cultivars, Kitamurasaki, Shadow Queen, Northern Ruby and Inca no mezame, and investigated for phosphorus c...
Hashimoto N, Nakamura Y, Noda T, Han KH, Fukushima M
Plant foods for human nutrition (Dordrecht, Netherlands)   66(4) 401-407   2011年11月   [査読有り]
Narpinder Singh, Shubhpreet Kaur, Naoto Isono, Takahiro Noda
Food Chemistry   122 65-73   2010年9月
Twenty chickpea cultivars were evaluated for genetic diversity in seeds (physical, hydration and cooking), flours (composition, pasting and gel textural) and starch (swelling, thermal, amylose content and amylopectin structure) properties. Frequen...
Hashimoto N, Noda T, Kim SJ, Yamauchi H, Takigawa S, Matsuura-Endo C, Suzuki T, Han KH, Fukushima M
Plant foods for human nutrition (Dordrecht, Netherlands)   65(3) 266-270   2010年9月   [査読有り]
Suzuki T, Kim SJ, Mukasa Y, Morishita T, Noda T, Takigawa S, Hashimoto N, Yamauchi H, Matsuura-Endo C
Journal of the science of food and agriculture   90(7) 1232-1237   2010年5月   [査読有り]
Mineo H, Morikawa N, Ohmi S, Ishida K, Machida A, Kanazawa T, Chiji H, Fukushima M, Noda T
Nutrition research (New York, N.Y.)   30(5) 341-347   2010年5月   [査読有り]
Singh S, Singh N, Isono N, Noda T
Journal of agricultural and food chemistry   58(2) 1180-1188   2010年1月   [査読有り]
塚本 篤, 福島 道広, 永島 俊夫, 橋本 直人, 齋藤 勝一, 野田 高弘
Journal of applied glycoscience   56(4) 281-286   2009年10月
Singh N, Singh S, Isono N, Noda T, Singh AM
International journal of biological macromolecules   45(3) 298-304   2009年10月   [査読有り]
Hashimoto N, Noda T, Kim SJ, Sarker MZ, Yamauchi H, Takigawa S, Matsuura-Endo C, Suzuki T, Han KH, Fukushima M
Plant foods for human nutrition (Dordrecht, Netherlands)   64(3) 193-198   2009年9月   [査読有り]
Mineo H, Ohmi S, Ishida K, Morikawa N, Machida A, Kanazawa T, Chiji H, Fukusima M, Noda T
Nutrition research (New York, N.Y.)   29(9) 648-655   2009年9月   [査読有り]
Takahiro Noda, Tatsuro Suzuki, Naoto Hashimoto, Koichi Nagasawa, Hiroaki Yamauchi, Md Zaidul Islam Sarker
Journal of Food, Agriculture and Environment   7 155-158   2009年7月
Potato starch is one of the important agricultural products in Hokkaido, the northernmost and second largest island of Japan. The aim of this study was to evaluate the effects of cultivars and starch preparation methods on the quality parameters o...
Natalia K. Genkina, Valentina I. Kiseleva, Takahiro Noda
Starch/Staerke   61 321-325   2009年6月
The solubilization of starch fromthe new sweet potato cultivar "Quick Sweet" (QS) in 2.2 Maqueous HCl occurred at a much higher rate than that from normal sweet potato (NS). QSstarch has an abnormal amylopectin chain-length distribution with an un...
Naoto Hashimoto, Hiroyuki Sekiguchi, Akira Masunaka, Katsuichi Saito, Hiroaki Yamauchi, Takahiro Noda, Kyu Ho Han, Michihiro Fukushima
Journal of Health Science   55 356-362   2009年6月
Intestinal condition and ethanol toxicity have been discussed as predictors of alcoholic liver damage. In this study, we investigated the association of hepatic antioxidant enzymes and cecal condition, including intestinal bacteria estimated by te...
Hetti Arachchige Mangalika Wickramasinghe, Hetti Arachchige Mangalika Wickramasinghe, Andreas Blennow, Takahiro Noda
Carbohydrate Polymers   77 118-124   2009年5月
Starch re-structured directly in potato tubers by antisense suppression of starch branching enzyme (SBE), granule bound starch synthase (GBSS) or glucan water dikinase (GWD) genes was studied with the aim at disclosing the effects on resulting phy...
Shigenobu Takigawa, Takashi Ohsasa, Tatsuro Suzuki, Chie Matsuura-Endo, Naoto Hashimoto, Katsuichi Saito, Hiroaki Yamauchi, Takahiro Noda
Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi   56 114-117   2009年4月
The optimal conditions for the production of 7- amino-butyric acid (GABA) from sodium glutamate and pyri-doxal 5-phosphate were investigated using three agricultural products as sources of the GABA synthesis enzyme. In addition, the effect of a hi...
Takahiro Noda, Naoto Isono, Alexey V. Krivandin, Olga V. Shatalova, Wioletta Błaszczak, Vladimir P. Yuryev
Carbohydrate Polymers   76 400-409   2009年4月
A combined approach of fluorophore-assisted capillary electrophoresis (FACEL), high-sensitivity differential scanning calorimetry (DSC), wide-angle X-ray scattering (WAXS), small-angle X-ray scattering (SAXS), and light (LM) and scanning electron ...
Hetti Arachchige Mangalika Wickramasinghe, Hetti Arachchige Mangalika Wickramasinghe, Kazuo Yamamoto, Hiroaki Yamauchi, Takahiro Noda
Food Science and Biotechnology   18 118-123   2009年2月
In order to find out the effect of low level of starch acetylation on physicochemical properties of potato starch, amylose content, digestibility of raw and gelatinized starch, thermal properties, pasting properties, and the swelling power of nati...
妙田 貴生, 永井 毅, 塚本 篤, 野田 高弘, 永島 俊夫
日本食品保蔵科学会誌 = Food preservation science   35(1) 17-21   2009年1月
有色馬鈴薯を原料とした飲料を開発した。原料馬鈴薯に対して4倍量の水を加え、ビオザイムAおよびペクチナーゼGを0.1%ずつ添加することで効率よくオリゴ糖を含有した糖化液を得ることができた。次に、糖化液の呈味や色調改善のため、糖と酸の添加割合を検討した。その結果、製品の糖度を8、糖酸比を19に調整することで、味、色調および風味の良い飲料となった。さらに、この飲料は80℃で30分間殺菌処理しても色調の変化は小さく、アントシアニン含量は155.5mg/100mlであった。以上、本研究の結果は、有色...
Nurul Absar, Nurul Absar, I. S M Zaidul, I. S M Zaidul, Shigenobu Takigawa, Naoto Hashimoto, Chie Matsuura-Endo, Hiroaki Yamauchi, Takahiro Noda
Food Chemistry   112 57-62   2009年1月
The rapid hydrolysis of potato starches differing in phosphorus content, as well as sweet potato, cassava and yam starches, was accomplished by treatment of gelatinised starches with bacterial liquefying α-amylase at 50 °C for 1 h, followed by Bac...
Hetti Arachchige Mangalika Wickramasinghe, Shigenobu Takigawa, Chie Matsuura-Endo, Hiroaki Yamauchi, Takahiro Noda
Food Chemistry   112 98-103   2009年1月
The physicochemical properties of starches of six different root and tuber crop species grown mainly in Sri Lanka showed significant differences among the tested crop species and varieties. The median granule size of starch of tested root and tube...
Suzuki T, Watanabe M, Iki M, Aoyagi Y, Kim SJ, Mukasa Y, Yokota S, Takigawa S, Hashimoto N, Noda T, Yamauchi H, Matsuura-Endo C
Journal of agricultural and food chemistry   57(1) 259-264   2009年1月   [査読有り]
峯尾 仁, 金澤 匠, 森川 奈央, 石田 京, 近江 沙矢子, 町田 絢香, 野田 高弘, 福島 道広, 知地 英征
Journal of applied glycoscience   55(4) 203-209   2008年10月
小腸と膵臓の消化酵素の適応について,異なる種類のデンプンを摂取させたラットで検討した.オスのSD系ラット(6週齢)に,トウモロコシデンプン,またはリン含量の異なる2種類のバレイショデンプンを含む3種類の飼料を摂取させた.小腸のスクラーゼ,マルターゼおよびラクターゼ活性と,膵臓のアミラーゼ活性の変化を飼料摂取後1,3,5週目に測定した.十二指腸のスクラーゼおよびマルターゼ活性は三つのデンプン群間で有意な差異を生じたが,ラクターゼ活性は差異を生じなかった.空腸と回腸の二糖類分解酵素と膵臓のアミ...
Kim SJ, Zaidul IS, Suzuki T, Mukasa Y, Hashimoto N, Takigawa S, Noda T, Matsuura-Endo C, Yamauchi H
Food chemistry   110(4) 814-820   2008年10月   [査読有り]
T. Noda, S. Takigawa, C. Matsuura-Endo, T. Suzuki, N. Hashimoto, N. S. Kottearachchi, H. Yamauchi, I. S M Zaidul
Food Chemistry   110 465-470   2008年9月
The enzymatic digestibilities of raw and gelatinized starches in various potato starches, as well as sweet potato, cassava, and yam starches, were estimated, along with other starch properties, such as the phosphorus content, median granule size, ...

Misc

 
石黒 浩二, 西村 三恵, 森下 敏和, 芦沢 順三, 鈴木 達郎, 野田 高弘, 西平 順
北農   85(2) 131-134   2018年4月
遠藤千絵, 瀧川重信, 西中未央, 田宮誠司, 野田高弘
植物の生長調節   52(2) 106‐111   2017年12月
森下敏和, 野田高弘, 石黒浩二, 鈴木達郎, 芦澤順三
北農   84(4) 372‐375   2017年10月
野田高弘
粉体技術   9(9) 770‐774   2017年9月
野田高弘
農業   (1624) 37‐46   2017年4月
野田高弘
砂糖類・でん粉情報   (54) 55‐57   2017年3月
遠藤千絵, 石黒浩二, 瀧川重信, 野田高弘, 波佐康弘
北農   83(1) 38‐42   2016年1月
野田 高弘, 瀧川 重信, 遠藤 千絵
北農   82(4) 359-363   2015年10月
遠藤千絵, 鈴木達郎, 瀧川重信, 野田高弘
New Food Ind   57(2) 33-36   2015年2月
遠藤 千絵, 瀧川 重信, 西中 未央, 田宮 誠司, 野田 高弘
北農   82(1) 44-49   2015年1月
エチレン貯蔵した加工原料用品種の塊茎について萌芽部位の組織細胞形態を解析したとともに糖代謝関連酵素等の遺伝子発現の推移を解析した。芽の細胞の形態は対照区では芽の伸長方向に縦長なのに対しエチレン処理区では横長に肥大していることが明らかとなり,エチレンは細胞の長軸方向の伸長を抑えることで芽の伸長を抑制していることが示唆された。また,糖代謝関連酵素のうち,デンプンを分解する酵素のひとつであるβ-amylaseの遺伝子発現がエチレン処理区で貯蔵初期に増加することが明らかとなり,エチレン貯蔵初期の還...
野田 高弘, 津田 昌吾, 森 元幸, 鈴木 達郎, 瀧川 重信, 遠藤 千絵, 山内 宏昭
北農   81(3) 231-235   2014年7月
ばれいしょ塊茎生育時における気温の年次変動がでん粉特性に与える影響を検討するために,2001~2010年にかけて農研機構北海道農業研究センター芽室圃場で栽培した12品種のばれいしょ塊茎からでん粉を調製し,それらのでん粉のメジアン径,リン含量,最高粘度,粘度上昇温度について分析した。このようなでん粉特性値と気象庁アメダス芽室観測所の気温データから計算したばれいしょ塊茎生育時の積算温度との相関係数を求めた。メジアン径及び最高粘度は,積算温度との間には,ほとんど有意な相関がみられなかった。リン含...
鈴木達郎, 遠藤千絵, 瀧川重信, 野田高弘
グリーンテクノ情報   9(4) 5-7   2014年3月
野田 高弘
グリーンテクノ情報   9(2) 11-13   2013年10月
鈴木 達郎, 六笠 裕治, 森下 敏和, 野田 高弘, 瀧川 重信, 石黒 浩二, 横田 聡
JATAFFジャーナル = JATAFF journal   1(8) 4-9   2013年8月
鈴木達郎, 森下敏和, 六笠裕治, 瀧川重信, 野田高弘, 横田聡, 石黒浩二
グリーンテクノ情報   7(4) 4-6   2012年3月
野田高弘
でん粉情報   (53) 20-22   2012年2月
野田 高弘
でん粉情報   0(53) 20-22   2012年2月
船附稚子, 山内宏昭, 松葉修一, 清水博之, 野田高弘, 瀧川重信, 横上晴郁, 黒木慎, 新津正夫, 阿部邦信, 新津有輝子
北農   79(1) 65-71   2012年1月
野田高弘
でん粉情報   (51) 29-30   2011年12月
野田 高弘, 橋本 直人
農業および園芸   85(5) 539-544   2010年5月
リン含量の異なる馬鈴薯澱粉(低リン澱粉及び高リン澱粉)およびそれらの澱粉の製造時に得られる澱粉粕の脂質代謝改善効果を明らかにするとともに、このような効果が生じる機構についても研究した。(1)高リン澱粉及び低リン澱粉を摂取しても、コーンスターチと比べ体重や盲腸重量に変化がなく、澱粉粕の場合も同様であった。したがって、消化が悪いと重くなると考えられる盲腸重量に変化がなかったことから、上記澱粉及び澱粉粕は、十分消化されているものと考えられた。(2)高リン澱粉は、中性脂肪をコーンスターチと比較して...
鈴木 達郎, 中司 啓二, 六笠 裕治, 横田 聡, 山内 宏昭, 瀧川 重信, 野田 高弘, 橋本 直人, 遠藤 千絵
北農   76(3) 298-305   2009年7月
スプラウト用だったんそば品種「北海T9号」は「韃靼種」をコルヒチン処理して得られた4倍体系統から選抜・育成され、平成19年10月に品種登録出願受理された。「北海T8号」と比べ採種性はかなり悪いがスプラウトの胚軸が太いため見栄えが良く、スプラウト・乾燥粉末のルチン含量は1.3倍多い。「北海T10号」は、「北海T8号」をEMS処理して得られた後代から、幼植物の子葉・胚軸の赤色を基準に選抜・育成され、平成19年10月に品種登録出願受理された。「北海T8号」と比べ採種性は極めて悪いが、スプラウトが...
古賀 伸久, 野田 高弘, 高橋 宙之
新しい研究成果   2009 58-61   2009年
野田高弘
でん粉情報   (13) 9-13   2008年10月
野田 高弘, 橋本 直人
グリーンテクノ情報   4(1) 9-11   2008年6月
野田 高弘, 橋本 直人, 齋藤 勝一
新しい研究成果   2008 59-62   2008年
瀧川 重信, 鈴木 達郎, 野田 高弘
新しい研究成果   2007 66-69   2007年
野田 高弘
Journal of applied glycoscience   52(3) 325-326   2005年7月
阿部 英幸, 加藤 淳, 野田 高弘
農業および園芸   78(1) 73-77   2003年1月
野田高弘
化学と生物   34(3) 146-147   1996年3月
久松真, 福本貴子, 野田高弘, 寺西克倫, 山田哲也
Bull Fac Bioresour Mie Univ   (14) 143-149   1995年3月

書籍等出版物

 
農林バイオマス資源と地域利活用
野田 高弘 (担当:共著, 範囲:地域実証実例(4)大規模畑作モデル 十勝地域におけるバイオエタノール生産を核とする地域実証)
株式会社養賢堂   2018年3月   
ジャガイモ事典
野田 高弘 (担当:分担執筆, 範囲:4節 機能性)
財団法人いも類振興会   2012年3月   
サツマイモ事典
野田 高弘 (担当:分担執筆, 範囲:第3節 いもの成分)
財団法人いも類振興会   2010年1月   

特許

 
堀之内 英, 金城 渚子, 和泉 博明, 田中 弘康, 根角 厚司, 物部 真奈美, 野田 高弘, 森下 敏和, 瀧川 重信, 石黒 浩二
野田 高弘, 瀧川 重信, 遠藤 千絵, 石黒 浩二, 長澤 幸一, 神野 正博
石黒 浩二, 瀧川 重信, 野田 高弘, 遠藤 千絵, 田中 弘康
鈴木 達郎, 瀧川 重信, 山内 宏昭, 野田 高弘, 安田 俊隆, 鈴木 康之, 花岡 彰宏